Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: Miris leta

Rasni malograđani, mimikrirani u elitne odrede kupoholičara uspeli su da donesu nepisani zakon po kome se neke mirisne note ni pod kakvim izgovorima ne smeju na sebi iznositi iz kuće.

2
0

Kada nastupi leto i vrućina preuzme aspolutnu vladavinu nad našim životima, sve postaje usporenije nego inače. Kao da neko odjednom, bez ičijeg pitanja, smanji broj obrtaja u protoku vremena, pa se onda sve transformiše u jedan konstantni, krajnje erotični slowmotion. Tada imate utisak da svaki uzdah traje bar pet minuta duže, a da filter cigarete putuje čitavu večnost dok ne dodirne ivice usana prekrivenim ružom u boji trenda. Instiktivno želimo da se momentalno svučemo, budemo neprekidno u blizini mora ili ivice bazena, omamljeni oblakom kopertona i arome sveže napravljenog džin tonika, čiji pomahnitali mehurići tako nežno golicaju naše nozdrve dok se lagano opijamo u želji za blurovanom stvarnošću.

Postoji ta neka čudnovata potreba u ljudskoj prirodi koja po svaku cenu mora da pravi podele u svemu, pa i kada su parfemi u pitanju. S toga je sasvim očekivano da se rodna neravnopravnost zapatila i na policama parfimerija, strogo povlačeći granicu između muškog principa i ženstvenosti. Međutim, uprkos zdravom razumu i željama koja dolaze iz naših srca, rasni malograđani, mimikrirani u elitne odrede kupoholičara ipak su uspeli da donesu nepisani zakon po kome se neke mirisne note ni pod kakvim izgovorima ne smeju iznositi iz kuće na sebi.

To valjda znači da su laganiji i lepršaviji mirisi, arome koje osvežavaju isključivo rezervisane za leto, a da su teški i opori tonovi ostavljeni da čame u dubokoj i hladnoj zimi, bez obzira da li se to vama dopadalo ili ne. Budite pažljivi, odvojite poseban prostor na vašem toaletnom stočiću ili ispred ogledala u kupatilu, napravite koridore po godišnjim dobima, kako ni u jednoj prilici ne biste razočarali ili doveli do nervnom sloma prefinjeni njuh oportunista i formalista koji instistiraju na redu i zakonu. Neka vam ova letnja lista olakša život i bude vodič kroz minsko polje pogrešnih odluka koje  mogu da vas upropaste u potpunosti, s obzirom na činjenicu da u životu isključivo treba da slušate glas iz svoje podsvesti, jer je to jedini način da nikada nećete pogrešiti. Makar neki pored vas mislili i da „smrdite“.

ZA NJEGA:

Tom Ford: COSTA AZZURA

jordan1

Ako već imate dovoljno novca koji želite da potrošite na sebe, Tom Ford je uvek elegantan i siguran potez. Costa Azzura je poslednji u nizu limitirane serije parfema iz njegove privatne kolekcije, koja je započeta sa Neroli Portofinom iz 2011. godine za koji mnogi eksperti tvrde da je jedan od najboljih parfema svih vremana. Ova nešto slabija, ali ipak osvežena nota kojom dominira mešavina morske trave, hrasta i smole, istog trenutka će vas vratiti u detinjstvo i miris borovine koji nepogrešivo podseća na morske talase. Omorinu ovog parfema definitivno vade iz tame arome mandarine, limuna i lavande i svrstavaju ovaj miris u red „teške klasike“, koja bez pogovara savršeno prijanja suncu koje uranja daleko na horizontu. Lako ćete ga osetiti na muškarcima koji piju skupocen single malt bez leda u plažnom baru, puše tanke cigarete sa ukusom vanile i svakih pet minuta skidaju Persol naočare za sunce da im ne bi ostalo belo oko očiju.

L’artisan: FOU D’ABSINTHE

jordan

Ako zaista govorimo o parfemima koji u sebi poseduju elemente plave krvi, onda su to svakako primeri koji dolaze iz kraljevske palete prestižne pariske kuće L’artisan. Kao što i samo ime govori, u pitanju su zaista retko dobro spravljene esencije starih majstora koji se i te kako razumeju u tešku filozofiju čula mirisa. Fou D’Absinthe na raskošan način unosi nemir u svaku ličnost, budi vizije, ludilo i bezobrazne snove. On je zaista oličenje nedozvoljene zabave, životinjskog nagona i slobodnog uma. Ono što ovaj miris čini posebnim je neprekidna igra kontrasta, koja se odlikuje zbunjenošću u nedostatku odgovara na šta mirišete. U njemu ćete najpre osetiti crnu ribizlu, pelin, a zatim đumbir, pačuli, biber, muskantni oraščić, zvezdu anisa i karanfilića koje se skladno mašaju sa tamjanom i borovim iglicama. Koriste ga oni koji su iskreno spremni da zarone u dubine sopstvene duše, ne plašeči se da otkriju i najtamnije strane svoje ličnosti. Dakle, upotrebljava se na sopstvenu odgovornost.

Maison Francis Kurkdjian: AQUA VITAE

jordan3

Ova „voda života“, što u prevodu sa latinskog označava ime ovog citrusnog dragulja, nastala je kao plod mašte čiji je kreator bio inspirisan svojim proputovanjem mediteranskim ostrvom Formentera. Oni koji su imali privilegiju da kroče na njegovo tlo, mogu da pretpostave da je ovaj miris pokušaj da se prenese autentična atmosfera tirkiznog mora, visokih palmi i belog peska. S toga i ne čudi što se u njegovoj osnovi kriju kalabrije limun, sicilijanska mandarina, brazilska tonka, kap vanile, hedione, kao i Guaiac drvo. Srešćete ga u neseseru onih koji ni za živu glavu ne bi divljali na Ibizi, nego radije svoj odmor provode u dubokoj anonimnosti, skriveni u hladovini butik dizajn hotela koji će se tek za dve godine naći na Wallpaper top listi destinacija koja morate videti pre nego što umrete.

ZA NJU:

Clean: SUMMER SUN

jordan4

Retko ko zna da se iza brenda Clean kriju sve sami biseri. Poput skupocene školjke sa dubine mora, zaista vam je potrebno dosta vremena da izronite nešto ovako spektakulrano kao što je Summer Sun. Ako ćemo ozbiljno, ovakvom parfemu zaista nije potreban nikakav poseban Pi-aR ili reklamni bilbord, on je zaista nešto o čemu ljudi pričaju, ukoliko im se posreći da dobiju priliku da ga nanesu na sebe. Sakriven u rafovima posebnih aerodromskih resort punktova za ozbiljne šoping manijake, ovaj cvetni igrokaz za dame napravljen je da vas zauvek podseća na svaku avanturu koju ste doživeli tokom letovanja. Čim se rasprši na koži, obuzmu vas voćkasti mirisi klementime, jabuke, bergamota i slanoće morskih talasa, pomešani sa belim amberom, sandalovinom i mošusom. Ako se kojim slučajem zacopate u devojku koja  pored dugih nogu, u tesnom iscepanom šortsu, trepće poput devojčice, bez i jedne tetovaže na telu, a ide u vodu sa masivnim muškim satom, poklonom od ćaleta, sa savršeno izvučenim ajlajnerom koji je vodootporan, neka vaše start pitanje bude: „Da to nije Summer Sun?“

Rodin Olio Lusso: BIS

jordan5

Istovremeno složen, a graciozan, Bis je intenzivno ličan parfem koji pokušava da pronađe izgubljenu eleganciju prošlosti koju svaka žena zapravo nosi u sebi. Reč je o retkoj vrsti luksuza, koja obavezuje i ne preporučuje se baš svakoj vrsti karaktera. Na mnogo načina ova personifikacija nežnosti majke, začinjena je visokim notama bergamota, cveta anisa i limuna. Praškasta baza uključuje lepršavost mošusa, ambre, Tonke i neprevaziđenih polja lavande. Kreiran je tako da bez sumnje pripada ženama koje ne vole da izlažu telo sunčevim zracima, jer je insistiranje na belini ipak odraz želje za nepripadanjem masi. Zato nećete pogrešiti ako pomislite da se ovaj parfem krije među stvarima jedne prefinjene lepotice, bez viška masti na stomaku, koja se hidrira kampari sodom, a nema ništa protiv da u noćnom klubu povuče tanku liniju zadovoljstva belu poput porcelanskih obraza koji izgledaju nedodirljivo za većinu pripadnika jačeg pola.

Carven: VETIVER

jordan6

Svi su bili u blagom šoku, kada je mondenska kuća Carven odlučila da povrati slavu Vetiver muškog parfema iz 1957. godine dajući mu svoj ženski oblik u vidu sofisticiranog lakovanog pakovanja koji blago podseća na idealne ženske obline. Obe verzije u kojima se ovaj parfemski delikates pojavljuje, i crna i zelena, reprezentuju deo tradicije i nasleđa ovog skupocenog brenda u savremenom ruhu. Bombastičnu kompoziciju parfema već u prvom naletu najavljuju kao citrusno-aromatično –drvenu eksploziju ekluzivnosti. Srce ovog nesvakidašnjeg eksperimenta čine lavanda zaslađena narandžinim sokovima, limunovom trakvom, bergamotom i aromatično-oporim geranijumom, pospešenim sandalovinom i velikom dozom vetivera. Ovo je adut na koji treba da igra svaka žena koja drži do sebe i čija je ženstvenost toliko jaka da bez straha može da koketira sa muškim elementima na sebi. Upravo to poigravanje sa dominacijom muškosti na sebi kreira posebnu notu nežnog feminizma koji u borbi sa muškom sujetom koristi upravo njihovo oružje  – parfem kao šamar svima onima koji na žene gledaju kao na lak plen i komad mesa. Zato ga i nose žene „s mudima“.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: