Da li imate preko 18 godina?

Stil Katarine Šoškić

Tajvanska autoironija

Autor: Fotograf: Marija Strajnić
0
0

Šta određuje stil i zašto se oblačimo na određeni način? U ovonedeljnoj paleti ispitali smo Katarinu Šoškić, tokom njenog tromesečnog boravka na Tajvanu.

IMG_7476

Mnogi moji prijatelji to ne mogu da vide jer sam jako daleko, ali od skoro sam počela da nosim odeću u boji i da se smejem na fotografijama. Takodje puno pevam, uglavnom u dvoglasju sa Marijom.

Čime se baviš?

Bavim se pretežno introspekcijom ali kroz zapitanost za svet oko sebe. Fotografija se ispostavila kao zgodan alat za istraživanje tih tema od značaja.

Gde odeš kada hoćeš da se odmoriš?

U Blizikuće.

Gde odeš kada hoćeš da se zabaviš?

Zabava mi uglavnom izmakne kad je tražim, inače me iznenađuje na svakom koraku. Ja volim klabing ali klabing ne smatram nužno zabavom. Mene entertainment u stvari ne zanima.

Gde kupuješ doručak?

Prekoputa “Mišića” – mesta gde idemo na ručak. Omiljeni doručak je omlet sa prazilukom ili to tajvansko pecivo punjeno crvenim pasuljem. I ledeni crni čaj.

IMG_7462

Omiljeni kafić/spot u gradu?

Ovde sam jedva pronašla kafu, mesto se zove Lab a naša drugarica Sunny sad zna šta je macchiato.

Film koji si poslednji pogledala je …?

Na letu Frankfurt – Taipei nekakav film o fotografkinji koja fotografiše opasne ratne zone i ima problem u porodici zbog svog odsustva a sama sa sobom zbog uspostavljanja prioriteta, zaboravila sam naziv. Posle još i “Blind massage”, to je bilo dirljivo ali smo sleteli pre kraja…

Film kom se uvek vraćaš?

Antonijonijevom opusu.

Album (ili pesma) kom se uvek vraćaš?

Ja bih rekla Spiritualized – Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space, a moj Last.fm kaže Electralane – The Power Out

Sajt koji posećuješ svaki dan?

aaaaarg

Koji je najdraži komad odeće koji imaš?

Crna haljina na jako sitne bele tufne, sa nekog buvljaka, proizvedena u Novom Sadu ko zna kad… Tu haljinu je sad već nemoguće zakrpiti. Ne znam ni zašto mi je omiljena, toliko je prosta, al kad nju nosim, to sam sebi ja.
I jedna predivna rana COMME des GARÇONS haljina iz kasnih osamdesetih. E, recimo, snimku modne revije te kolekcije iz koje je ta haljina se stalno vraćam – tad su manekenke bile žene koje šetaju pistom svojim prirodnim tempom a pogled im slobodno luta po publici… To je pravo osveženje pogledati. Sad se nema vremena za takve koreografije.

Koji je najstariji komad odeće koji imaš?

Jedna mini haljina iz šezdesetih sa psihodeličnom šarom u bojama oker, crnoj i beloj. Sem što je stara jer je iz tog vremena, stara je jer je ja nosim još od kasnih razreda osnovne škole leti kad pocrnim. Inače, uvek sam žalila što se na etiketama garderobe ne štampa godina proizvodnje…

Da li postoji nešto što te inspiriše kada je odeća u pitanju?

Odeća je zgodna jer se kroz nju ispoljavamo. To je višeslojni kanal komunikacije i ta mogućnost beskonačnog kombinovanja informacija i dezinformacija o sebi (koje su na kraju uvek informacije) je prilično uzbudljiva. Mene zabavlja autoironija. I volim jedva primetni tvist, kad je sve kao normalno i na ivici ozbiljne dosade, međutim tu je negde i mali jedva vidljiv trik.

Meni je odeća često služila da me suzdrži ili zadrži pribranom ali sve mi je draže kad vidim da tajni delovi senzibiliteta procure kroz izgled, kad to izmakne kontroli, ili kad se čovek sa tim upozna, pa se igra. Tu mislim da čuči stil.

Koja boja dominira tvojim ormanom?

Do skoro je to bila crna i tamno tamno teget.
Prošle godine u ovo doba otkrila sam boje. Bela odeća mi je sve draža.

Šta nikad ne bi obukla?

Izbegavala bih neudobnu obuću, jastuke u brushalterima i neprirodne materijale. Ne volim komplikacije niti ukrase, takođe, teško trpim i prihvatam gendered garderobu, svu tu ‘žensku’ odeću iz koje nakaradno vrišti ta nakaradna podela na mušku i žensku…

IMG_7465

Šta si poslednje kupila od odeće?

Šešir od bambusa koji ovde nose radnici u polju. Dobila sam na poklon narukvicu od prodavca čaja na buvljaku. Takođe, Uniqlo majce u bojama plavoj i zelenoj – za svako oko po jednu :)

 • Košulja

  Massimo Dutti

 • Kupaći kostim

  Arena

 • Narukvica

  Poklon sa buvljaka

 • Šešir

  Iz Kaošunga

 • Marama

  Mamina

 • Fotoaparat

  Olympus Mju

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: