Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Jelena Gagić

O brendu Art of Comma, maramama, apstraktnom dizajnu, Mondrijanu i Madoni.

5
0

Kako si? Predstavi nam se. 

Trudim se da budem dobro, obzirom na stanje u celom svetu. Ja sam Jelena Gagić, veliki sanjar, borac, umetnica, dizajnerka, pesnikinja.

Čemu se raduješ?

Kafi, putovanjima, dragim osobama, dobroj muzici, dobrom filmu.

Reci nam nešto više o svom brendu?

Art of Comma je nastao 2018. kao sled kreativnog izraza kojim se bavim još od najranijeg detinjstva. Ljubav prema umetnosti i modi je dovela do prirodnog razvojnog puta. Naravno tu su i mnogi uticaji umetnika kao što su Vasilij Kandinski (Wassily Kandinsky), kasnije Sonja Delone (Sonia Delaunay), Pit Mondrijan (Piet Mondrian), Frenk Stela (Frank Stella)… 2013. godine započela sam blog sa jednostavnom apstraktnom digitalnom grafikom i potpuno joj se posvetila. Do danas se bavim ovom vrstom umetnosti koja je vremenom postala zrelija i kompleksnija. Moji dezeni su svedenija verzija moje umetnosti, zato volim da kažem da su moje kreacije mala umetnička dela. Mislim da sam postigla ono što sam želela dok se brend razvijao, a to je prepoznatljivost stila.

Šta je najviše uticalo na tvoj stil oblačenja?

Prva asocijacija je Madona.

A na tvoj dizajn?

Vasilij Kandinski (Wassily Kandinsky). On je na mene i moje stvaralaštvo imao najveći uticaj. Uvek sam iznova i iznova oduševljena lakoćom njegovih poteza, fluidnošću geometrijskih oblika i savršenstvom kolorne palete. Njegov svet toliko maštovit, toliko veseo i razdragan uvek će biti moja neiscrpna inspiracija. Moja najveća sreća je što sam imala prilike i uživo da vidim neke od njegovih fascinantnih dela.

Kako izgleda idealni radni prostor?

Za mene je moja radna soba sa laptopom, muzikom, kafom, stonom lampom i bambusom.

Omiljena odevna kombinacija iz detinjstva?

E ovo je super pitanje jer imam anegdotu zbog koje i pamtim tu kombinaciju. Naime, pojavila sam se jednog dana u školi (niži razred osnovne) u helankama, uskoj majici i roze-beloj košulji na pruge koju sam vezala u čvor oko struka sa sve palmom-repom na vrhu glave. Moja učiteljica koja je izgledala kao Jovanka Broz me je naterala da se vratim kući i presvučem, jer je očigledno bila zgrožena.

Počela si od dizajna marama, pa si nastavila sa haljinama. Kako očekuješ da će Comma dalje da se razvija? 

Zapravo ima tu i pantalona i bluza, ali svakako ne planiram, bar za sada, da radim veće kolekcije. Međutim činjenica je da se moj brend još uvek razvija. S obzirom na to da sam dosta posvećena svom radu do promene će neminovno doći. Tako da verujem da će biti nešto zaista zanimljivo, to je ono što mogu da obećam.

Koliko ti je potrebno da osmisliš jednu haljinu?

Nema pravila. Dosta se inspirišem pre nego što napravim model. To je zapravo najduži proces. Inspiraciju nalazim svuda i kada osmislim dezen on u stvari diktira kako će izgledati kroj.

Koji savet bi dala sebi sa 23?

Da budem vrednija.

A nakon završetka studija?

Da se više umetnički angažujem.

Gde vidiš sebe za 10 godina?

U Njujorku. Volela bih da iskusim tu atmosferu o kojoj sam dosta slušala, tu energiju. Želela bih da me doslovce grad preplaši. On je centar umetnosti i zaista mislim da bih se tamo pronašla. Upoznala sam nekoliko Njujorčana i primetila da su svi super pozitivni, komunikativni, vedri i nasmejani. Što je naravno sjajno.

Koji predmet bi ti olakšao život da postoji?

Zapravo dva predmeta bih volela da postoje. To su: IMALJUBAVIMIR I NEMAGLADIBEDE.

A koji komad garderobe ti je žao što nisi kupila?

Naučila sam jednu bitnu stvar prilikom kupovine. Ako se u neku stvar zaljubim na prvi pogled kupujem je, baš iz tog razloga da mi posle ne bude žao. Tako da je to topla preporuka za sve koji vole šoping.

Kako je izgledala tvoja standardna karantinska odevna kombinacija?

Zavisilo je od dana i raspoloženja. Nekad pidžama, nekad kao za crveni tepih, a često i kuhinjska kecelja.

Da moraš grafički da prikažeš 2020. godinu, kako bi to izgledalo?

Radila sam to skoro svaki dan, ali slika govori više od reči.

Gde misliš da bi bila sada da se nije dogodila korona?

U Berlinu. Imala sam karte za ovaj božanstveni grad baš pred koronu. Iako sam već bila moram priznati da je poseban.

Koji komad garderobe stoji baš svima? 

Definitivno bela pamučna majica. Ona je idealna za uklapanje, kao casual varijanta, sa kožnom jaknom, teksas jaknom, uz maramu kao idealan aksesoar ili u kombinaciji sa sakoom, mantilom i nekim lepim komadom nakita kao elegantna varijanta. Takođe ovo nepisano pravilo važi i za muškarce.

A boja?

To je teško pitanje. Ako baš moram da odgovorim neka bude bela.

Šta možemo da očekujemo sledeće od tebe? 

Nešto super zanimljivo. I ja se radujem jer spremam novu kolekciju proleće-leto 2021. Da ne bih sve otkrivala evo malog tizera. Kolekcija će se zvati “Art of Comma stripes again”.

Za kraj bilo šta.

Citiraću moju kumu: “Ljudi, volite se!” I dodaću – i maštajte, jer tu sve počinje…

 • Kaput

  Second Hand

 • Pantalone

  Calliope

 • Patike

  H&M

 • Haljina

  Comma Art

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: