Da li imate preko 18 godina?

Muzička karijera top modela

Veza Kate Moss sa muzikom oduvek je bila jaka. Osim na naslovnicama modnih magazina (i tabloida) pojavljivala se i u nekoliko spotova.

Autor:
1
1

Manekenstvo joj je bilo beg od porodičnih problema, jer je teško podnela razvod roditelja. Editorijal koji ju je proslavio The 3rd Summer in Love, za časopis The Face, snimila je kada je imala samo 16 godina. Opijala se i drogirala, zbog čega joj je i karijera bila ugrožena. Često je bila meta tabloida. Priznala je da nikada nije bila srećna kao top model. Ipak ona je modna ikona. Ona je Kate Moss.

Ova četvrdesetdvogodišnja Britanka, rođena u Krojdonu, južnom predgrađu Londona, bila je deo heroin chic modnog talasa, nastalog kao odgovor na tada vladajući modni trend koji su predvodile Claudia Schiffer i Cindy Crawford. Magazin Time je 2007. godine uvrstio Kate na listu 100 najuticajnijih ljudi na planeti.

Njena veza za muzikom (i sa muzičarima) veoma je jaka. Na vrhuncu karijere pojaviljivala se i u nekoliko zanimljivih muzičkih spotova. Bila je u dvoipogodišnjoj vezi sa Peteom Dohertyem, a potom i u braku sa gitaristom benda Jamesom Hinceom. Pre muzičara bila je u vezi sa Jeffersonom Hackom, urednikom magazina Dazed & Confused, sa kojim je 2002. dobila ćerku. Svakako je najpoznatija njena veza sa glumcem Johnnyem Deppom, koja je okončana 1998. godine.

Magazin Vogue je napravio listu spotova u kojima je Kate Moss bila glavna protagonistkinja ili u kojima se pojavljivala. Povod za ovu listu je novi spot legendarne bristolske grupe Massive Attack “Ritual Spirit” u kojem manekenka pleše u mraku sa svetiljkom u rukama. Spot su režirali Robert Del Naja i Kate.

kate moss

“Delia’s Gone” Johnny Cash, 1994. godina

Ovo je prvi muzički spot u kojem se Kejt pojavljuje, a režirao ga je Anton Corbijn, poznat po režiji spotova za Depeche Mode, U2 i Arcade Fire. Spot je crno beli, Kejt Mos igra đavolsku ženu, a Vogue primećuje da viktorijanska odeća nikada nije izgledala tako dobro.

“Kowalski” Primal Scream, 1997. godina

Na vrhunsku karijere Moss se pojavila kao femme fatale uz Devon Aoki u spotu “Kowalski” škotskog benda Primal Scream. Odevene u crnu kožu, Moss i Aoki jure kroz grad u ukradenom automobilu i bez ikakvog razloga tuku ljude.

“Something About the Way You Look Tonight” Elton John, 1997. godina

Iste godine pojavljuje se u pop baladi Eltona Johna zajedno sa Sophie Dahl, Alek Wek i ponovo Devon Aoki.

“Sex With Strangers” Marianne Faithful, 2002. godina

Prvi spot u novom milenijumu bilo je pojavljivanje u spotu Marriane Faithfiul u kojem moda apsolutno dominira jer se na početku i na kraju spota Kejt Mos pojavljuje u spavaćici Narcisa Rodrigueza.

“Some Velvet Morning” Primal Scream, 2002. godina

Iste godine Kate je ponovo sarađivala sa Primal Scream u njihovoj obradi pesme Nancy Sinatre. U ovom spotu Kate je pevala i prateće vokale u refrenu.

“I Just Don’t Know What to Do With Myself” The White Stripes, 2003. godina

Već naredne godine pojavljuje se u spotu The White Stripes, benda koji je bio mega popularan u to vreme. Spot je jednostavan – Kate je samo u crnom donjem vešu i sugestivno pleše uz šipku. Osmislila ga je Sofia Coppola.

original

“God’s Gonna Cut You Down” Johnny Cash, 2006. godine

Tri godine posle smrti Johnnya Casha objavljen je crno-beli spot za njegovu pesmu “God’s Gonna Cut You Down” u kojem se, uz Kejt, pojavljuju brojne poznate ličnosti Chris Martin, Iggy Pop, Kanye West, Patti Smith, Chris Rock, Justin Timberlake…

“Queenie Eye” Paul McCartney, 2013. godina

Pre tri godine internet je poludeo kada se u spotu legendarnog The Beatlesa pojavili Kate i Johnny Depp. Ali očito je da producentima spota ni to nije bilo dovoljno, tako da je tu parada poznati faca – Tom Ford, Jude Law, James Corden i Meryl Streep.

Kate Moss je učestvovala u singlovima benda Oasis “Don’t Go Away” i “Fade Away”, i gostovala na albumu “Be Here Now” svirajući daire, dok je Johnny Depp svirao gitaru. Osim u pesmi “Some Velvet Morning” Primal Scream bila je prateći vokal i u singlovima “La Belle et la Bête” Babyshamblesa i “You’re a Dirty Robot” Lemonheadsa. Pre raskida sa Peteom Dohertyem bila je koautorka četiri pesme sa drugog albuma Babyshamblesa “You Talk”, “French Dog Blues”, “Baddie’s Boogie” i “Deft Left Hand”.

Lajkuj:

Komentari:

  1. sometimes i think youre too good to die says:

    primal scream diamond blues

Ostavite komentar:

Slični članci: