Da li imate preko 18 godina?

UNDER CONSTRUCTION

Dolazak iz Brisela u Beograd je za Gaëlle Leenhardt pre sedam godina bila jedna od važnijih okosnica za dalje stvaranje.

3
0

Šta radiš i zašto radiš baš to?

Bavim se vizuelnom umetnošću (mutidisciplinarnom, primenjujem različite medijume kao što su skulptura, fotografija, crtež… najviše prostorne instalacije), takođe sam i kuvar. Kuvanje je došlo kao hobi ali je vremenom postalo moj glavni izvor prihoda, dok je umetnost deo moje svakodnevnice i uz mene je najduže.

Prethodna godina je bila loša na mnogo nivoa. Čini li ti se da je uticala i na tvoju viziju i rad?

To su ti trenuci preispitivanja svega, što mi se naravno uvek dešava kada je u pitanju art work, ali čini mi se još izraženije u takvim periodima.

Kakvo je Beograd mesto za jednog umetnika?

Za mene kao stranca lakše, možda, jer je pitanje odluke. Odlučila sam da budem u Srbiji, gde mogu biti kada poželim, što čini stvari lakšim. A opet, smatram da je Beograd odlično mesto za umetničku praksu, po pitanju inspiracije i radnog prostora, jer studio kakav imam trenutno ovde je nesto što, u Francuskoj recimo, niko ne bi ni hteo da mi iznajmi. Sa druge strane preživeti kao umetnik ukoliko ostaješ u Srbiji je poprilično teško, jer ne postoje nikakva određena pravila niti zakon, što meni na kraju i omogućava da imam svoj radni prostor. Istovremeno nedostatak galerija, muzeja i bilo kakvog sistema u umetnosti. Što je u osnovi jedan odnos između ljubavi i mržnje.

Gde si odrastala i kakva si bila tada?

Odrasla sam u predgrađu Pariza, a od tada se i nisam baš mnogo promenila.

00000023

Možes li nam opisati šta sve obuhvata tvoj kreativni proces?

Uglavnom radim u prostorima, a posebno u zonama koje se rekonstruišu. Sam rad zahteva više raličitih pristupa, neke od stvari se i po više puta koriste jer su baza za neke sledeće radove, ali u potpuno drugačijem kontekstu, što je sve fizički rad.

Na čemu radiš trenutno?

Poslednjih meseci sam najčešće u svom studiju koji se nalazi u bivšoj mesari kod pančevačkog mosta, BIM Slavija. Iako sam već četiri godine na toj lokaciji, sve do sada je to bio rad na osposobljavanju prostora. Učinila sam ga upotrebljivim izgradivši nove delove unutra, a pošto je sada taj deo posla konačno gotov, radim na novim skulpturama. Pored toga isprobavam i neke druge stvari koje su mi na umu, ali ne znam gde će me to odvesti.

Kakvu poruku želiš da ostaviš za sobom?

Bez poruka, mada mislim da će ostati puno teških skulptura zbog kojih ljudi neće baš biti sretni…

Baš nikada ne bi obukla…

Odeću za trčanje.

Najdraži komad odeće od svih koje imaš?

Tamno plava vunena kapa koju sam našla u Bretanji pre nekoliko godina.

Ako bi postojao soundtrack za tvoj rad, koji bi to bio?

Jedan dan tvog života u Beogradu…

Plivanje u rano jutro na 25. maju, često koliko god to mogu, zatim rad u studiju sve dok ne padne mrak, a onda se polako promuvam i prepuštam prijateljima, mračnoj komori i izradi fotografija ili ispijanju piva…

Koja je tvoja osoba iz snova sa kojom bi sarađivala?

Nije baš san o saradnji, više je želja da recimo asistiram nekom umetniku, poput Francis Alys, kako bih imala priliku da bolje upoznam i razumem njegov pristup i proces rada.

Prvenstveno si živela i radila u Belgiji, da li je to okruženje koje je i najviše uticalo na tvoj rad?

Pet godina sam studirala u Briselu, sa jednom pauzom od šest meseci na četvrtoj godini studija kako bih provela vreme u Beogradu. Bila sam na umetničkoj akademiji, a ona kao i bilo koja druga škola utiče na dalji rad ili ga eventualno oblikuje. Zato je odlazak za mene bio dobra stvar. Mnogo mojih omiljenih umetnika dolaze upravo iz Belgije pa mislim da i jeste uticalo na mene.

Da li bi mogla da nam daš kratak presek srpske umetničke scene trenutno?

Spomenula bih šta se dešava uskoro i šta bih preporučila, to su izložba Ane Vujović u Domu kulture studentski grad 30. februara i izložba Emilije Radojčić i Maria Kolarića u KC Gradu 9. februara.

http://gaelleleenhardt.com/

00000022

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: