Da li imate preko 18 godina?

Urbanizam slučajnosti

Prostorna mapa bizarnih situacija zabeleženih Google Street View kamerama.

9
0

U današnjoj rubrici Arhitektura poslužićemo se tehnologijom 3D kartografije Google Street View-a koja proizvodi panoramske poglede iz ugla mnogobrojnih ulica širom sveta i prikazuje ih u sklopu Google Maps-a i Google Earth-a. Google Street View do svojih panorama dolazi spajanjem više slika koje su najčešće uslikane Google automobilom, a ponekad i trekerom, triciklom, brodom, snegmobilom, kamilom ili podvodnom aparaturom.

Postavljanjem žutog čovečuljka na lokaciju na mapi mogu se pogledati prizori iz gradova i sela širom sveta. Ono što smo danas izdvojili su situacije na koje su korisnici Google Street View-a preko svojih monitora slučajno nailazili i koje su bile iz raznovrsnih razloga drugačije od očekivanih. Od poetičnih scena sa italijanskih trgova i mediteranskih trajekata, preko slučajno prekinutih intimnih radnji do neobjašnjivih dešavanja zagonetne prirode, stičemo uvid u čudnovatost životnih trenutaka koji su se u pogrešno vreme desili na pravom mestu (ili je u pitanju pravo vreme, a pogrešno mesto?).

tumblr_m92c0jtK7S1robnmro1_1280

tumblr_malqjx8qxu1robnmro1_1280

Mnogi umetnici su ciljano putovali dalekim prostranstvima preko svojih kompjuterskih ekrana ne bi li naišli na kadar vredan pažnje. Te bi prizore kadrirali i izdvajali u svoje kolekcije fotografija.

Jedan od njih je Nick Mason, koji je svoju kolekciju screenshot-ova nazvao Versificator, po mašini iz Orvelovog romana 1984, koja stvara književnost i muziku nezavisno od ljudskog inputa. Mason je uz pomoć Google Street View-a pronašao prekrasne pejzaže širom Engleske, Skandinavije, Aljaske i Kanade, gde je svetlo čistije, kako sam kaže, i to čini da su i screenshotovi boljeg kvaliteta.

Ove slike nikada nisu bile predodređene da budu bilo šta osim puke informacije o prostoru i životnoj sredini, prikljupljene od strane mašine i, vrlo verovatno, nikad viđene ljudskim okom nakon što su proizvedene.

Mojom selekcijom ovih predela, oni postaju nešto drugo. Nisu više puka informacija. Zanima me restruktuiranje informacije i rehabilitacija podataka. Sa sadržajem unutar Google Street View-a ponašam se isto kao i kad editujem informacije iz stvarnog sveta posredstvom svog fotoaparata. Nema mi tu mnogo razlike. – Nick Mason

Priča se tu ne zaustavlja. Da li radi poziranja kameri ili nečeg drugog diskutabilnijeg, Google Street View nije ostao uskraćen ni za veliki broj dramskih poduhvata.

5

tumblr_me9au0HrRZ1robnmro1_1280

strange-google-street-view-images-40-pics_1

U Nemačkoj je dugo vremena internetom kružila ova slika golog muškarca koji izlazi iz prtljažnika svojih kola. Slika je skinuta sa Gugla. Ovo se podudara sa informacijom da je najveći broj Nemaca (oko 250.000) zatražio da se njihovi domovi zabluruju ili uklone.

Takođe se pojavio veliki broj slagalica koje su date na rešavanje, sakrivene unutar tajnih mapa i lokacija. Neka ubistva su takođe igrom slučaja zabeležena.

tumblr_mctsw9t0Mu1robnmro1_1280

tumblr_ms03glrG3e1robnmro1_1280

fun_google_street_view_45

Funny-Google-Street-View-murder

I nekoliko prekinutih trenutaka.

tumblr_mevj0v21321

tumblr_mngoebSSOq1robnmro1_1280

funny-google-street-view-photos-28

tumblr_mk2utcJRr01robnmro1_1280

I za kraj, par pasa.

streetview-dog_2928481k

google-street-view-chile-bad-dog

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: