Da li imate preko 18 godina?

2048

Aplikacija nedelje

Možda ste već čuli za „2048“, ne? Sudeći po buzz-u koji je prati od trenutka objave, verovatno je da jeste, obzirom da su Google Play i App Store, sasvim moguće, dobili novi Flappy Bird.

Koncept ove matematičke igrice (koju je osmislio devetnaestogodišnji programer Gabriele Cirulli) je đavolski prost – pokretima u četiri osnovna pravca cilj je ispomerati pravougaonike-ćelije u polju 4×4 tako da se sabiranjem vrednosti dostigne konačni zbir od 2048 u jednoj od ćelija. Da bi se pravougaonici sabrali u zajedničku vrednost, neophodno je da se jedna do druge nadju dve ćelije sa istim brojevima (dve dvojke će se stopiti u četvorku, dve četvorke u osmicu, dve osmice u 16, itd.). Svako malo, nova dvojka i četvorka pojaviće se u polju, i tu počinju beskrajna kombinatorika i panika…

O dizajnu ne treba, niti se ima šta previše pričati, budući da kod klasičnih Math & Puzzle igrica grafički atributi po definiciju ne igraju rolu od značaja. Potrebni su isključivoi: numerička logika, brzo razmišljanje i mnogo, beskrajno mnogo zarazne prakse i frentičnog ponavljanja. „2048“ nije izuzetak ni po čemu, tako da nam se čini pomalo neshvatljivim kako je za nekoliko sedmica na prepad otela sve slobodno vreme tolikog broja igrača. Naročito ako se ima u vidu da je u ptianju klon (da ne kažemo bezočna krađa) igrice pod nazivom „Threes“ iz februara ove godine.

Recept je međutim bio proveren – gorenavedeni sastojci u optimalnom odnosu, uz nešto upeglaniji dizajn i buzz unutar zajednice (mogućnost pregleda i deljenja rezultata sa ostalim igračima) i noviji pretendent za najzarazniju igricu posle Flappy Bird je rođen.

Iako su roditelji često vrlo opravdano skloni uverenju da previše vremena za igricama zatupljuje mozak, „2048“ je svakako jedna od onih koja će ih demantovati. Svaki potez staviće na test igračeve matematičke i analitičke sposobnosti, a uprkos tome što potezi nisu ograničeni tajmerom, pouzdan znak da vam je mozak u „rush“ modu biće nemogućnost da se zaustavite i hladne glave promislite o sledećoj kombinaciji – posle dovoljno igranja, prsti će sami raditi a odluke se nizati kao meci u baražu.

Sudeći po trenutnoj popularnosti, „2048“ ima potencijala da se dočepa dvorane slavnih, gde na pijedastalima svetle „Tetris“ i „Minesweeper“. Upravo jer se oslanja na najbolje aspekte pomenutih legenda: jednostavnost, kombinatoriku, planiranje i rast uloga kako se gameplay razvija. Ono što je može sprečiti u tome jeste činjenica da je ipak nešto nastrojenija ljubiteljima matematike.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: