Da li imate preko 18 godina?

CGA BELGRADE: Sudar najvećih digitalnih kreativaca 16. i 17. novembra u Beogradu

Ovogodišnja konferencija, u organizaciji Srpske filmske asocijacije, Crater VFX Training Centra i portala VFX Serbia, okupiće tokom dva dana u Jugoslovenskoj kinoteci brojne profesionalce iz celog sveta i domaće talente sa holivudskim iskustvom.

Autor:
0
0

Renesansni spoj umetnosti i nauke kroz pop kulturu i digitalno stvaralaštvo pronašao je svoj dom u CGA Belgrade konferenciji, koja će se po drugi put održati 16. i 17. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), okupljajući na jednom mestu neke od najznačajnijih svetskih imena iz industrije vizuelnih efekata, animacije, gejminga i digitalnih umetnosti.

Nakon što je prošle godine prva CGA Belgrade konferencija, kao pionirski poduhvat u regionu, privukla više od petsto posetilaca, organizatori su za drugo izdanje pripremili još bogatiji sadržaj kroz najzanimljivije spojeve filmske, gejming i IT industrije.  Glavni program konferencije, koji će se tokom oba dana održavati u velikoj sali Kinoteke, obuhvata više od petnaest predavanja, panela i prezentacija jednako zanimljivih profesionalcima, studentima, ali i onima koji razmatraju da preusmere svoju profesiju ka industriji kompjuterske grafike.

Najveća zvezda ovogodišnje CGA Belgrade konferencije biće Majk Sejmour, osnivač VFXGuide-a i ambasador tehnološkog razvoja kompjuterske animacije, čiji su onlajn kursevi i tutorijali bili polazna tačka za generacije najznačajnijih artista širom sveta. Uz njega će svoje iskustvo o radu na prošlogodišnjem filmskom hitu „Blejd Raner 2049“ podeliti Šahin Tusi, dok će Viktor Peres pričati o tome kako se iskustva koja je stekao na filmskim serijalima kao što su „Ratovi zvezda“ i „Hari Poter“ mogu primeniti na projektima sa znatno manjim budžetom. Rame uz rame sa brojnim inostranim predavačima iz akademskog i industrijskog sveta naći će uspešni srpski studiji i frilens artisti koji će predstaviti projekte realizovane u saradnji sa svetskim gigantima iz filmskog sveta, advertajzinga, gejming industrije…

Ljubitelji virtuelne realnosti biće u prilici da uplove u iskustva kreirana od strane digitalnih umetnika i produkcijskih studija i da se direktno u virtuelnom okruženju prošetaju kroz najveće domaće VFX studije. Uz sve to, CGA Belgrade konferencija ove godine otvara priliku za susret sa regruterima iz studija „Framestore“, „Pixomondo“ i „Cinesite“ koji će se u Beogradu upoznati sa domaćim talentima i razmeniti ideje o projektima na kojima trenutno rade, kao i o mogućnostima za potencijalnu saradnju.

Kao uvod u drugu CGA Belgrade konferenciju biće organizovan poseban dvodnevni trening program namenjen producentima u VFX-u koji vodi Endrju Brasington iz londonskog „Escape Studios“. Osim toga, učesnici programa „Film Skills Academy“ Srpske filmske asocijacije na konferenciji će imati priliku da usavrše programske jezike softvera Maya uz vođstvo nekadašnjeg inženjera „Dream Works“ studija.

I ove godine organizatori CGA Belgrade konferencije su Srpska filmska asocijacija, Crater VFX Training Centar i portal VFX Serbia. „Tokom proteklih godinu dana od završetka prve CGA Belgrade konferencije shvatili smo da neosporni talenat i motivacija svih učesnika industrije zavređuju da Beograd dobije svoj događaj kreiran upravo od članova industrije, a za potrebe šire zajednice. Naš cilj jeste da omogućimo prostor za učenje, ali i umrežavanje različitih disciplina neophodnih za kvalitetan razvoj industrije kompjuterske grafike i snažne kreativne zajednice koja učestvuje u novoj umetničkoj digitalnoj transformaciji“, navodi izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić.

„Mislim da je ova konferencija savršena ideja koja bi Srbiju trebalo da postavi na mesto koje joj pripada u oblasti kompjuterske grafike“, smatra naš poznati glumac Stefan Kapičić, počasni ambasador druge po redu CGA Belgrade konferencije.

„Velika mi je čast i privilegija da budem ambasador jedne ovako fantastične konferencije kao što je CGA Belgrade i da, koliko mogu, ovim putem pružim maksimalnu podršku pozicioniranju Srbije na svetskoj mapi“, izjavio je Kapičić. „Nije redak slučaj da mi ovde, u Los Anđelesu, svetski poznata imena iz filmske industrije na najbolji način pomenu izvanredne pojedince i studije iz naše zemlje, sa kojima su radili na određenim projektima u domenu vizuelnih efekata. I komplimenti koje čujem, ali i rezultati u koje sam i sam imao prilike da se uverim, postavljaju ih rame uz rame sa liderima u industriji.“

Kapičić je do sada odigrao više od sedamdeset uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući ulozi čuvenog X-Men junaka Kolosusa u igranom filmu „Dedpul“ reditelja Tima Milera, u kojem naslovnu ulogu tumači Rajan Rejnolds. Osim što je bio veliki hit kod fanova Marvelovih superheroja, film je oborio i rekord u zaradi na blagajnama kada je u pitanju R-rated kategorija filmova. Ove godine Kapičić je reprizirao svoju ulogu u filmu „Dedpul 2“, ostvario je zapaženu ulogu u hvaljenoj Netfliksovoj seriji „Bolje pozovite Sola“, a među njegovim sledećim projektima su „X Force“ film i jedna veoma popularna video igra. Upravo se sada već planetarno prepoznatljiv glas Kolosusa čuje u zvaničnom videu CGA Belgrade konferencije. Na ovom videu, koji će otvoriti konferenciju 16. novembra, zajedničkim snagama radili su artisti iz četrnaest domaćih studija demonstrirajući kreativnost i tehničko znanje neophodno za najzahtevnije kompjuterski generisane kadrove.

„Kroz rad na ‘Dedpul’ filmovima, kao i na video igrama i animacijama na kojima trenutno radim i zbog kojih sam sprečen da lično prisustvujem konferenciji, upoznao sam do najsitnijeg detalja procese i složene zadatke sa kojima se artisti suočavaju i samim tim sam još ponosniji na rezultate koje naši pojedinci i studiji postižu. Mislim da je ova konferencija savršena ideja koja bi Srbiju trebalo da postavi na mesto koje joj pripada u oblasti kompjuterske grafike“, dodaje Kapičić.

Sva dešavanja 16. i 17. novembra besplatna su za sve posetioce CGA Belgrade konferencije, uz obaveznu registraciju putem sajta cgabelgrade.com.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: