Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Bojana Brkić

Uoči proslave rođendana Boya Porcelain sa Bojanom smo razgovarali o stilu, kako bi izgledala porcelanska haljina i Adidas patikama.

1
0

Kako si?

Sredinom avgusta uvek nekako neobično – leto još uvek traje, odmor se završio, a 1. septembar, koji je za mene nezamenjiva nova godina, još nije stigao. U avgustu kao da uvek čekam nešto.

A kako je u Boyi ovih dana?

A u Boyi je septembar uveliko! Neuobičajeno radno za avgust – družimo se sa mušterijama u prizemlju, dok na spratu izrađujemo nove komade i narudžbine, a imamo i radionice keramike uveče.

Na čemu trenutno radiš?

U poslednje vreme mi je pažnja potpuno prebačena na iskustvo koje ljudi imaju kada dođu u Boyu, kao i moja želja da im prenesem što više kroz boje, taktilni doživljaj pakovanja, dodatne elemente koji nastaju kroz saradnje sa dragim ljudima. Radimo na redizajnu pakovanja i promo materijala – prelazimo na reciklirane materijale u potpunosti. Takođe se spremamo da proslavimo rođendan Boye 1. septembra!

Kako izgleda tvoja prosečna odevna kombinacija?

Uvek praktično! Radim u radionici gde je večno prašnjavo, ali to ne znači da odustajem od stvari koje volim da nosim. Mislim da su to najviše haljine u kojima mi je udobno i lepo. Volim jednostavno, meko, prirodno uz poneki detalj, obično kaiš. Patike uvek!

Da li je nekad inspirisana poslom kojim se baviš?

Ne znam, nisam o tome razmišljala. Uvek sam volela odeću koja me ne sputava i o kojoj zapravo ne razmišljam mnogo a koja mi daje slobodu da lako menjam okruženja i budem ja.

A da li nekad odeća može da inspiriše pravac u kom ćeš stvarati?

Pre obrnuto, da me opsedne misao o nekoj boji ili još pre, kombinaciji boja, i onda se to prelije i na ono šta nosim. To može da potraje.

Kako bi dizajnirala porcelansku haljinu, ali u pravoj veličini?

Bila bi sačinjena od izrezbarenih latica, nešto kao vaze koje smo skoro pravili. Svaka latica bi bila napravljena i rezbarena zasebno i na drugačiji način pa dodata celini.

Kako izgleda put od završenog kineskog jezika i književnosti do radnje sa porcelanskim sudovima?

Izgleda kao stvarni život gde se stvari prosto dešavaju a u kome mi, ljudi, reagujemo praveći izbore. Samo je potrebno da zadržimo otvorenost i da se ne držimo onoga što mislimo da jesmo. Čini mi se da je tako nekako bilo i sa mnom. Uvek sam bila spremna na promene jer promene poistovećujem sa srećom. U ovom slučaju, učenje o Dalekom istoku i život tamo mi je doneo jedan nevidljivi sloj estetike koji je deo mene a koji je, ispostavilo se, osnova svega što sada radim.

Kako bi opisala svoj prosečan dan?

Trudim se da imam duža jutra kod kuće jer volim da imam vremena i za kafu ali i za zajednički doručak sa svojom porodicom. Većinu dana sam u Boyi, a to je i moje happy place. Imam tu sreću da se bavim paletom najrazličitijih poslova od jutarnjih dogovora sa devojkama iz tima oko proizvodnje i planiranja narudžbina, preko rada na dizajnu i testiranju materijala, sređivanju detalja u prostoru, komunikacije sa saradnicima do pripreme ručka i rada u samoj radnji sa mušterijama. Popodne se trudim da budem sa ćerkom. Dosta žongliranja, zar ne?

A kakvu ulogu moda ima u njemu?

Možda da isprati sve raznovrsne situacije kroz koje prolazim i da mi da osećaj da, uprkos različitim ulogama, sam sve to ipak ja.

Opiši mi svoj stil oblačenja u tri rečenice?

Nekomplikovano, udobno, ležerno.

A stil oblačenja u Beogradu?

Pojma nemam.

Koje odevne kombinacije iz detinjstva se sećaš?

Kada sam bila mala, u sećanju mi je sverpisutna crvena boja a kasnije, u osnovnoj, biciklističke i patike. U tome sam mogla i u školu i na treninge i u šetnje. Mislim da mi je to ostalo i danas – jedna kombinacija koja pokriva više prilika.

Koji komad garderobe si poslednji kupila?

Patike. Volim Adidas, šta da radim.

A koji ti je žao što si bacila?

Žao mi je što nisam sačuvala kožni mantil koji sam nosila u gimnaziji. To bi bio lep poklon za ćerku makar ga i ne nosila.

Nauči nas nečemu što sigurno ne znamo.

Sposobniji smo nego što mislimo.

  • Haljina

    Zara

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: