Da li imate preko 18 godina?

Top 10: Bond na točkovima

U iščekivanju srpske premijere novog 007 filma i duela Aston Martina DB10 i Jaguara C-X75, postavljamo Bondove automobile pred vozila njegovih protivnika.

6
0

Tokom pedeset tri godine, dvadeset tri zvanična i jednog nezvaničnog filma (dva ako računate parodiju Dejvida Nivena iz 1967. godine), univerzum koji se vrti oko Džejmsa Bonda je predstavljao svojevrsni stilski etalon u svojim najrazličitijim oblicima. Kao najkomplikovaniji, najprimetniji i često najskuplji objekti stila, automobili su igrali veoma veliku ulogu u većini filmskih izvedbi ove dugovečne franšize. Najčešće, oni su bili upravo Bondovi, i na uštrb njih, automobili negativaca često su bili u drugom planu.

Zbog toga, ovu listu delim u dve celine sa po pet najupečatljivijih vozila koja su se pojavila u filmovima o agentu 007. Da bi prilično skučena lista ugostila što više zanimljivih automobila, Aston Martin DB5 je kao najočigledniji šampion namerno izostavljen.

5. Citroën 2CV6

Glavni akter verovatno najkomičnije scene potere u Bond filmovima bio je ikonični žuti Spaček korišćen u filmu For Your Eyes Only. 2CV se na ovoj listi našao iz prostog razloga što je danas jedan od najjeftinijih, najdostupnijih i za svakodnevnu upotrebu najpouzdanijih Bond automobila.

4. AMC Hornet

Da nije bilo jednog veoma posebnog skoka, AMC Hornet bi bio potpuno zaboravljen filmski automobil. Međutim, čuvena scena iz filma Man With The Golden Gun je srećom uspela da zaseni tragično nepotrebnu lažnu treću bradavicu i uđe u istoriju kao prva kompjuterski obračunata filmska kaskada. Time je Bond franšiza još jednom postavila standarde u industriji, mada AMC Hornet nakon filma nije doživeo veliku slavu.

3. BMW 750iL

Tokom devedesetih godina, tehnologija je ubrzano sustizala filmadžijsku maštu, te je Tomorrow Never Dies doneo jedan od najnaprednijih Bondovih automobila. Lista gedžeta i unapređenja bila je prilično dugačka, ali je najbitnija osobenost ovog automobila bila daljinsko upravljanje preko mobilnog telefona. U realnosti, ove scene su izvedene uz pomoć sakrivenog vozača na zadnjem sedištu, tako da je filmska magija pobedila još jednom. Ipak, kao svojevrsna prekretnica, srebrni BMW iz Tomorrow Never Dies je u agenta 007 upoznao sa mobilnim telefonom, spravom koja će u kasnijim filmovima postati nezaobilazni deo njegovog arsenala.

2. Toyota 2000GT

U odnosu na sve druge japanske automobile sa kraja šezdesetih godina, Toyota 2000GT izgledala je kao svemirski brod, što joj je donelo ulogu u You Only Live Twice. Kako je Koneri bio jednostavno preveliki da bi stao u ovaj niski kupe, produkcijska kuća EON je za potrebe snimanja naručila dva posebno napravljena kabrioleta, time dodatno obogativši legendu koja se danas plete oko prvog pravog japanskog sportskog automobila.

1. Lotus Esprit

U planiranom odsustvu Aston Martina DB5, šampionski Bond automobil jednostavno mora da bude Lotus Esprit, kako zbog svog neverovatnog izgleda, mesta u Bond univerzumu, prerada iz Q grane, tako i priče iza kulisa koja ga je dovela na to mesto. Naime, pred početak snimanja The spy who loved me, PR menadžer Lotusa Don Meklahlan je osetio da gostovanje u Bond filmu može da rasproda njihov nov automobil. U nedostatku novca koji je Aston Martin bez problema mogao da izdvoji, Meklahlan je pribegao gerilskom triku – odvezao je beli pretprodukcijski Esprit bez ijedne oznake na sebi pred Pinewood Studio, pod izgovorom posete prijatelju.

Nepoznati automobil futurističkog izgleda ubrzo je okupio masu ljudi oko sebe, a među njima je bio i prvi čovek EON Productionsa, Albert R. Brokoli. Oduševljen automobilom, Brokoli je sklopio ugovor sa Lotusom, a svet dobio jedan od najuzbudljivijih filmskih automobila.

Osim dva regularna automobila, Lotus je za potrebe snimanja filma ustupio i šest školjki, od kojih je jedna korišćena u podvodnim scenama, i danas se nalazi u vlasništvu Elona Maska, osnivača kompanije Tesla Cars.

Lotus_esprit_S1_submarine


1. Mercedes-Benz 600

U Bond univerzumu, Džordž Lejzenbi će ostati zapamćen kao jedini glumac koji je igrao u samo jednom filmu, ali i jedini Bond koji se oženio. Hepiend filma On Her Majesty’s Secret Service je prekinut naglo, pucnjem iz Mercedesa 600. Iako njegovo vreme provedeno na ekranu može da se meri u sekundama, ovaj automobil je do danas ostao jedini koji je zaista uspeo da naudi agentu 007.

2. Jaguar XKR

Q ogranak je uvek opremao Bonda i njegove automobile najsavremenijim spravama, ali tamnozeleni Jaguar XKR otvorenog krova je bio prvi automobil koji je svojom opremom parirao agentu 007. Die Another Day je tako ostao upamćen po spektakularnoj poteri na ledu, iz koje se Bond izvukao jer je u tradiciji franšize uvek bio jedan korak ispred svakog svog neprijatelja.

3. Rolls-Royce Phantom III

Prvo pojavljivanje Aston Martina DB5 suočilo ga je sa još jednom britanskom ikonom u filmu Goldfinger. Ljubav prema zlatu istoimenog negativca nije dozvoljavala nijedan drugi automobil nego poslednji veliki predratni Rolls-Royce, a tablice AU1 koje su označavale hemijski simbol zlata bile su samo šlag na torti na ovom impresivnom automobilu.

4. BSA Lightning A65L

Retko šta može da se meri sa devojkom na motociklu, posebno ako je u pitanju BSA Lightning sa raketnim bacačima kog vozi crvenokosa Fiona Volpe, plaćeni ubica zločinačke organizacije SPECTRE.

5. Corvorado

Bizarni miks dizajna Cadillac Eldorada i podvožja Chevroletove Corvette obeležio je Live and Let Die, film u kom je 007 koketirao sa blaxploitation žanrom. Iako je bio ekstremno vulgaran u svojoj pojavi, Corvorado je korišćen kao prilično tiho oružje – bio je opremljen otrovnim strelicama ispaljivanim iz njegovih retrovizora. Za kreaciju tek osam ovakvih automobila zaslužan je Les Danam, a još jedan pimpmobil sa početka sedamdesetih godina može da se vidi u kultnom filmu Super fly.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: