Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Bojana Andrić

Sa direktorkom fotografije pričali smo o suknjama na snimanju, epohalnim snimcima iz mladosti i dugoj lanenoj haljini koja je propustila premijeru.

Da je tvoj život knjiga, kako bi se zvalo trenutno poglavlje?

Inspirisana Kurtom Vonegatom, zvalo bi se “Konačno genijalna godina nakon one odvratne u kojoj su govna upala u ventilator”.

Kako si? A kako je USA?

I am Bloody Merry odlično! U Nju Orleansu sam, na filmskom festivalu. Amerika je moja velika ljubav, taj raspad, poseban miris, često smradić i uglavnom jako pristojan svet. Ovo mi je drugi put ove godine da putujem sa filmom (Reži / Love Cuts), najpre smo bili u junu mesec dana u LA-u. Nju Orleans je onakakav kako ga zamišljate, pa još bolji. Krenite da skupljate pare, prodajete kola, stanove, kuće, zlatne zube, bubrege, vredno je.

Svašta je stalo u tvoje leto 2019. Izvuci nam najneverovatnije momente.

Svako leto počinjem Grčkom nedelju dana negde oko Uskrsa. Pula film festival, sjaj Jugosavije, zatim Cres – godinama velika ljubav, Južna Italija, Napulj, Amalfi i Salerno preko Rima, tokom najvećeg filmskog festivala za mlade na svetu, Giffoni, a pre svega toga mesec dana Los Anđelesa sa gajbom u centru Holivuda koju smo dobili uz zalivanje cveća i premijeru u Chinese Theatres. Skopje, a po povratku iz Nju Orleansa – Palma de Majorka, Berlin/Cottbus i sredinom novembra usidravanje nazad u Srbiji do daljeg.

Kako bi detetu objasnila šta si po zanimanju?

Ona koja snima filmove pravom velikom kamerom, pa se onda oni gledaju u bioskopu. Ili serije pa se gledaju na TV-u.

A kako bi mu predstavila razliku između direktora fotografije i snimatelja?

Teško pitanje. Ne znam kako bih objasnila detetu, ali odraslom bih skratila da je snimatelj onaj koji je za kamerom, a direktor fotografije ili za kamerom ili pored monitora, gde osim kadrova i objektiva kontroliše i svetlo i pokret i celokupnu filmsku sliku.

A razliku između “Jeseni samuraja” i “Malog Bude”?

U “Malom Budi” smo klinački ostavili srce na terenu, dali 110% nasih mogućnosti i bili neustrašivi tigrovi, a u “Samurajima” smo prešli na meditativnu istočnjačku mudrost i posebne filmske veštine.

Pet minuta u razgovoru sa Robijem Milerom, šta bi ga pitala?

“”Pariz, Texas, kafa, cigarete, Džarmuš, Venders, Von Trir, Kuba, vrelo letnje veče do kraja sveta, 24 sata žurka ili da živim i umrem u LA-u, kroz talase? Možda, da li je vremenom prestao da koristi svetlomer, da li misli da je imao jedan stil ili se prilagođavao svakoj priči ponaosob i koja mu je omiljena bojena paleta.

Koliko je profesija uticala na tvoj stil oblačenja?

Udobno, samo udobno. Prirodni materijali, bez sintetike kojoj tepam “sindža”. I na set uvek u suknji. Bez ako se baš mora drugačije.

Koju scenu iz bilo kog svog filma bi sada drugačije snimila?

Svaku na kojoj sam bila primorana da prihvatim lokaciju koja mi se nije dopadala zbog produkcijskih uslovnosti. Količina ovakvih scena se proporcionalno smanjuje količini iskustva i jačini budžeta.

Koji savet bi Bojana sada dala maloj Bojani?

Boko, budi strpljiva i Boko, sa trideset pet ćeš znati da uradiš stoj na glavi, samo ti ranije nisu pokazali kako.

Da imaš ličnu zastavu, kako bi izgledala?

Sad sam smislila jedan divan kič: sigurno bi bila od celuloida, razvijenog pozitiva, stajala bi naspram sunca i u zavisnosti od njegovog položaja projektovala različite poruke. Moram još da razradim koji bi sve bili motivi, ali sam sigurna da bi sadržala kombinaciju ljubavi prema svetu, ljudima, svom poslu i hedonizmu, a sigurna sam da bi postojao i motiv skijanja kao i motiv Biblije na pustom ostrvu.

A da imaš himnu,  o čemu bi pevala?

Nemam ništa protiv “Hej, Sloveni”.

Da možeš da uđeš sa nevidljivim ogrtačem na snimanje bilo kog filma ikad, koji bi odabrala?

Bilo koji studio film u LA, a ako bi baš birala, videla bi šta novo radi Robert Ričardson ili Rodžer Dikins ili još pedesetak DP-eva sveta.

Za koji događaj iz svoje prošlosti bi volela da imaš video zapis?

Postoji jedan period rane osnovne škole kad se nismo mnogo fotkali ni snimali VHS-om, npr ’91-’96. Epohalni snimak u kojem moja današnja kuma Irena i ja sa 5 godina u poslednjem trenutku upadamo na modnu reviju kao manekenke za džempere jer su neke devojčice otkazale, i kao dva debela bumbara trčimo pistom. U stvari, ona trči, a ja je jurim izbezumljeno.

Idealan soundtrack za vožnju po LA?

Za svaki soundtrack u mom životu je zadužen ton majstor Kosta, pa je odabrao ovu pesmu. A za ostatak konsultujte Tarantina.

Omiljena odevna kombinacija iz detinjstva?

Reebok patike i Champion dukserica.

A najstariji komad garderobe?

Mamina plava haljina iz ‘70ih, koju sam vukljala celu srednju i fax, sad je malo odmaram pa ću opet.

Koja je najbolja kombinacija za premijeru filma u Holivudu?

Taman dobra ilustracija mene. Kupim najlepšu žutu dugu lanenu haljinu koju sam ikada videla, vukljam je do LA-a, ona se normalno izgužva, ja danima odlažem da je odnesem na peglanje i dva sata pred premijeru shvatim da sam propustila šansu i obučem neku second hand tufnastu haljinu od 500 dinara iz Valjeva, jako lepu. Napravim omaž Merlin Monro i super se provedem.

Najveći guilty pleasure?

Carnex pašteta.

Šta bi ocenila sa 10/10?

Svoje fotografske početke, ljude koji su me usmeravali i znali kako pametno da razviju talenat, a bez forsiranja. Jednu od najdražih serija portreta koje sam tada napravila, fotkajući male Irinu i Emiliju Stanišić kako grle lutke, radijatore, jedu supu.

Kada bi imala naratora svog života, ko bi bio idealan za tu ulogu?

Branka Katić.

Koji filmski karakter bi bila jedan dan i zašto?

Meril Strip u “Đavo nosi Pradu”. Zašto – iz čiste gluposti.

Koji savet za oblačenje može da se primeni baš na svakoga?

Bilo koji dobar kožni komad odeće i tamne naočare za sunce.

Šta od odeće bi volela da nikad nisi kupila, a šta da nikad nisi bacila?

Najblamantnije što sam ikad kupila su neki rukavi od jambolije, i skoro sam pravila grube rezove kad je u pitanju garderoba koju ne nosim, ovo još uvek nikome nisam uspela da uvalim. Ako neko hoće neka se javi. Deset godina sam nosila jedne Camper čizme napravljene od tvida sa tamnim asimetričnim cvetovima, duboke, na pertlanje. Srce mi se cepa i danas što su otišle u đubre, ali su se stvarno raspale.

Čemu se raduješ?

Svakom druženju sa najbližim prijateljima, roditeljima, sestrom, tobom, putovanjima, budućim filmovima, vikendici, skijanju, jahanju, jedrenju, jogi, sajmu knjiga i našoj biblioteci, bioskopu, kinoteci, festivalima, koncertima, Jadranskom moru, Njujorku.

Kako izgleda idealna terasa i gde se nalazi?

Idealna terasa mora da ima udobno sedenje, ljuljašku, mnogo zelenila i cveća, finu rasvetu, da je izolovana i da kida pogled.

Da možeš da skočiš u pun bazen bilo čega, šta bi odabrala?

Baja Patak je to već uradio umesto mene.

Idealna kombinacija za snimanje?

To zavisi da li je ENT/EXT i DAN/NOĆ. Nakon 15 godina vukljanja po setovima i par početničkih grešaka smrzavanja/kuvanja, mokrih i promrzlih nogu, svaka kombinacija se pažljivo bira u zavisnosti od dispozicije za taj dan, vremenskih uslova i da li sam za kamerom ili monitorom. Ali je lak za nokte must have.

Omiljena anegdota iz detinjstva?

Ovaj prepev narodnjačke pesme:

Dobila si kijavicu,
Ukrotila pijavicu,
Rođena si za kraljicu.

Koji izum bi ti olakšao život da postoji?

Teleport.

Iznenadi nas za kraj.

Supplies!

 • Suknja

  Zara

 • Majica

  Pepe Jeans

 • Patike

  Camper

 • Naočare

  Ray Ban

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: