Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: Eau Radieuse

Eau Radieuse je redak primer parfema čiji se kvalitet i autentičnost osećaju isključivo između redova.

2
0

Kada uđete u jedan maleni amsterdamski, fetišistički dućan posvećen najfinijim parfemima prozaično nazvanim „Parfume Lounge“, u ulici  Cornelis Krusemanstraat 25, oglasi se zvonce, znak da je mušterija ušla. Tada se, baš kao u filmovima gospodina Davida Lyncha, iza neke teške somotske zavese, ukaže jedna starija gospođa, vidno stilizovane frizure u strogom kostimu, koja vas odmah tu, na licu mesta, prostreli pogledom i preseče skromnim ledenim osmehom i pitanjem „kako može da vam pomogne?“. U tom jednostavnom i sasvim uobičajenom pitanju prodavca sadržano je apsolutno sve, osim želje da se čoveku zaista i pomogne. Da, upravno tako, u pitanju je jedna od tih „eskpertskih“ prodavnica, u kojima uglavnom rade vlasnici, fanatici, fašistički nastrojeni prema svakom ko se nedovoljno razume u materiju da bi uopšte imao priliku da postavi bilo kakvo pitanje, a ne i da traži nešto ili pak bilo šta. Zapravo, taj prvi kontakt koji doživite na ovakvim mestima predstavlja test za obe strane, jer ukoliko uspete da izdržite toliku dozu neprijatnosti i tenzije, jedno je sasvim sigurno – vi ste ozbiljan kupac.

Eau-Radieuse-02

U mnoštvu bočica koje vas okružuju, aranžiranim poput najskupljeg švedskog stola u hotelu sa pet zvezdica, imate utisak da će vam se zavrteti u glavi i da ćete istrčati napolje overdozirani skupoćom i pretencioznošću. Međutim, ako preživite taj prvi talas nelagodnosti koji vam stvaraju svi ti luksuzni brendovi za koje nikada u životu niste čuli, sa lakoćom će vas nos odvesti do vašeg favorita. Tako se i desio taj sudar svetova, slučajni susret sa draguljem među draguljima. U pitanju je prefinjeni proizvod iz laboratorije HUMIECKI & GRAEF, pod nazivom Eau Radieuse. Čim dotaknete taj prozračni gral tečnosti i osetite hladnoću metalnog zapušača na njemu, shvatite da se zaista radi o eksluzivnosti koju ne možete tako lako da pronađete na svakom koraku. Imate utisak da ste upravo takvo nešto tražili čitavog života, da nikada niste mogli to i da definišete, ali sada jednostavno znate da je to to- da želite da živite u takvom oblaku mirisa i da za sobom ostavljate tragove večnosti. Kada se tako nešto desi, kada vas sudbina odvede do izuzetne prefinjenosti i nagradi vašu znatiželju, počinjete po malo da se plašite da otvorite takvu stvar, misleći da je nemoguće da nešto takvo zaista postoji ili da će zauvek da ispari.

Eau-Radieuse-01

Eau Radieuse su osmislili Sebastian Fischenich i Tobias Mueksch, koji su ga javnosti predstavili 2009. godine u okviru HUMIECKI & GRAEF kolekcije koja broji pet mirisa, ne želeći da ih razdvajaju po polovima. Njihova želja je oduvek bila da u potpunosti dekonstruišu klasične kocepte luksuzne parfemske industrije i pretoče ih u nešto što će imati daleko modernije i ličnije tumačenje. Tako su i došli na ideju da kreiraju jednu sasvim novu notu, inspirisanu čistotom čuvene Eau de Cologne i stvore futuristički rimejk koji ukazuje na želju ka istraživanju emocija i čežnji. Upravo to hladno peckanje po koži koje osetite kada vam čestice parfema dođu do svake pore, odraz su njegove hemijske formule koja uključuje prisustvo svežih nota banane, oštre mandarine, italijanskog limuna, pepermint lišća i akorde rabarbara i bambusovog soka. Kako bi efekat te neuobičajene svežine bio mnogo intenzivniji, kreatori parfema vam toplo preporučuju da ga u toku letnjih meseci držite skrivenog u frižideru, između flaše alkoholnog pića, komada kvalitetnog sira i svežih jaja. Budući da je reč o mirisu za koji će vas svako, bez obzira na ukus i preferencije, uzbuđeno pitati „na šta to mirišeš?“, teško je utvrditi kom polu on zapravo više pripada. Izgleda da je zaista moguće napraviti uniseks proizvod kojem se oba pola podjednako raduju, privlačeći one za koje su zainteresovani u svojim ljubavnim i seksualnim navikama.

Eau-Radieuse-03

U tom smislu, jedno je sasvim sigurno, flašicu ovog eliksira seksipila i privlačnosti nećete sresti kod onih ljudi koji žele da se dopadnu drugima na prvu loptu. Ovde govorimo o tihom ubici, koji ubija lagano, polako, strpljivo, ne skrivajući se od žrtve koja na kraju sasvim prijatno umire u neznanju od čije ruke je uopšte i stradala. Na kraju krajeva i sam naziv Eau Radieuse ukazuje na sigurnu smrt, zračenje koje se širi sporo, ali sasvim sigurno, postiže efekte visoke smrtnosti na kraju. To je parfem za one kojima se nigde ne žuri, koji ne grabe sve što im padne pod ruku, već strpljivo čekaju i ne prate modu po svaku cenu, jer je to jedini garant da će uvek biti moderni. Njima je lepo ispeglana bela košulja, sa podvrnutim rukavima, imperativ ormaraa, a viski bez leda, uslov bez koga se ne može. Jedu jako malo, ali kvalitetno, kaloričnu i skupu hranu, ne mareći za genetski modifikovanu hranu i ta sranja. Znaju da je skup šampon mnogo korisniji od skupe kreme za lice, a da je biznis klasa u avionu čisto bacanje para. Više cene Riwona od Louis Vuitton putnog programa. Pre ćete ih videti na biciklu, nego na motoru, dok se radije prže na suncu bez zaštitnog faktora, nego što leže na lampama solarijuma. Na plaži se uvek vraćaju proverenim klasicima tvrdih korica, a u park ne odlaze bez kašmirskog ćebeta i flaše penušavog vina. Nije im problem da napuste dosadnu predstavu usred partera ili da priznaju da nikada u životu nisu videli Tajnu večeru ili Mona Lizu uživo. Jasno vam je da se ne krste kad prolaze pored crkve, ali na sahrane ne idu bez tamnih načari za sunce i antidepresiva. Ne podnose protokol bilo koje vrste, ali sasvim sigurno ne aplaudiraju između stavova. To su osobe koje se vešto kriju, a svi ih vide. Jednostavni na prvi pogled, a zapravo komplikovani kao sudoku.

Eau-Radieuse-front

Eau Radieuse je redak primer parfema čiji se kvalitet i autentičnost osećaju isključivo između redova, stavljajući ljude oko vas u rebus- kako je moguće da ste se promenili na bolje, a da se to ne da ni primetiti. Baš kao i bejbi botoks, koji je skoro uvek prijatan i koristan na samom početku, sve dok vas ne uzme pod svoje, a onda vas izobliči, ukoliko vam umerenost i nije jača strana. Osim toga, ako treba da stradate, stradajte od nedostižnog savršenstva.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: