Da li imate preko 18 godina?

Fuzija stilova

Grafički dizajner i art direktor Ognjen Đurović o raznolikosti i uniformisanosti.

3
0
2016-OgnjenDjurovic-NK-1
Čime se baviš?

Moja strast su grafički dizajn i art direkcija, i imam sreću da se time i profesionalno bavim. Dodatno, u poslednje vreme postepeno upoznajem svet fotografije, a planiram i pokretanje ličnog streetwear brenda.

Šta te inspiriše u radu?

Dizajn osamdesetih, posebno rad Memfis grupe, Op art, dizajn koji je idejno potkovan u smislu da iza određenog idejnog rešenja postoji obrazloženje i geneza ideje, pa čak i skrivena poruka zašto je nešto urađeno baš na određen način. Takođe, značajne insiprativne “naboje” pronalazim u brutalizmu u arhitekturi.

Da li tvoj posao utiče na tvoje odevanje?

U neku ruku. Umetnik bi trebalo da poseduje istančan osećaj za estetsku procenu i da ga primenjuje na različite aspekte života kao što je i način odevanja.

Kako bi opisao svoj stil?

“Stajliš krimi”. Kao fuziju više različitih stilova. U zavisnosti od prilike volim da kombinujem različite dezene uz manje fluorescentne detalje (sat, privezak itd…) ili kombinacije koje poseduju određenu dozu šika i intrigantnosti.

Omiljeni komad garderobe koji poseduješ?

“Winkle-picker” cipele, modnog brenda Swear London.

Koju boju najčešće nosiš?

Preferiram dvokolorne kombinacije kao na primer crne sa ljubičastom, crvenom ili narandžastom, a u poslednje vreme dominira bež sa nijansama zelene.

2016-OgnjenDjurovic-NK-2

Najstariji komad odeće koji poseduješ?

Majica benda Grateful Dead kupljena otprilike 1990. godine. Tada nisam imao pojma da je u pitanju bend, bio sam fasciniran frontalnom ilustracijom. Rukave je izgubila negde polovinom karijere, ipak, još se drži.

Da li te nešto inspiriše kada je odevanje u pitanju?

Oduvek sam bio pod uticajem kalifornijskog surf/skate punk-a s jedne i evropskog Turbojugend-a, s druge strane, kao i estetike osamdesetih, ponekad i antistila.

Omiljeno mesto, kutak u Beogradu, ili u svetu?

U Beogradu mi prijaju mesta pored reke, recimo splavovi u neposrednoj blizini bazena 25. maj s pogledom na Ušće i Zemun, a u svetu, kafići na obalama amsterdamskih kanala.

Gde odlaziš kad želiš da se zabaviš?

Pretežno na muzičke festivale ili koncerte van zemlje.

Gde voliš da se odmaraš?

Na zidinama kalemegdanske tvrđave, uz visinski pogled koji daleko seže. Lep pogled može biti velika inspiracija za umetnika.

Šta nikada ne bi obukao?

Tesnu body majicu na v izrez sa šarenom aplikacijom ili polo majicu sa podignutom kragnom (ala Cantona), tri-četvrt bermude, kratke čarape do članaka (vidljive) i crnu pederušu od skaja.

Omiljeni film?

Lomim se između Mlad i zdrav kao ruža i Dečko koji obećava.

Omiljeni album ili pesma?

Hm, težak zahtev. Recimo, Blue Monday od New Order.

Kako u celini gledaš na modu i odevanje?

Kao na vrstu ličnog vizuelnog identiteta i odraz senzibiliteta određene osobe. Ne obazirem se preterano na trendove, visoku modu i robovanje snobovskim brendovima. Imam izgrađen ukus i jasno znam u kakvom kostimu najbolje “plivam”. Oduševljava me raznolikost stilova koje na ulicama Beograda teško možete videti. Po mom mišljenju, poslednjih godina, kolektivna uniformisanost i nedostatak kreativnosti su postali sinonimi za ove prostore.

Kakvu muziku voliš da slušaš?

Muzički ukus mi varira u širokom dijapazonu, ali uglavnom ne izlazi iz okvira alternativnog, počevsi od punk rock-a (i svih njegovih žanrova, podžanrova itd.) i elektronske muzike osamdesetih (minimal/dark wave, synth pop, italo disco…), preko amerikane i dark country-a, do folka (world music) i finskog tanga.

2016-OgnjenDjurovic-NK-25

Nešto za kraj?

Posluziću se dobro poznatim stihom: “Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj”.

 • Košulja

  H&M

 • Pantalone

  Zara

 • Jakna

  prerađena Pull & Bear

 • Prsten

  second hand

 • Naočare

  Reflex

 • Cipele

  Swear London

 • Kaiš

  Energy

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: