Da li imate preko 18 godina?

Stil Želimira Bojovića

Svoj stil opisuje kao promenljiv, ali konstantno sveden, pročišćen i ne preterano nametljiv.

Čime se baviš?

Novinarstvom. Radim u nedeljniku Newsweek Srbija.

IMG_0251

Koliko dugo si u toj redakciji?

U Newsweeku sam od njegovog dolaska u Srbiju, a to je februar 2015.

Da li se oduvek baviš novinarstvom?

Novinarstvom se bavim oduvek i poslednjih (više od 20) godina nisam imao dužih pauza, a bilo je trenutaka kada sam želeo sve da ostavim i krenem da se bavim nečim drugim. Ipak, novinarstvo mi nije dalo da baš lako odem.

Gde si do sada radio?

Do sada sam radio za nekoliko medijskih kuća, uglavnom inostranih. Skoro 10 godina sam bio dopisnik Radija Deutsche Welle, zatim urednik dnevnih programa, a kasnije urednik sajta Radio Slobodna Evropa. Nakon toga, odlazim u Sarajevo na Al Jazeera Baklans, gde sam skoro dve godine radio kao producent za intervjue i nakon godinu dana baveljenja nekim drugim poslovina i višemesečnog boravka u Nemačkoj, vraćam se novinarstvu sa dolaskom Newsweeka u Srbiju. Za sve ovo vreme radio sam i kao istraživački novinar za Institute for War and Peace Reporting (IWPR) iz Londona i Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

IMG_0190

Veoma sam ponosan i na dokumentarne filmove u kojima sam bio deo tima, a koji su rađeni za Nemačke televizije ARD i WDR i na jedan dokumetarac za holandsku nacionalnu televiziju VARA.

U okviru profesionalnog polja, šta ti je nadraže što si uradio u prethodnih godinu dana?

To je svakako prva ispovest majora ili majorke Helene, prve transrodne osobe u Vojsci Srbije, koja je nakon niza problema i zbog želje da svoj rod prilagodi identitetu odlučila da napusti vojsku i svoju fantastičnu životnu priču ispriča baš za prvi broj Newsweeka. Zaista verujem da je taj razgovor bar malo promenio odnos javnosti prema transrodnim osobama, a ako ništa drugo barem ih je učinio vidljivijim na jedan humaniji i dostojanstveniji način.

Da li tvoja profesija utiče na tvoj stil?

Ne.

Da li bi uveo dress code za novinare?

Ja bi za novinare uveo štošta, ali dress code ne.

IMG_0221

Kako bi opisao svoj stil?

Kao promenljiv, ali konstantno sveden, pročišćen i ne preterano nametljiv.

Najdraži komad odeće koji poseduješ?

Najdraža su mi odela i sakoi. Omiljeni komad mi je jedan sako od tvida, braon, što bi bake rekle – riblja kost. Perfektna vuna i savršen kroj. Najbolje stoji u ranu jesen (Indian Summer), a to je deo godine koji najviše volim.

IMG_0189

Koja boja dominira tvojim ormarom?

Sada su to: crna, siva, plava i teget.

Najstariji komad odeće koji poseduješ?

Jedan zanimljiv gsusov teget duks.

IMG_0191

Da li voliš aksesoare i koliko su ti važni detalji?

Nisam preterani ljubitelj narukvica i ogrlica. Ipak, jako volim dobre sunčane naočari, kaiševe, kravate i rukavice.

Šoping Meka?

Čitava ulica Maria Hilfer Strasse u Beču i to posebno u vreme letnjih rasprodaja. Kada imam vremena, jedan dan obilazim jednu stranu ulice, a sledeći dan drugu.

Šta nikada ne bi obukao?

Papuče crocs, čarape na sandale i najstaršniji odevni predmet ikada viđen- kapri pantalone.

Album (pesma) kom se uvek vraćaš?

Albumi: Unforgettable – 18 Classic Songs Of Love i većina albuma S.P. Morrissya. A, pesama ima nekoliko: R.E.M. – Everybody Hurts; Depeche Mode – Goodnight Lovers; Lil Star – Kelis (Feat. Cee Lo Green); Ian Brown – Stellify; Gram Parsons – A Song For You i posebno Jeff Buckley – Hallelujah.

Film kom se uvek vraćaš?

Nijedan film ne gledam iznova i iznova. Postoje samo oni filmovi kojih se rado sećam jer su snažno obeležili neki period u mom životu. Zapravo, to su više filmovi o meni i vremenu kada sam ih prvi put gledao i želji da to sećanje stalno obnavljam. Prvi je, Splendor in the Grass, Elie Kazana, a dugi, My Own Private Idaho, Gusa Van Santa.

Gde odeš kad hoćeš da se zabaviš?

Ne moram nigde da odem. Naučio sam da su mi najbolje zabave one koje ne planiram. Istina to pravilo važi samo kada sam u Srbiji. Ako odlučim da sa najbližom prijateljicom, kumovima ili bliskim prijateljima otputujem bilo gde, a posebno u Berlin, Madrid, Lisabon, Marsej ili bilo gde u Skandinaviju, zabava je odmah zagarantovana.

IMG_0267

Omiljeno mesto u gradu?

Tezga, Centrala, Bivši, Irish pub (ali onaj u Kosovskoj), Pomodoro i Mezestoran Dvorište.

 • Cipele

  Zign

 • Sako

  Zara

 • Naočare za vid

  Arrow USA 1851

 • Košulja

  Salsa

 • Naočare za Sunce

  Trussardi

 • Pantalone

  Moods of Norway

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: