Da li imate preko 18 godina?

Novi identitet Olimpijskih igara

Autor:

Olimpijske igre su bez sumnje najpoznatiji globalni događaj. Održavaju se svake četvrte godine i tada je sva pažnja sveta usmerena na njih. Tokom 125 godina postojanja modernih Igara jedna od ideja vodilja je prenošenje poruke inkluzivnosti, univerzalnosti i nade. Naravno, tokom postojanja one su se menjale, prolazile kroz krizne periode ali su opstale kao jedan od najprepoznatljivijih globalnih brendova. Sada je došlo vreme da se vanvremenske vrednosti olimpijskog pokreta spoje u sveobuhvatni olimpijski brend identitet.

Naime, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) predstavio je najnoviju evoluciju svog vizuelnog identiteta. Inspiracija je dizajnersko nasleđe koje ima tradiciju dužu od jednog veka. Cilj ovog poduhvata je da se oživi olimpijski brend i njegove osnovne vrednosti.

Identitet ostaje utemeljen na olimpijskim prstenovima, čuvenim simbolom koji je dizajnirao Pjer de Kuberten 1913,  a koji su zapravo učinile Olimpijske igre jednim od najpriznatijih brendova na svetu. U proteklih 100 godina i ovaj brend je evulirao, a MOK je prepoznao da je sada pravi trenutak za stvaranje sveobuhvatnog, temeljnog identiteta, dizajniranog za upotrebu u svim medijima i kanalima.

„Već 125 godina Olimpijske igre prenose poruku inkluzivnosti, univerzalnosti i nade“, objašnjava Mari Saloa, direktorka upravljanja brendovima u MOK-u. „Bilo je vreme da spojimo ove bezvremenske vrednosti u sveobuhvatni olimpijski brend identitet koji je prisutan ne samo tokom Igara, već i periodu između njih.“

Olimpijski krugovi

Olimpijski prstenovi su prvi put javno predstavljeni 1913. godine. Na beloj pozadini isprepleteno je pet prstenova: plavi, žuti, crni, zeleni i crveni. Olimpijska zastava identičnog izgleda prvi put se zavijorila na Olimpijskim igrama čiji je domaćin Antervpen bio 1920. godine. U međuvremenu je izvršeno nekoliko intervencija koje su se odnosile na prepletanje prstenova, a 2010. godine MOK je odlučio da se vrati izvornom Kubertenovom predstavljaju 5 krugova.

Što se simbolike tiče – pet krugova u različitim bojama predstavljalo je pet naseljenih kontinenata (Evropu, Aziju, Afriku, Ameriku i Australiju), ali kada se uključi i bela pozadina to je simbolizovalo i boje koje su sačinjavale zastavu svake države u to vreme.

U Olimpijskoj povelji piše da olimpijski simbol predstavlja spoj pet kontinenata sveta i susret sportista iz celog sveta na Olimpijskim igrama, kao i da nijedan kontinent nije predstavljen nikakvim specifičnim prstenom.

Novi identitet

Za redizajn MOK je angažovao kanadsku agenciju Hulse & Durrell koja je uradila kompletno osvežavanje brenda. Uvedena su tri nova fonta, pravljena specijalno za MOK, niz ilustracija, novih grafičkih rešenja i osvežena je paleta boja, posebno kako bi se prilagodila digitalnim medijima. Kako naglašavaju u MOK-u, svaki element je dizajniran tako da odražava univerzalne, inkluzivne, živahne i progresivne kvalitete olimpijskog brenda i da se prilagodi brojnim formatima primene, uz poštovanje standarda očuvanja životne sredine.

Tipografija je ključni element, zbog čega su i kreirana porodica od tri ekskluzivna fonta (Olympic Headline, Olympic Sans and Olympic Serif) koji donose dosledan vizuelni ton svima elementima. Inspirisan sportom i olimpijskim nasleđem, sistem slova je dizajniran tako da ima maksimalni efekat i tradicionalnim štampanim i u digitalnim formatima, lak je za čitanje i veoma prepoznatljiv.

Takođe je osnovna paleta od pet boja + bela proširena brojnim nijansama kako bi one dobile širu primenu u digitalnim formatima, na ilustracijama, infografikama i različitim drugim formatima. Tu je i paleta koja definiše prikazivanje medalja – zlatne, srebrne i bronzane. Pored toga, postoji čitav niz grafičkih elemenata koji podržavaju olimpijski brend, a inspirisani su sportskim terenima, borilištima i stazama.

Najprepoznatljiviji element su svakako ilsutracije. Agencija Hulse & Durrell je angažovala nekoliko poznatih ilustratora koji su izradili ilustracije koje će podići nivo komunikacije. I ilustracije su duboko ukorenjene u duh olimpizma. Naime od 1912. do 1948. paraleleno sa Igrama održavana su i umetnička takmičenja, tako da su olimpijske medalje dobijali arhitekte, pesnici ili slikari.

Novi sistem dizajna se trenutno koristi u desetinama internih i eksternih kanala i projekata MOK-a, a potpuno uvođenje brenda očekuje se do Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Elementi novog identiteta vidljivi su u sedištu MOK-a i Olimpijskom muzeju u Lozani. Digitalni kanali kao što su Olimpics.com i aplikacija Olimpics trenutno prolaze kroz kompletnu reviziju kako bi se uskladili sa evoluiranim identitetom i povezali se sa publikom na nove, efektnije načine. Pored Olimpijskih igara, sva buduća izdanja Olimpijskih igara mladih će takođe imati evoluirani identitet brenda.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: