Da li imate preko 18 godina?

Aplikacije i gedžeti: Šta nam se dopalo u 2015 godini

Da li ste primetili kojom brzinom i u kom obimu raste broj aplikacija?

1
0

Ovo je lista nekih od najznačajnijih noviteta iz sveta tehnologije, kao i lista nekih novih rešenja, novih ideja. Neke od njih su zaista revolucionarne, a neke su samo stare-nove ideje koje su morale sačekati tehnološki napredak kako bi se ostvarile.

The Transparent Truck

Svake godine veliki broj ljudi u saobraćajnim nezgodama ili bude povređen ili izgubi život. Dobar deo nezgoda dešava se prilikom obilaženja i preticanja kamiona, što zbog loše preglednosti puta, što zbog toga što vozači moraju da praktično koriste suprotnu traku puta ne bi li videli ko im dolazi u susret.

Odgovor na ovaj problem, možda i rešenje, dolazi od kompanije Samsung. Budući da se (još uvek) ne bave proizvodnjom automobila, ponudili su svoju viziju rešenja. Na prednji deo njihovog Samsung Safety Truck-a postavljena je wireless kamera koja snima sve što vozač kamiona vidi, i preko četiri monitora na zadnjoj strani prikolice prikazuje uslove saobraćaja i realnu sliku šta se nalazi napred. Genijalna ideja omogućava da vozači iza mogu doneti bezbedne odluke i blagovremeno reagovati.

Kao rešenje za noćna putovanja, Samsung nudi infracrvenu kameru koja pruža odličan pegled puta i kvalitet slike u najvećem mraku, kada je možda i najopasnije putovati. Za sada je poznato da ovaj sistem funkcioniše i u praksi, a kada i da li će biti u masovnoj upotrebi, znaju samo čelnici kompanije.

KOKOON EEG- Muzika za spavanje

Svako je bar nekoliko puta zaspao sa slušalicama na glavi i sutra se probudio sav umotan u kablove. Većina je odlučila da prekine na vreme, dok san još nije utvrđen a retko ko je na kraju izašao iz sukoba sa zlim kablovima i sluškama koje žuljaju kao pobednik.

Kokoon Eeg slušalice pružaju ulimativno utočište za spavanje. Ovo i jesu sluške napravljene da se sa njima spava. One su toliko udobne da ih nećete ni osećati, a istovremeno toliko pametne da mogu da osete kad tonete u san i tada da utišaju zvuk. Ukoliko ostanu na glavi, ne brinite za jutro, diskretni alarm obavestiće vas da je vreme za ustajanje.

2896049500000578-3078176-Sleep_easy_world_s_first_sleep_sensing_headphones_are_designed_t-a-29_1431433804666

 

Njihovi ugradjeni EEG senzori i aplikacija koja dolazi sa njima mogu analizirati vaše spavanje. Na taj način vrše monitoring aktivnosti vašeg mozga i statistički dolaze do podataka šta vama i kad odgovara, u kojoj ste fazi sna, koje su vam navike.

 

Slušalice se povezuju bluetooth-om 4.0, a ugrađena baterija u sleep režimu rada može potrajati i do tri noći, a u slučaju da ne želite da štedite, i do 12 sati neprekidnog rada. Iz bogate muzičke biblioteke možete izabrati nekoliko tema za pozadinu, nešto relaksirajuće, meditirajuće ili audio tehniku opuštanja mišića i tela.

The ‘Hoverboard’ Scooter ili ti Marty Mcfly

Neki kažu Hoverboards, neki opet smart self-balancing scooters. Jedno je sugurno, kako god da zovete ovo morate priznati da je kul. Što zbog same ideje o dva točka postavljena kako jesu, što zbog mehanike i fizike koja iza toga stoji.

hoverboard-scooters-justin-bieber-jamie-foxx-wiz-khalifa

Ovo čudno “vozilo” nema volan, nije kao Segway. Ne koristi tehnologiju magnetnih polja za lebdenje kao pravi hoverboard Martija Mekflaja. U stvari, mnogo je teže za vožnju. Problem broj 1, potrebno je da ostanete na dasci i oržavate ravnotežu sve vreme. Problem broj 2, krećete se napred tako što  prednjim delom stopala gurate prema dole dok nazad idete isto tako samo petom pritiskate na dole. Problem broj 3, skretanje nije baš preporučljivo početnicima.

Prava nauka se nalazi unutra. Svaki točak sadrži motor kao i žiroskopske senzore nagiba. Čim se detektuje težina na dasci, senzori šalju signale na obradu u “mozak ” skutera koji onda diruguje svakom točku u kom pravcu da se okrene i kojom brzinom. Na prvi pogled zvuči jednostavno, a u suprotno bi ste se uverili vrlo brzo. Nekako ne deluje kao prirodan način kretanja, kao nešto na šta smo navikli. Jedno je sigurno, beskrajno je zabavan.

Klikom do tople obuće

Digisole Warm Series su ulošci za svaku patiku ili cipelu- ne obični, na koje smo navikli, već interaktivni. Preko aplikacije na telefonu možete menjati temperaturu vaše obuće, termostatom podešavati temperature koja vam odgovaraju. Osim što može da vas oslobodi stare boljke-hladnih nogu, аplikacija vam omogućava i uvid u sve vaše dnevne aktivnosti.
Warm Series jeste tehnologija koja zagreva vašu obuću, ali i prikuplja i analizira podatke o vama kao korisniku.

Digitsole_Warm_Series_application1

Pored toga što uz pomoć ovih uložaka možete uticati na poboljšanje cirkulacije, takođe možete pratiti i vaše dnevne aktivnosti pomoću različitih indikatora kao što je broj koraka koji ste napravili, razdaljina koju ste prepešačili i broj kalorija koje ste potrošili. Ovi senzori su smešteni direktno ispod stopala i omogućavaju veću preciznost u poređenju sa onim koji se nose oko ručnog zgloba.

Povezivanje je Bluetooth-om 4.0, maksimalna temperatura grejanja je 45 stepeni. Baterija ima solidan kapacitet, nekoliko sati neprekidnog rada, što će u mnogim slučajevima biti sasvim dovoljno. Puni se USB punjačem koji dolazi u pakovanju, a dostupni brojevi za obuću su od 37 do 47. Dakle, što bi se reklo, nema zime!!

Selfi toliko dobar na hleb da ga staviš

Ako je pitanje do koje mere je koncept zvani “selfi” duboko u našoj kulturi i koliko smo (ne)zavisni od fotografisanja, ovaj old school kućni aparat daće odgovor.

87141_1000x1000

Ideja samopromocije, neformalnog i spontanog autoportreta, našla je svoje mesto i u kuhinji. Ovo je uređaj koji će svakako staviti vas kao vlasnika u prvi plan, i to bukvalno. Selphie Toaster prenosi vašu fotografiju na tost hleb nedvosmisleno potvrđujući ko je gazda!

Toster se uključuje u običnu strujnu mrežu i koristi metalne ploče napravljene prema fotografiji kao šablon za grejače koji prave otisak na hlebu. Prilikom naručivanja morate poslati vašu fotografiju i čekati na izradu custom selphy template-a.

Pametna posteljina

Lunasleep je posteljina 21. veka, i pomoći će vam da budete ušuškani kao nikad do sad. Ova čudesna naprava za spavanje ima u sebi senzore i naprednu tehnologiju koja prati preko 15 faktora u vašoj spavaćoj sobi, uključujući i način na koji spavate, u cilju omogućavanja što boljeg sna. Luna prati parametre kao što su temperatura, vlažnost vazduha, nivo osvetljenja i buke, i tako odlučuje šta vam najviše odgovara.

Dualzone_sleeping

Revolucionarna inovacija koju nudi Luna jeste takozvana dual zone kontrola grejanja, kod koje svaka strana posteljine ima mogućnost individualne kontrole. Svako može slobodno da spava na svom delu kreveta bez bojazni da će morati da trpi zbog onog drugog!

Luna koristi WiFi da se  poveže sa telefonom, pa se preko aplikacije za iOS ili Android može upravljati svim parametrima. Ovaj prekrivač je zasnovan na otvorenoj platformi, radi lakše integracije sa drugim pametnim uređajima. Automatski se može povezati sa ostalim uređajima u sobi (sijalica, klima uređaj, televizor, audio sistem…) i podesiti uslove koji vama najviše odgovaraju da bi se najbolje odmorili.

Rates

Takođe, moguće je programirati da se ulazna vrata provere i ako treba zaključaju kada legnete, a kada se probudite da se aktivira aparat za kafu.

Tiganj koji nudi pomoć

Vrlo praktična i još malo pa neophodna stvar u svakoj kući. Više neće biti izgovora kako vaš partner “ne ume ni jaja da isprži”. Potrebna su vam samo jaja, ovaj sjajni tiganj i malo volje.

pantelligent

Pantelligent je ime vašeg novog pomoćnika. On će vas obučiti da budete vrhunski kuvar za svega nekoliko minuta. On vas vodi kroz proces kuvanja korak po korak u realnom vremenu ne ostavljajući mesta za grešku. Integrisani bluetooth u dršci tiganja konstantno proverava temperaturu i uz pomoć aplikacije na vašem telefonu odlučuje kada je vreme za sledeći korak u kuvanju. Recepte možete pratiti kako su već isprogramirani, ili se odlučiti za freestyle. Možete čak i u potpunosti snimiti vaš recept ili vaše kuvanje, i time pomoći ostalima da savladaju ovu plemenitu veštinu.

Proces je sledeći: prvo izaberete na telefonu šta želite da spremite, povežete se sa tiganjem, i onda vam ostaje samo da skuvate omiljenu večeru i uživate!! Pantelligent je izrađen od kvalitetnog aluminijuma koji ne dozvoljava da se nešto zalepi, a obične AAA baterije koje se nalaze u dršci traju do godinu dana.

’Sproutling’ Baby Monitor

Kad se god pomene bebi alarm ili monitor, svi odmah pomisle na nekadašnje “toki-voki” aparate koji stoje preteći na svojim bazama dok se pune, nepraktični i prevaziđeni. Međutim, trendovi su se promenili. Sve je više roditelja sa smart uređajima, niko ne želi da nosi oko vrata slušalicu u kojoj baterije jednostavno iščezavaju.

family-view-website-e1407424006579

Ova ideja počinje sa malom gumenom trakom koja se stavlja na nogu bebe, napravljene od prirodnih materijala. Traka meri bebinu temperaturu, otkucaje srca i pokrete. Drugi deo čini mali disk koji služi kao punjač i sekundarni senzor koji meri sobnu temperaturu i buku iz okruženja. Treći deo, onaj sa koga roditelji mogu očitavati rezultate je aplikacija. Nema snimanja, audio kanala ili bilo kakve druge veze sa bebom, jedino sto vidite je interfejs koji pomoću osnovnih boja i oblika pokazuje da li je beba budna ili spava, da li je srećna ili mrzovoljna. Interfejs je odlično osmišljen i pokazuje samo informacije koje su vam potrebne.

U slučaju dolaska gostiju, dosadašnja praksa je bila družimo se dok se beba ne probudi, dok od sada, imate integrisan merač buke koji će vas upozoriti ako preterate sa galamom. Traka se puni bežično, nema kablova, a aplikacija dozvoljava praćenje četvorki istovremeno, mada, u tom slučaju, ni ovako nešto ne bi bilo od pomoći.

Pet Cube

Pet Cube je uređaj namenjen vlasnicima kućnih ljubimaca. Ne onih statičnih, poput ribica u akvarijumu, već onih kojima je vaša pažnja potrebna. S obizirom na to da nećete moći baš u svakom trenutku da im se nađete, vaš pas ili mačka će vam od sad, na neki način, biti bliži.Ovo je u stvari uređaj koji uz pomoć kamere i zvučnika omogućava vlasnicima da preko aplikacije na telefonu prate svoje mezimce ili razgovaraju sa njima. Autori su čak otišli i korak dalje u osmišljavanju, i ugradili laser kojim se možete poigrati sa svojim ljubimcima. Laserski zrak je u potpunosti ispitan i pet friendly.

maxresdefault

Kamera ima široki ugao snimanja od skoro 140 stepeni i snima u odličnom HD kvalitetu, bilo za vaše lične potrebe ili potrebe deljenja snimaka na socijalnim mrežama drugim ljubiteljima životinja. Aplikacija je kompatibilna sa IOS i Android uređajima. Povezivanje je preko WIFI mreže u vašem domu, a kao napajanje koristi se standardna kućna instalacija.

Dizajn je prilično nenametljiv, kućište je kvalitetno i čvrsto, sve radi besprekorno. Ipak, treba napomenuti i mane. PetCube radi samo preko aplikacije, nema mogućnost čuvanja video zapisa ili noćnog snimanja. Sve u svemu, korisna stvarčica, mada prilično ograničenih mogućnosti kada se uporedi sa IP kamerama sličnog cenovnog ranga.

Lexus board- It’s here

Od svih tehnoloških čudesa koje smo imali prilike da ispratimo na filmovima, a koja su nam predstavljena kao nešto što će biti deo našeg života u budućnosti, ni jedno nije budilo našu maštu više nego hoverbord koji je Marti Mekflaj vozio po ulicama Hill Valley-a. Kombinacija koja je naročito važna za američku kulturu, skromni skejt i ne-baš-tako-realan futurizam, inspirisala je generacije koje su pokušavale da repliciraju ovu napravu.

2B1C3CB200000578-3185394-The_Lexus_Hoverboard_features_two_cryostats_reservoirs_which_con-a-6_1438795332627

Dakle, za one koji ne veruju, ili one prave vernike, Lexus nam donosi njihovu viziju budućnosti. Ovo je za sada jedini pravi hoverbord koji koristi magnetno polje kojim se prkosi gravitaciji. Kao osnov lebdenja, Lexus je iskoristio magnetne trake po kojima daska lebdi, a unutar nje se nalazi tečni azot koji hladi superprovodnike do temperature od -197 stepeni i time ostvaruje potrebnu temperaturu skejta i operativnog magnetnog fluksa koji održava  rastojanje od tla. Iako nije neophodno da se razume kako funkcioniše, ipak je to japanska stvar, činjenica je da je on sada već realno moguć.

Skeptici mu nalaze mane, već su ga nazvali uspešnim marketinškim trikom. Pravi vernici neće moći da dočekaju masovnu upotrebu. Jedino što je zaista bitno je to da još uvek postoji nada, još uvek postoje ljudi koji prate neke vizije uz koje smo odrastali. To je možda znak da je nekome još uvek stalo.

Kada pogledamo kakva je bila 2015. godina i šta nam je donela, mogli bismo na neki način biti spokojni. Da li ste primetili kojom brzinom i u kom obimu raste broj aplikacija koje nam omogućavaju kvalitetan, praktičan život, koje brinu o našem zdravlju, našoj deci, i stilu života uopšte. Ovakva tendencija i insistiranje na podređivanju tehnologije čoveku i njegovim najfinijim potrebama, možda nas u celini, kao društvo okreće humanijem.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: