Da li imate preko 18 godina?

Ako ne govorim, to ne znači da nisam živ

Savršeni brak biljaka i tehnologije. Svatovi su digitalni, a medeni mesec obećava puno plodova i radosti.

3
0

Sama pomisao na to da povežemo saksiju cveća ili rasad paradajza sa telefonom se graniči sa naučnom fantastikom ili u najmanju ruku sa apsurdnim helankama koje nosi Saša Popović u emisijama. Kako je u praksi potvrđeno da je i jedno i drugo moguće, predstavićemo vam ne Sašu već aplikacije koje pomažu biljkama.

Parrot Flower Power

Kako je rečeno, teško je zamisliti da sada postoji monitoring biljka, odnosno kontrola njihovih potreba putem interneta i aplikacija. Ovo nije neka novost, to se već odavno radi na institutima za bilje ili u fabrikama hrane, novost je to da je od sada dostupno svima.

The Parrot Flower Power se sastoji iz aplikacije i jednostavnog senzora u obliku sadiljke (interesantno i originalno) koja se jednostavno stavi u zemlju pored vaše biljke. Senzor beleži sve relevantne faktore koji utiču na rast i napredovanje vaše sadnice, bilo da je to neka ukrasna saksija cveća ili možda čeri paradajz koji ste odlučili da samostalno u stanu uzgajate.

Parametri koje senzor šalje aplikaciji su količina sunčeve svetlosti, koliko je vlage potrebno vašoj biljci, koja je temperatura i koji je procenat i količina đubriva u zemlji. Aplikacija vas shodno informacijama kojima raspolaže upozorava na šta treba obratiti pažnju, na primer kada je biljkama potrebno zalivanje, a sve u cilju da se osigura da vaše biljke budu zdravije, srećnije, gotovo pametnije.

Svi podaci koje sakuplja i obrađuje odlično su usklađeni sa bazom podataka kojom raspolaže i vrlo precizno daje uputstva i savete. Postoji baza o negovanju i potrebama od preko 7000 različitih biljaka, povezuje se BLUETOOTH-om, pri tom ima jednu manu- funkcioniše isključivo sa IOS uređajima. Za sad.

112226505469

Vodootporan je, može se koristiti i u baštama i u vrtovima. Koristi najobičniju AAA bateriju koja traje do 6 meseci. Ako do sada niste imali znanja, iskustva ili vremena da oplemenite prostor u kojem živite ili da se okušate u hortikulturi, sada je trenutak, The Parrot Flower Power je vaš ortak u toj priči.

Koubachi Plant Sensors

Ovo je još jedna u nizu sjajnih aplikacija i revolicionarnih ideja. Suština Koubachi Plant Sensors aplikacije je da pruži pomoć početnicima koji žele da se bave biljkama bilo kao poslom bilo kao razonodom. Aplikacija je besplatna, postoji i za ANDROID i za IOS uređaje. Prilikom preuzimanja aplikacije, jednostano unesete osnovne podatke i aplikacija dalje preuzima sama. Podaci koje treba uneti su, recimo, vaše poslednje zalivanje- kako bi aplikacija “ušla” u rutinu i ritam vaše biljke.

61aQXlNTLGL-_SL1500_

Poseduje takođe i veliku biblioteku i HD galeriju fotografija različitih biljaka sa dodatnim informacijama. Tu se možete informisati o poreklu vaše biljke, njenim potrebama, ciklusu vegetacije i o mnogo čemu drugom. Postoji mogućnost, ako ne znate o kojoj biljci je reč, da jednim klikom pokrenete opciju pronađi  čime identifikujete biljku i dobijate sve neophodne informacije o vašem zelenom prijatelju.

Koubachi Plant Sensors dolazi u nekoliko opcija. Osnovna opcija je besplatna aplikacija sa svim ovim neophodnim informacijama i dve koje se plaćaju, a koje uključuju i sensore. Senzori su povezani sa aplikacijom i daju detaljne informacije o spoljnoj temperaturi, kvalitetu zemljišta, vremenskoj prognozi i specifikaciji potrebnoj za vašu biljku. Svi vitalni parametri su strogo kontrolisani, ništa nije prepušteno slučaju. Razlika između ovih senzora jeste jedino u tome što je Plant Senzor 2 namenjen ekstremnim spoljnim uslovima, vodootporan je i u potpunosti spreman za sve meteorološke uslove.

Možete odabrati koliko često i na koji način želite notifikaciju- svaki info, alarm ili obaveštenje prosleđuje se na vaš email, svi podaci o biljkama se direktno čuvaju na njihovom Cloud servisu, čak ni o tome ne treba da brinete. Da, postoji mogućnost da vodite dnevnik, zapisujete zapažanja ili bitne informacije, takođe možete deliti iskustva sa drugima. Cloud servisu pristupate ili preko vaše aplikacije ili preko običnog internet browser-a.

Specs_Indoor

Pet Plant

Pet Plant nije klasičan uređaj sa aplkacijom, ali svakako je vredan pomena. Ovakve stvari su izmišljene kako bi se podigla svest o okolini, prirodi oko nas ali na zabavan način. Tako su dobre, da se prosto navučete na njih.

Jebiga_Pet_Plant_Digital_Pot_Junyi_Heo

Ova smart nazovimo „saksija“ je u stvari portparol vaše biljke. U pravom smislu te reči. Ona vlasniku bukvalno govori o potrebama biljke tako što na displeju pokazuje određene emocije. Koliko vode, niža ili viša temperatura vazduha, bolji uslovi zemljišta i svi ostali faktori- Pet Plant izračunava šta je u datom slučaju potrebno biljci i izražava to stanje preko LCD displeja u vidu digitalnih piktograma.

U slučaju da ste možda preterali sa zalivanjem jednostavno će ispustiti višak vode u posudu namenjenu tome, to radi sam, za sve ostalo će se obratiti vama. Na njemu jedinstven način. Jedino što vam je u celoj priči potrebno jeste da povežete vaš kompjuter USB priključkom sa smart saksijom zbog razmene informacija.

Status ili raspoloženje Pet Plant izražava nizom facijalnih ekspresija, gotovo kao čovek. Može da se naljuti i mrko vas pogleda, ako ste je zanemarili, ili da vam jednim divnim osmehom zahvali na svemu. U slučaju da ste baš preterali u svojoj nebrizi prema biljci dobićete i obaveštenje da joj se bliži skori kraj. Prilično ćudljiv gadget, moramo priznati. Sve u svemu, na vama je da ne brinete, dovoljno je da pogledate lice saksije i ona će vam bez dlake na jeziku reći šta misli i kakvog je raspoloženja vaša biljka.

Čuvanje okoline je suština svega. Zeleno je veličanstveno, još je bolje kad se to spoji sa tehnologijom i samosvešću. Thumbs up za sve one koji razmišljaju, izmišljaju i brinu. Bilo da je hobi ili eko-strast, bravo!!!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: