Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius*: POISON

Šta je zajedničko Emiliji Popadić, Margaret Tačer i Džoan Kolins!

0
0

U sveopštoj poplavi konzumerizma i POSM materijala na kome piše isključivo jedna jedina reč “novo” i jedan broj 99 iza zareza, dobru i kvalitetnu klasiku ne može da pregazi vreme. Za takve proizvode ne postoje ni provokativni virali, ni popularne Facebook stranice, niti otkačeni Instagram profili ili pak postovi svetski poznatih blogera, ne postoji apsolutno ništa što bi moglo da neutrališe i uništi upečatljivi miris besmrtnosti.

Kada je davne 1985. godine u laboratoriji čuvenog dizajnera parfema Edouarda Fechiera, nastajao jedan od najvećih bisera Diorove imperije, ni jedna žena nije mogla ni da nasluti da će tako malena bočica bukvalno predstavljati njihovo “vatreno oružje” za poneti. Neponovljiva alhemija mirisa koju je za sobom ostavlio parfem Poison, čim se pojavio na tržištu, napravio je neočekivanu revoluciju na staklenim policama. Ubrzo je svaka žena koja iole drži do svoje persone morala da poseduje bar jednu flašicu na svom toaletnom stočiću ili kupaonici. Gotovo da je ceo ženski svet mirisao na taj začinjeni, voćkasto-drveni miris iz dubine najlepšeg raja, iskonski poput nekakve Eve koja još nije bila zagrizla jabuku.

POISON-4

Ranije ste mogli da zamislite jednu Joan Henriettu Collins da se zaliva slapovima ovog izrazito prodornog mirisa, kad god bi za to imala priliku, u pauzama snimanja Dinastije, u toku snimanja, prilikom slanja ljubavnog telegrama, pre odlaska u krevet, kad god može ona se prsne, šireći oko sebe taj snažni zadah čarobnog otrova. Jasno vam je da On jednostavno “ne stoji” svakoj ženi, da te visoke note korijandera, pomešane sa medom narandže i tuberoza, dok u bazi dominira opopanar iziskuju gospođe sa čeličnim mudima.

Ovaj parfem nije nikakva šarlatanska vodica koja će da istakne vaše trenutno raspoloženje ili da osveži određeni momenat. On je udarac Margaret Tačer šakom o sto.

POISON-3

Kada vas jednom začara, On vas ne pušta natrag, obavije se oko vrata i nozdrva, kao anakonda, stavljajući vam do znanja “ko je glavni u prostoriji”. Ovaj miris nema nameru da vas zavede, jer On isključivo obara sa nogu. Nije važno da li vam se dopada ili ne, važno je da uopšte niste ravnodušni. A to je sasvim izvesno, jer kada Poison uđe u prostor, odmah ćete postati svesni prodornosti koja ruši zidove. Poželećete ili da odmah nestanete sa lica zemlje ili da osobu na kojoj je snažno prigrlite i ne puštate do kraja života.

Danas ga obožavaju stroge bankarke, one koje i dalje više vole da sravnaju račune na papiru iz matričnog štampača. Žene koje u ormanu u dubokom mraku podjednako čuvaju i kostim Mirjane Marić i čuveni Channelov blejzer. Nikada ne nose lažne bisere, preziru bižuteriju, a kosu peru isključivo kod frizera. Redovno kupuju Politiku nedeljom, zbog dodatka, Bazar umesto Elle-a, a žao im je što Glorija ima veći tiraž od Ilustrovane politike.

POISON-1

Ne pristaju na polupansion u hotelima, a manikir ne razdvajaju od pedikira. Ne primaju cveće sa nepotpisanim porukama, a radije bi se odmarale u mađarskim banjama, nego u srpskim spa centrima. Pred večernji izlazak u Operu, pijuckaju mlaki konjačić na sobnoj temperaturi i grickaju zrnce kafe. Na sahranama ne plaču i ne nose plastično cveće.

POISON-2

Jednom rečju, u pitanju su upravo one dame koje su inspirisale Pavića da kreira Emiliju Popadić, gracioznu profesorku latinskog jezika, koja se sa besom bori tako što nešto odsvira na koncertnom klaviru u svojoj primaćoj sobi.

Poison je zapravo autentičan i pravi dokaz uverenja da se otrov zaista pakuje u malim bočicama, jer jedan ugriz ove “crne udovice” među parfemima će da vas parališe i gurne u dubok san usnule lepotice.

*Perfume Genius is the stage name for Seattle-based solo artist Mike Hadreas.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: