Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: By Kilian – Woman in Gold i Gold Knight

Dekadecija je jedina aktivnost koja može da razbije dosadu i zadovolji vlasnike ovih bočica.

U poslednje vreme, čini se da umetnost polako, ali sigurno gubi svoju poznatu vrednost. Vekovima obožavana i na tronu sveta, nekako iznenada, bez ikakve najave, umetnost su počele da zamenjuju neke stvari koje zapravo i nisu art u pravom smislu te reči. Na sasvim neuobičajen način, druge ljudske veštine i umeća naglo postaju predmet obožavanja do te mere da se njihovo delovanje pretvara i bukvalno u pravi masterpiece.

Umetnost na koju smo navikli, postaje dosadna i sama sebi dovoljna, a neke druge stvari, koje smo do skora, još krajem prošlog veka, smatrali svakodnevnim i trivijalnim, transformišu se u toliko bitne da zalaze u zonu umetničkih dela. I nije to baš sasvim slučajno, reklo bi se, jer neki od novopečenih zanatlija zaista uspevaju da od svojih ruku naprave magiju koja za samo nekoliko sekundi može da omađija bilo kog konzumenta željnog posedovanja. Posedovanje brendova se deklarisalo u najnoviji hobi onih koji su uglavnom toliko zauzeti da nemaju vremena ni da dišu, pa svoju vrednost kompenzuju u vidu kupovine.

Jedan od takvih majstora je svakako vlasnik sasvim mladog niša brenda na policama poznatog pod šifrom: By Kilian. Njegovo ime Kilian Hennessey se sve češće izgovara sa punim poštovanjem, ne samo radi činjenice da je reč o unuku osnivača alkoholne imeperije i svetskog konglomerata prestižne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessey), već i zato što se njegova eksluzivna kolekcija parfema nalazi u torbama najuticajnih persona koje možete da zamislite da hodaju među nama. Iako je bogatstvo njegovog dede garantovalo zaista lagodan život, u onoj meri u kojoj nije morao da radi apsolutno ništa, Kilian se tokom studija na Sorboni gotovo odmah zainteresovao za mirise. Da iver ne pada daleko od klade, govori i činjenica da se najpre oprobao kao šegrt kod najpoznatijih alhemičara parfema i tek nakon što je i sam otkrio sve lavirinte aroma, pre tačno 10 godina lansirao je svoj lični brend kojim je parfeme želeo vratiti “na pijedestal koji im pripada”. Tako je nastala cela linija neobično izvanrednih mirisnih kompozicija parfema i sveća iz luksuznih linija koje su upakovane na inventivan i prefinjen način.

Brend By Kilian ove godine proslavlja deceniju svog rada, uz dva izuzetna, nova parfema iz kolekcije From Dusk Till Dawn inspirisana radovima Gustava Klimta. Pozivajući ljude da se vrate u Zlatno doba dekadencije, više nego inspirativni Klimtov dekadentni vizualni vokabular i besprekorna upotreba zlata – njegova toplina, aura i igranje pesničkim senkama – bili su dovoljan pokretač za stvaranje ova dva dragulja kojim se proslavlja rođendan ovako prestižnog brenda. Klimt je apsolutni vladar kada su u pitanju zlatna umetnička dela, jer svemir koji je stvorio, pun zavodljivosti i bogatstva i predstavlja celo kulturološko nasleđe koje je daleko više od puke dekoracije. Njegovim simbolima raskoši Beča s kraja 19. veka, Kilian nas prepušta prošlosti, vremenu glamura, blještavosti i umetničkih inspiracija.

Dva nova parfema u kolekciji From Dusk Till Dawn su Woman in Gold i Gold Knight, nazvana po čuvenim Klimtovim delima, mirisi koji se poigravaju kontrastima svetla i tame, ženstvenog i muževnog, modernog i tradicionalnog. Poput Klimtove umetnosti, otvaraju se zlatastim, svetlim tonovima, bogate su teksture, senzualni, misteriozni i ektravagantni.

Woman in Gold, prvi u slavljeničkoj kolekciji je kompleksan parfem, inspirisan čuvenim portretom Adele Bloh-Bauer iz 1907, žene koja je bila simbol bečkog ukusa i stila, jedine koju je Klimt portretisao dva puta. Parfimerka Calice Becker, inspirisana slikom, za uvodne mirisne note odabrala je ulje bergamota dobijeno starinskim tehnikama, za srce parfema – latice ruže koje imaju mnogo nijansi, a obilje apsoluta vanile je u bazi ove esencije. Gold Knight pak je elegantan, odvažan i zavodljiv, parfem inspirisan Klimtovom slikom iz 1902. godine, koja prikazuje viteza u zlatnom oklopu na tamnoj pozadini. Kontrast mirisu daju tamne senzualne senke pačulija naspram iskričave svetlosti bergamota i anisa, dok zlato u njemu predstavlja savršena fuzija vanile i meda.

Logično je da čoveku prvo padne na pamet da su ove ekskluzive iz kuće Kilian napravljene za pretenciozne karaktere istoričarki umetnosti ili kuratore koje najviše vole da prošetaju džadom prve nedelje otvaranja Venecijanskog bijenala umetnosti, međutim to je samo varka. Nije greška da će se oni naći i u njihovom putnom LV setu torbi, ali ovi parfemi više pristaju osobama koje pre svega daju prednost dekadenciji i slavljenju života 24/7, a ne pragmatičnom umu koji u glavi drži sve bitne datume iz Džensona. Ovi parfemi više idu uz one raskošne žene, za koje se obično misli da su nouveau riche sponzoruše, zbog kojih se zatvara i Barney’s na par sati ili glavni modelar iz Diora seda u privatni avion samo zbog polusatne probe večernje haljine. Nije teško zamisliti Donizadu Džumhur ili Sandru Meljničenko koje na počinak odlaze samo sa par kapi ovih parfema i bez ičega više.

U pitanju je vrsta najhladnijeg oružja koje može da vas ubije ukoliko njime ne umete da rukujete, zato što samo nekoliko kapi ima snagu da pokosi celu vašu konkurenciju na donatroskoj večeri ili after partyju Charlotte Gainsbourg.

Zato se ova vrsta mirisa krije u trezoru onih koji su bar jednom u životu bili na vrhu sveta i shvatili kako stoji uprkos uraganima koji duvaju sa svih strana. Nesalomivi, spremni za svako doba i političku opciju, vlasnici ovih bočica znaju svoje i tuđe slabe tačke i dekadecija je jedina aktivnost koja može da ih ispuni i razbije dosadu.

Kao što svaka slika nije za svaku kuću, tako i Kilian nije uz svaku dušu. Kada shvatite zašto se zrno kafe gricka dok pijuckate konjak, onda možda otkrijete ceo jedan zlatni svet, koji se nažalost ne vidi golom okom. Za ulazak u taj univerzum potrebno vam je mnogo iskustva i zlatna kartica. Vaša ili od muža, sasvim je nebitno. To vas na kasi niko neće pitati.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: