Da li imate preko 18 godina?

Circle of 6 App

Help, Get Me Outta Here!

U cilju sprečavanja nasilja nad ženskom populacijom prilikom večernjih izlazaka ili u toku svakondnevnih aktivnosti kao što je odlazak na posao ili studiranje, Nancy Schwartzman producent, režiser i mobile app developer došla je na ideju kako da ovaj problem suzbije pre njegovog nastanka.

Circle610

Detaljnim istaraživanjem došla je do poražavajućeg podatka da je 1 od 5 žena pretrpela neki oblik nasilja. Njena ideja je besplatna Circle of 6 aplikacija protiv nasilja nad ženama. Aplikacija je 2011. dobila nagradu na takmičenju “Aplikacijama protiv nasilja” koje je organizovala Bela Kuća, i kojom prilikom ju je potpredsednik Joe Biden nazvao “Nova linija odbrane od nasilja namenjena mlađim generacijama”.

Circle of 6 funkcioniše po principu odabira 6 prijatelja od poverenja iz imenika koje možete kontaktirati sa samo 2 tap-a na telefonu. Na displeju se nalazi lista dragih izabranih zajedno sa ikonama car, phone ili chat gde se može izabrati želite li prevoz, poziv ili jednostavno da pošaljete poruku.  Na ovaj način korisnica moze poslati poruku unutar svog kruga i time jasno staviti do znanja da je ugrožena. Poruke su unapred definisane baš iz razloga same urgentnosti situacije i brze reakcije. Posebno treba naglasiti da se sve ovo šalje sa podrškom GPSa o lokaciji korisnice. Brzo je i diskretno. Neke od poruka: “Dođi po mene” , “ Potrebna mi je pomoć” , “Pozovi me i kaži da sam hitno potrebna” , “Izvuci me odavde”….

Svakako da ova aplikacija neće direktno uticati na smanjenje samih prestupa, daleko je od savršenog oružja za borbu protiv nasilja nad ženama. Bitno je da utiče na svest ljudi, podržava ideju da zlostavljanje i maltretiranje jeste nedopustva pojava protiv koje se, zajedno sa zajednicom, borimo i kao pojedinci. Samim tim što bira svoju ili biva izabran u nečiju grupu poverenja, korisnik direktno utiče na podizanje svesti o tome koliko je  posvećenost zajednici i međusobno podržavanje neophodno.

U želji da ne narušavavam autentičnost, citiraću: “We know that people suffer in isolation, so providing resources and embedding the information into the app itself can break that silence”.