Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: GUCCI NOBILE

Jedna od arhetipskih aroma koju ste mogli da osetite u detinjstvu

3
0

Sećam se kako sam zavoleo parfeme. Bilo je to zaista jako davno, ne znam da li sami sebe možete da vratite toliko daleko u prošlost, ali taj osećaj koji i sada mogu da prizovem je sasvim neverovatan.

Naime, moja majka je imala običaj da se izjutra, pre nego što me odvede u obdanište i ode na posao, šminka satima i lagano pije kafu. Radila je to toliko strasno, unoseći u svaki potez četkicom celo svoje biće. Zaista je uživala u tome, video sam to i tada, držeći se za ivicu stola kako bih mogao da imam što bolji pogled na njeno lice. A onda bi za sam kraj ostavljala ono najbolje – parfem, koji bi vadila iz torbe, uvek je želela da ga ima uz sebe, za svaki slučaj. Lagano bi se nagnula u stranu i prsnula dva-tri puta po nežnoj koži. Međutim, to još uvek nije bio kraj, jer nije mogla da izađe iz kuće, a da malo parfema ne nanese i na kažiprst kojim bi dodirnula nozdrve par puta. Tada bih potpuno hipnotisano podizao glavu, nameštajući supstveni nos da i meni uradi isto. Tek tada bismo mogli da počnemo dan – kada osetimo dovoljno lepog mirisa na sebi. Tako su parfemi zauvek ušli u mene, preko majke.

Gucci-01

 

Ona mi je upravo i kupila moj prvi parfem u životu koji sam voleo do poslednje kapi. U pitanju je čuvena limitirana serija parfema poznate modne kuće pod sasvim običnim imenom „Gucci Nobile“, koji se nažalost više ne proizvodi. Ukoliko ste baš ludi za ovim mirisom, koji zaista predstavlja nešto posebno, jedino mesto gde ga možete naći su privatne kolekcije fetišista koji koriste Amazon ne bi li preko noći postali bogati prodajući papreno skupo kopije poznatih parfema. Ne nasedajte na to, ovaj parfem danas jedino može da živi u slatkim sećanjima i nigde više, jer ko je imao sreće da ga oseti u svojoj okolini ili na sebi, može se smatrati privilegovanim. Sama činjenica da se od vremena kada je i nastao 1988. godine, proizvodio isključivo u bočici koja je sadržala 60ml ove čarobne tečnosti, govori o tome da nikada nije ni mogao da vam dosadi. Onima koji su zaista bili ludi za njim, poput mene, takvo pakovanje je zadavalo prave muke, jer ga nikada nije bilo dovoljno. Kada bacite pogled na njegovo retro i klasično pakovanje, prva pomisao može da vas odvede na potpuno pogrešan put, jer gotovo svi pomisle da se radi o najobičnijoj kolonjskoj vodi.

Možda je razlog tome što na prvi miris, Gucci Nobile ljude automatski podseća na čuvenu Šišarku, miris Pino Silvestre, koji se nepravedno povezuje sa nekakvim jeftinim picopevcima i penzionerima sa Kališa.

Gucci Nobile, u najboljem smislu, predstavlja vrhunsku kombinaciju ljutkaste svežine citrusa, kao što su limun i bergamot, i aromatičnih trava kojima dominiraju lavanda, ruzmarin i taragon. Zamislite samo kada vam takva svežina obavije vrat od samog jutra, ljudi poput robova hodaju za vama, želeći da vas njuše do kraja dana. Ja tako pročišćene muške mirise nazivam „mirisom tate“. To vam je jedna od arhetipskih aroma koju ste mogli da osetite u detinjstvu svaki put kada se vaš otac sveže obrije i dođe da vas poljubi. Miris kvalitetnog after shavea je osnova ovog parfema u čijem srcu vladaju muževne note paprati i pelargonije, a elegatno cvetne note ruže, jasmina i ciklame prave im fino nježno društvo. Velika je šteta što ga više nema među nama, jer svaki muškarac kome je muževnost ispred svega, u svom neseseru bi morao da krije ovu malu bombu seksipila. Ovaj parfem bi bio idealan za one koji i dalje misle da su parfemi rezervisani samo za seka perse, a da je jedino znoj iskonski miris muškarca.

Njegovoj prodornosti ne bi mogli da odole ni oni staromodni švaleri koji su toliko diskretni da ljubavnice nikada ne vode u garsonjeru prijatelja, već plate „popodnevni odmor“ u hotelu.

Mnogo češće ćete ovaj raritet od mirisa pronaći u nekoj vitrini starijeg ujaka koji se još uvek nije oženio, ali je nekada otkidao na Mirjanu Bobić ili Donizadu Džumhur. Dešavaće se i to, da je sasvim sigurno po nekoliko kapi za ne daj bože, ostavio i nečiji tata koji i dalje pegla košulje na hemijskom, i iz kuće ne može da izađe bez prugaste kravate. Ljubav prema parfemu „Gucci Nobile“ dele i svi oni koje nije blam da tek kada probaju malo vina u čaši konobaru daju odobrenje da sipa ili oni koji u lokalnom bistrou neprekidno drže lekcije na šanku o tome u kojoj čaši se sipa koje piće. Takve muškarce možete sresti na jahti ukotvljenoj blizu divljeg ostrva Hrvatske (leti) ili ispred kamina u nekom poznatom franacuskom skijalištu (zimi).

Gucci-02

 

Baš kao i svaka prva ljubav koja ostaje zauvek u vama da se pamti ceo život, tako i Gucci Nobile zasigurno i dalje živi, terajući nas da se osvrćemo za onima koji za sobom ostavljaju približno sličan mirisni trag, iako znamo da je to apsolutno nemoguće.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: