Da li imate preko 18 godina?

Vratiće se osamdesete!

Od Madonninih mrežastih čarapa do briljantnih kreacija Vivienne Westwood, ova decenija bila je nesumnjivo izvor inspiracije koja će doživeti svoj glamurozni povratak na scenu.

2
0

Osamdesete su po mnogima period užasnih trendova, preterivanja i kiča. Ja bih rekla: decenija totalne slobode, bez straha prema eksperimentisanju, vreme u kom je nečija individualnost prikazana kako kroz mainstream, tako i kroz subkulture koje su oblikovale trendove.

852b5617f34b7d5ac1c1cfa7bf1133f2

Osamdesete su obeležile razni trendovi: od Madonne koja je popularizovala mrežaste čarape, rukavice bez prstiju i nakit sa krstom, preko Boy Georga, Davida Bowiea, Grace Jones i Michaela Jacksona u svojim autentičnim kostimima, pa sve do brilijantnih kreacija Vivienne Westwood. Složićemo se da je ovaj period ipak bio izvor inspiracije, koja će kroz naredne godine uticati na estetiku dizajnerskih kuća, ali i pojedinaca. Kako savremena moda ima tendenciju ponavljanja, za 2017. godinu se predviđa ponovni povratak osamdesetih, te će takozvani ‘power suit’ , ‘slouchy’ pantalone, ‘off the shoulder look’, sportski glam i ogromni karmeri na rukavima iznova biti hit.

Povratak takođe očekuju i pantalone do članka sa blagim širenjem na krajevima, oversized duksevi sa sloganima i korseti, a ono sto me posebno čini srećnom je povratak naramenica. Što se mene tiče – što većih to boljih. Raduje me i povratak farmerki sa vezom, koje me podsećaju na period kad sam ih kombinovala sa gumenim sandalama i pufnama u kosi. Pitanje je, naravno, koliko je to dobro izgledalo, jer je te 2006. modna percepcija bila diskutabilna i svašta se činilo u redu. Problem sa percepcijom svakako nije bio slučaj sa još jednim darom osamdesetih: setite se Miami Vice-a i poznatog Sonny Crocketta koji je izazvao ludilo u belom odelu i sa Ray Ban Wayfarers naočarima, čija je popularnost buknula 1984. kada je prodato preko 720.000 primeraka. Njihova popularnost je opstala do danas. Sonny Crockett je samo jedan od mnogih ‘revolucionara’ iz osamdesetih koji su savršeno sinhronizovali karakter uloge koju igraju sa estetskim izgledom i tako ostali urezani u sećanje kao bezvremenski trendseteri. Medjutim, ono što je nekad bilo revolucionarno danas se preoblikovalo u čist plagijat.

Osamdesete su bile sjajne, ali sada živimo u vremenu kada se inspiracija meša sa kopiranjem, te se nedostatak iste prikriva ponavljanjem trendova. Ovo odaje neki užasan osećaj da su i noviteti stvar prošlosti, a da nas sadašnjost vrti u nekom začaranom krugu u kom očajnički žudimo za novitetom koji se sve manje i manje nudi. Najsvežiji primer je nova kolekcija Marca Jacobsa, koja se služi krojevima osamdesetih, gde preovladavaju leopard i zebra šare pomešane sa floralnim printovima, metalik detaljima i čipkanim rukavicama. I pored kičastog izgleda, one su prihvatljive, ali nikako inovativne, pogotovo kada govorimo o duksevima sa MTV logom koji će postati popularni kao i Ramones majice, koje su nosili svi sem onih koji ih slušaju. Ako je to sve što je ostalo od velikih dizajnera i inovatora, možda nam se više isplati da sve te ‘novitete’ potražimo u vintage buticima po višestruko manjoj i realnijoj ceni.

cae1fa4cb5ee77560a3bda19fd6b8e09

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: