Da li imate preko 18 godina?

Internet supkulture današnjice

Predstavljamo pet online supkultura koje su uzele maha u proteklih nekoliko godina.

Kroz istoriju, izgled je postao sastavni deo komunikacije. Moda je bila ključna komponenta naših identiteta od davnina; spoljna dekoracija ljudskog tela koja poseduje moć da izrazi ideologije koje se nalaze u nama. Preko hipika, grandža, modsa, pankera do metalaca, supkulture su oduvek bile prepoznatljive po načinu odevanja. Ali, na prvi pogled, teško je identifikovati relevantnu supkulturu današnjice.

Supkultura može biti objašnjena kao deo kulture koji nije uspeo da se pronađe, i zadovolji sopstvene potrebe u društvu, stoga se diferencira na različite načine.

Deluje kao da više nije cilj u tome da pripadamo određenoj grupi, već postoji potreba da budemo individualci. Koliko god ovo može da zazvuči kao kliše, dvehiljaditih je postalo kul – da se ne bude kul. Tako su nastali hipsteri, regram, retweet i tbt kultura, koja prekraja i spaja različite vidove bivanja “nekul” u jednu celinu.

Internet je odigrao značajnu ulogu u lansiranju određenih supkultura. Danas, mladi ljudi imaju platformu gde mogu, koliko-toliko slobodno da izraze svoje mišljenje i podele interese. Kada se unapredilo shareovanje fotografija, neke supkulture su postale vredne pažnje jer ih je internet katapultirao u nebo. One su često “vođene” zajednicama avangardnih individualaca koji fetišiziraju neke elemente u muzici, umetnosti ili modi. Ovi novonastali kolektivi često bivaju uvučeni u vrtloge trendom opsednutog društva.

Ovo je pet online supkultura koje su uzele maha u poslednjih par godina: kako su nastale, šta ih je definisalo i zbog čega su ubrzo nestale?

Witch house

Witch house (takođe poznat i kao Haunted house ili Drag) prvenstveno je muzički podžanr nastao u Americi 2009. godine. Vizuelno, oslanja se na okultizam, veštičarenje, šamanizam, i hororom inspirisanu estetiku. Prepoznatljivi tipografski elementi su krstovi i trouglovi. Uniforma ovog pokreta su široke dugačke majice, mrežice, ogrlice sa simbolima pentagrama i anka, odsustvo boje. Termin je prvi put upotrebio umetnik Travis Egedy (poznat pod imenom Pictureplane) da bi na duhovit način opisao svoju muziku. Ali ono što je započeto kao šala pretvorilo se u tumblr-internet pomamu, gde su nas preplavila šifrovana imena bendova, uvrnuti remiksi i ezoterični arty kolaži. Uskoro su svi preko Pitchworka do New York Timesa pisali o ovom žanru. Čak je tokom Givenchy revije za proleće/leto 2011. puštena pesma Salema. Glupo je diskreditovati umetnike koji su započeli ovaj pravac, ali na kraju, witch house je metamorfirao u pop kliše.

Seapunk

Često je mišljenje da supkulturni trendovi više privlače publiku, ukoliko su povezani sa nekim neobičnim načinom nastanka trenda, a u slučaju seapunka to je bizarni tvit dja Lil Internet, u kom piše šta je sanjao “Seapunk leather jacket with barnacles where the studs used to be”. Ubrzo su se našli korisnici na tviteru, koji su počeli da upotrebljavaju #seapunk, zatim je napravljena tajna fejsbuk stranica i poslednje, trend je došao do sajber omladine na različitim socijalnim mrežama.

U osnovi ove estetike su devedesete i šesnaestobitne slike plavih i zelenih boja, 3D kolaži sa ponekim delfinom koji lebdi, i metalik razlivenim geometrijskim oblicima. Polako, nastajao je novi muzički mikrokosmos, a za to vreme je i modni svet umešao svoje prste, i inkorporirao ovaj pravac u dizajn. Tako su brendovi poput Versacea i Proenze Schouler uneli neke elemente ove supkulture u svoje kampanje. Možda se najveće odobravanje pravca dogodilo kada su mejnstrim zvezde poput Rihanne i Azelie Banks iskoristile tripoznu i nautičku estetiku.

Vaporwave

Kada je seapunk zapljusnuo mejnstrim (ili obratno), počeo je da bude manje interesantan i brzo se istrošio. Njegov naslednik bio je vaporwave. Ne previše različit od svog vodenog prethodnika, ali je posedovao više raznolikosti.

Skovan od reči vaporwave – termin koji se koristi od strane tehnoloških kompanija da opišu softver ili hardver koji zapravo nikada ne ode u proizvodnju. Zvuk je prilično teško definisati, možete ovde da poslušate). Što se tiče vizuelnog identifikovanja, vaporwave podrazumeva glitch art, renesansne skulpture, palmino drveće i japansko pismo koje zajedno formiraju mističnu realnost. Mnogi tvrde da je pravac zamro pre nego što je i počeo. Ali, protivno ovoj tvrdnji, vaporwave je ipak stekao veliku pažnju u blogosferi.

Soft grunge

Stavite grunge u tumblr centrifugu i dobićete novi pravac – soft grunge. Rodjen 2010. godine (očigledno zlatna godina tumblra), ovaj satirični pravac je nastao kao reakcija na prošlost i nostalgija njegove publike za detinjstvom. Stil podrazumeva flanelske košulje, majice bendova, martinke sa cvetovima i ombre. Iako se zasniva na alt rocku i grungeu, soft grunge ima malo dodirnih tačaka na muzičkom nivou sa svojim prethodnicima. Idoli njegove publike su pevačice kao što su Sky Ferreira i Lana del Ray. Naravno, moda je još jednom iskoristila plodno tlo i zavladali su brendovi kao što je Unif i Urban Outfitters, kao odgovor na popularnost hipstera i festivalsku kulturu.

soft grunge

Health goth

Poslednji trend koji je zavladao među gladnim masama je health goth, koji je navodno najguglovaniji trend tokom 2014. godine. Sve je počelo 2013. kada je napravljena fejsbuk stranica od strane tri umetnika, i u suštini, oformljena je da bi oni posedovali platformu na koju bi kačili inspirativne fotografije. Celokupna ideja zasnivala se na bio-medicini, evoluciji tehnologije, trans-humanizmu i razumevanju značaja brige o ljudskom telu i mentalnom zdravlju. Najfrekventnije teme na stranici bile su minimalističke grafike, BDSM, i monohromatska sportska garderoba. Danas je ovaj pravac kopiran, ismevan i izvučen iz svog sajber-konteksta. Health goth je prerastao iz male niše apstraktnih umetnika u veliki globalni modni trend. Sve preko Rick Owensa, Alexandra Wanga i obrnutog Nike logoa pojavilo se pod heštegom ovog pravca. Iako je još u fokusu, pitanje je trenutka kada će i ova internet supkultura nestati, jednako kao i druge.

Lajkuj:

Komentari:

    1. Иван says:

      Блог-софтвер онога који постави чланак аутоматски именује аутором. Грешка је што није дат извор текста.
      У сваком случају – допада ми се… ありがとうございます

Ostavite komentar:

Slični članci: