Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: Blue Jeans by Versace

Svi koji dobro pamte 90-e znaju da se ovaj miris širio svim studentskim domovima, državnim kancelarijama, bolničkim sobama, maturskim večerima i diskotekama u koje vam je bilo zabranjeno da uđete ako ste u patikama. Svedok jedne velike epohe i hroničar vremena: Blue Jeans Cologne by Versace.

Dobro je poznato kako mogu da izlape naša sećanja. Nekad je dovoljno zaista jako malo da se prisetimo nekih događaja iz prošlosti, prijatelja ili činjenice kako smo izgledali na grupnoj fotografiji iz srednje škole, pa da shvatimo kako vreme munjevito prolazi, a naš odraz u ogledalu postaje mutan, sa previše bora oko očiju. Ljudi, an ženeral, imaju dobru osobinu da zaboravljaju ono najgore što im se desilo, međutim neretko je slučaj da se sete nečega i što im je obeležilo mladost ili jedan period života. U tim trenucima, onda kada se lupim rukom po glavi i kažemo: „jao, jeste!“, sadašnjost nam izgleda mnogo ružnije i neprihvatljivije, s obzirom da nas sećanja održavaju u životu. Ili kako je to  što bi čuveni francuski provokator Michel Houellebecq lepo sublimirao u jednoj knjizi: „The past is always happy and the future also. Only the present hurts.“

Uostalom, tako je i sa mirisima. Danas, kada nas sa polica parfimerija, koncept radnji i ostalih „specijalnih“ prostora koje mame pare iz džepa, vreba milijardu i jedan brend i čudna bočica, više se ne zna da li smo izgubili čulo mirisa ili jednostavno ne možemo da pronađemo neki miris koji je zaista naš. Industrija se menja munjevitom brzinom, nova imena se izbacuju maltene svakog dana, a mi i dalje nismo sigurni u svoj ukus i odabir. U toj opštoj šizofreniji i nesnađenosti, uvek pribegavamo istim metodama i razmišljamo kako je nekada bilo lakše.

Maštamo o mirisima kao o prvim ljubavima, kada smo naivno verovali da život nema šanse da bude težak i naporan, kada smo mislili da ćemo živeti večno i voleti samo jednu, upravo tu osobu. Ali, ne kaže se džabe da prva ljubav zaborava nema, pa samim tim se isto može reći i za parfem.

Ne postoji osoba koja se ne seća tog momenata kada je prvi put na sebe raspršila neku od kolonjskih voda i pomislila: „to je to“. Upravo jedan od takvih zaboravljenih parfema, svedok jedne velike epohe, hroničar vremena je Blue Jeans Cologne by Versace. Svi oni koji dobro pamte ono doba devedesetih, kada su se parfemi donosili iz Budimpešte ili Italije, ukoliko ste imali sreće da vučete korene iz Crne Gore, znaju da se taj miris širio svim studentskim domovima, državnim kancelarijama, bolničkim sobama, maturskim večerima i diskotekama u koje vam je bilo zabranjeno da uđete ako ste u patikama. To je ona era kada je sve u vazduhu mirsalo na barut i granate, a život se uporedo s tim odvijao kao da je sve „normalno“, a samim tim ništa nije smelo da fali, pa ni parfema. Nije bilo važno da li ste posedovali kopiju ili original, važno je da ste mogli da izađete u grad i da mislite da vam prilaze jer mirišete na Versace i imate košulju s čuvenom Meduzom, a niste krimos.

Blue Jeans Cologne by Versace i dalje nosi moderan i mladalački duh, ostavljajući za sobom snažan trag privlačnog muškog mirisa kojem ćete se uvek vraćati, bez obzira na sve. Njegova uspešna formula u sebi sadrži uzbudljive citrusne note zajedničke svim mirisima iz porodice Versace “Jeans”, poduprte iznenađujućim cvetnim aromama koje stvaraju miris razigran, ali izrazito muževan. On se otvara cvetajućim stimulansima smiljana borovnice, bosiljka, anisa i ljupkim pomenutim citrusnim notama. Ostaje na koži i suši se u primamljiv buket nota kojim dominiraju čulni jasmin, hladna kadulja i đurđevak koji daje zagasitost, ali i osvežavajući ton – doduše sladak, ali neobavezujući. Bazne note tonke, klasične vanilije i amber na maestralan način zaokružuju ovaj hipnotički miris.

Versace je Blue Jeans prezentovao javnosti još davne 1994. godine u saradnji sa parfemskim stručnjakom Jean-Pierre Bethouartom, ne shvatajući da time ulazi u istoriju, s obzirom na to da je u pitanju jedan od prvih mirisa proizvedenih pod etiketom ovog italijanskog giganta, koji je kasnije razvio ozbiljan katalog drugih mirisa.Blue Jeans još je čuveniji po svom inventivnom pakovanju u metalnoj konzervi, obojenoj plavim tonovima s motivima grčko-rimske mitologije, sada već veoma prepoznatljivim za ovu modnu imperiju. Oni koji se još uvek sećaju znaju da bi upravo ta legendarna metalna kutija stajala u vitrini od punog drveta, negde pokraj kompleta knjiga Ive Andrića ili Mir-Jam, i služila je da se u njoj skrivaju nemačke marke ili higjenske gumice.

Međutim, kako su se vremena menjala, ovaj parfem je lagano padao u zaborav, do te mere da je izbačen sa stanja prestižnih parfimerija, te ga sada samo možete pronaći u zapuštenim duty free prodavnicama na aerodromima ili lancima za masovnu prodaju kozmetike. Zato i ne čudi da je ovaj zapostavljeni dragulj vrlo brzo pao u ruke hardcore hipstera, onom delu populacije koja sposobna od svakog duha prošlosti da napravi novi trend. Nemojte se čuditi ako ga osetite u blizini onih koji vole da pazare oversized jaknu u nekom od second hand radnji na Zelenjaku ili se tripuju da mogu bez interneta pa furaju redizajnirani model Nokia 3310 telefona u džepu. To su vam oni likovi koji na natkasni drže zbirke poezije i dugačke rizle, ubeđeni da se ribe koje privode u svoje gnezdo, ipak lože na pametne momke.

Ljubitelji ovog mirisa danas nikada ne bi stali na jedan od trotineta, već do svog iznajmljenog stola u coworking prostoru dolaze na skejtu ili repariranom bubom koju je vozio njihov deda iz Profesorske kolonije. Vole da zaginu u nekoj od gradskih kafana i omaste brkove od pomfrita u Mornaru ili da ispijaju šotove domaće rakije restorana Tri, pre noćnog izlaska u lavirintima Cetinjske ili Dragstora.

Nije isključeno da ovakvi primerci ljudi neretko odlaze u prirodu, jer se zna da tamo najbolje rade pečurke, grle drveće ili prave izvanredne Instagram fotografije spomenika Neznanom junaku na Avali. Oni, ni u kom slučaju, ne koketiraju sa svojom seksualnošću, iako im nije strano da zaplešu uz folk hitove u prostoru Matrijaršije ili da svoje dugačke kose uredno održavaju mirisnim i čistim.

Možda je ovo parfem izvađen iz naftalina, ali njegova moć na ljude dokazana je u milijardu situacija. Ono što je najvažnije, neke stvari su zaista ponekad neprevaziđene, a čini se da je Blue Jeans by Versace odličan primer za to. Njegova muškost i dalje stoji na čvrstim nogama i nema nameru da padne. Uprkos godinama.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: