Da li imate preko 18 godina?

Spa, Wellness i banje Srbije

Došao je red na odabir mesta gde ćete pronaći svoj mir i isključiti se iz sveta obaveza.

Nova godina, ludilo, žurka, obilazak neposećenih metropola i muzeja, nezaboravno putovanje, žurka, odbrojavanje, nastavak dočeka, gužva, žurka, gastronomija, žurba, vatromet, želje i rezolucije, šoping, pokloni, izložba, žurka… A šta je sa odmorom? 

Poslednji Sorentinov film «Mladost» na neki način osvežava predrasude koje većina mladih danas ima prema banjama, i uopšte rekreativnim opuštenim i zdravim odmorima. Neki misle da je to za matore i bogate penzionere koji jedva mogu da se pomere jer imaju zdravstvenih problema tipa reume. Drugi zamišljaju debeljuškaste bake sa providnim kapicama koje se mažu lekovitim blatom. Ne zaboravimo i ljubavnike koji se kriju od svojih zvaničnih partnera, izmišljajući specijalni vikend koji firma organizuje povodom nekog regionalnog kongresa. Tu su i očajne domaćice kojima je potrebna pauza od bučnih sinova, histeričnih ćerki i odsutnih muževa koji su stalno na nekim vikend-predavanjima. Ni srećne četvoročlane porodice sa nevaspitanom dečurlijom nisu daleko… Zašto banje imaju ovakvu konotaciju? Dok se u svetu vaučeri za SPA centre poklanjaju za rođendan, na našim prostorima to i ne zvuči baš primamljivo… Što bi rekla pokojna Amy : They tried to make me go to rehab but I said no, no, no!

U Srbiji postoje razne banje, ali u kakvom su stanju, da li su pristupačne i koji kvalitet se može očekivati? Ako piše «cena na upit», da li se podrazumeva da im je stalna klijentela neka estradna zvezda ili sumnjivi biznismen? Ako nema nijedne fotografije, verovatno bazen čiste jednom u dve godine, a možda i nemaju bazen. Šalu na stranu, ponuda je zapravo veća nego što se može zamisliti. Od komunističkih smeštaja koji su nekada bili hit, preko luksuznih hotela sa pet zvezdica (i isti broj nula u cifri dvodnevnog boravka), kako odabrati idealnu destinaciju i kako se pripremiti za ovakvu vrstu turizma? Ova (donekle) tabu tema pre svega podrazumeva osnovno razumevanje samog sadržaja.

SPA ili Wellness?

Pojam «SPA» znači «Salus Per Aquam» na latinskom, u prevodu «vodom do zdravlja» odnosno lečenje termalnim vodama gde je akcenat na relaksaciji. Kod pojma «Wellness» reč je o celom pokretu ka zdravom duhu i telu, gde se daje veći značaj samom procesu ozdravljanja kroz obimniji pristup sa naglaskom na očuvanju psihofizičkog blagostanja i revitalizacije.

Iako su svi Wellness centri generalno posvećeni našem sveopštem poboljšanju i opuštanju, ipak postoji i nekoliko kategorija zbog čega je bitno izabrati odgovarajući koncept prema svojim željama i potrebama.

Sadržaj varira od samog kapaciteta smeštaja i lokacije. U najčešće tretmane spadaju razne masaže lica i tela, pakovanja, pilinzi. Pored svega ovoga se nude saune i bazeni raznih tipova, đakuziji, parna kupatila, slane sobe, hidromasažne kade za antistres kupke. Postoje i fitness mini teretane za vežbe. Neki bolje opremljeni centri pružaju kozmetičara, frizera i ostale usluge za lepotu i negu.

Mirna, tiha atmosfera mora biti zagarantovana, kao i čistoća i visoki nivo opšte higijene. Bade mantil, peškir i papuče su korisniku na raspolaganju. Ugostiteljska ekipa je izuzetno prijatna – vi okom, oni skokom, i to uz osmeh.

Sauna

Sauna je inačne poznata kao porodična tradicija u Finskoj, koja se praktikuje više od dve hiljade godina. Bitni politički sastanci se održavaju u saunama, a odbijanje poziva u saunu je nepristojno. Veliki broj naroda koristi saune od davnina – najčešće u Rusiji, Skandinavskim i Arapskim zemljama. To je sveto mesto, gde se žene porađaju, poslovni ugovori sklapaju, a pokojnici pripremaju za odlazak na onaj svet.

Dobrobiti saune leže u temperaturi. Toplota pospešuje cirkulaciju krvi i dovodi do znojenja koje telu omogućava oslobađanje štetnih materija i toksina, ojačavanje imunog sistema i opuštanje od napetosti. Bez ikakvog fizičkog naprezanja, jednostavnim boravkom u sauni, postižu se rezultati uporedivi sa sportskim aktivnostima. Sauna je ujedno i tretman protiv starenja. Dok pravilno korišćenje saune pročišćava ten i kožu otvarajući pore, hormon sreće (seratonin) je aktiviran, što utiče na rasterećenje uma i generalno zadovoljstvo.

Pre i posle saune je neophodno unositi što više tečnosti u organizam kako bi se izbegla dehidracija, ali unošenje vode izbegavati tokom seansi. Poželjno je ići u saunu tri puta nedeljno, sa najviše tri seanse u okviru jednog ciklusa. Obavezno je praviti pauzu i odmarati najmanje 20 minuta između seansi. Preporučeno je istuširati se i osušiti pre prvog ulaska, koji ne treba biti duži od desetak minuta. Drugi i treći boravak unutra mogu trajati do 15 minuta. Ponavljanje hladnog tuša između svake seanse pospešuje željene efekte. Izbegavati obroke pre seanse, nošenje sočiva ili nakita.

«Finska» ili «suva» sauna je jedna od najposećenijih. Radi se o drvenoj prostoriji sa temperaturom 70-100°C i niskom vlažnošću vazduha do 15%. Voda iz drvene kofe kojom se poliva kamenje tj. žarište drvenom kašikom, može biti obogaćena aromama ili eteričnim uljima što uključuje čulo mirisa. Kako bi se telo postepeno priviklo na toplotu, obično se počinje od ležanja ili sedenja na nižim klupama.

«Bio» saune, «infracrvene» saune, «aroma» saune i «hromoterapijske» saune su neke druge vrste sa sličnim principima i nijansama po pitanju pravila i tipologije. Temperature kao i vreme boravka ili način upotrebe variraju.

«Parno» ili «Turkso» kupatilo (Hamam) je takođe vrsta saune u kojoj se vlažnost vazduha kreće do 100%, zbog čega više nije glavni materijal drvo, već sitne pločice. Za razliku od saune, u hamam se ulazi samo sa kupaćim kostimom.

Ledena pećina

Temperatura ove hladne prostorije kreće se oko 4°C, što podstiče cirkulaciju i jača metabolizam. Obično se koristi nakon upotrebe saune, umesto hladnog bazena, jer kombinacija toplo-hladno dovodi do širenja i skupljanja krvnih sudova.

Slana soba

Haloterapija se praktikuje u zatvorenom prostoru čiji su zidovi i tlo obloženi solju. Sobna temperatura i polovična vlažnost vazduha su uslovi u kojoj so učestvuje u fiziološkim procesima organizma poput otklanjanja glavobolje, poboljšanje koncetracije, pojačavanju imuniteta. Predviđeno vreme boravka iznosi oko 40 minuta.

Banjski turizam spada u jedan od najstarijih turističkih pravaca. Stari Grci su uživali u zatvorenim, vrućim i suvim prostorijama. Rimljani su unapredili funkciju i formu dodavši garderobe, sportske dvorane, biblioteke – ogromne terme koje su mogle da prime do 3000 gostiju. Između 12. i 16. veka se razvijaju skromna kupatila u germanskim zemljama. Krajem 19. veka počinju letovanja imućnog sloja aristokratije na obalama mora i u prestižnim planinskim predelima Švajcarske.

U poslednje dve decenije se beleži rast broja korisnika Wellness usluga o čemu svedoči sve veći broj dotičnih mesta. Brčkanje nije više samo za elitu. Popularizacija i omasovljavanje ovog koncepta razvili su se paralelno sa progresom medicine, produžavanjem životnog veka ljudi i inovacijama u očuvanju ljudskog zdravlja. Istovremeno su depresija i ostale posledice stresa neke od najčešćih oboljenja 21. veka. Upravo pored mnogobrojnih fizičkih koristi kvalitetnih banjskih kompleksa, značajnu ulogu čine psihološka, psihička i mentalna opuštanja.

18-vals bad geschichte

Pravi je izazov postići takvo blagostanje u današnjem brzom životu, gde smo uglavnom opterećeni poslovnim i materijalnim problemima i večitim manjkom vremena za nas same. Koliko god da mislimo da je ovo psihofizičko blagostanje luksuz, za njegovo praktikovanje više nisu potrebna enormna finansijska ulaganja, jer ovaj segment sve više postaje potreban savremenom čoveku. Pritom, wellness je svuda oko nas, samo je potrebno da ga primetimo i praktikujemo bez glupih izgovora. Pored pomenutih banja, on se može pronaći i u duhovnom uzdizanju, balansiranoj i pravilnoj ishrani, jutarnjoj šetnji, pravilnom disanju, fizičkoj aktivnosti, druženju, dobrim pozitivnim mislima, meditaciji…

Klasična klišeirana putovanja su dakle daleko iza nas, u prvom pasusu. Došao je red na odabir mesta gde ćete pronaći svoj mir i isključiti se iz sveta obaveza. Mnogi hoteli predlažu posebne pakete sa popustima za boravak tokom čitave sezone. Možete se opredeliti za detoks-dijetu, intenzivne joga-seanse ili anticelulit programe za mršavljenje. Promotivne cene mogu biti zanimljive ako se rezerviše na vreme.

Beograd

Sky Wellness
City Wellness 
My Spa
Vitalux
Jai-Thai
Thai Spa

Širom Srbije

Banja Vrdnik (Fruška Gora), Hotel Premier Aqua
Stara Planina, Falkensteiner Hotel
Vrnjačka Banja, Sunny Hill
Zlatibor, Hotel Idila (www.hotelidila.com)
Kopaonik, Kraljevi Čardaci

Za detaljnije informacije:
banjeusrbiji
wellness-spa
spahoteli

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: