Da li imate preko 18 godina?

Fetišizam u modi

Kratka istorija fetiša u modi, i kako je fetiš postao mainstream.

2
0

Fetišizam je termin sa dugačkom i komplikovanom istorijom, uključujući religijska, antopološka, ekonomska i pre svega seksualna značenja. Termin „fetiš“ nekada je objašnjavao svako iracionalno obožavanje nečega, kao i predmete koji su sa sobom nosili neke magijske moći. Seksolozi fetišizam objašnjavaju kao seksualnu „perverziju“. Danas je fetišizam termin koji objašnjava varijante seksualnosti u kojima je uzbuđenje povezano sa objektima „neseksualne“ prirode, poput kose, obuće i tako dalje.

Od kog tačno trenutka počinje fetišistička moda, teško je zaključiti. Neke zabeleške govore da su tokom XVIII veka korseti i uske suknje postale mainstream u pogledu fetišističke mode. Tada rezervisani materijali za fetiš bili su krzno, svila, saten i materijali nalik njima. Početkom XX veka kada su napravljeni prvi Mackintosh kaputi od gume, materijali poput lateksa i PVC-a postaju rezervisani za „nastrano“ i fetiš. Ipak, većina će se složiti da je kožna garderoba ušla u mainstream tek nakon Drugog svetskog rata, putem gej andergraund scene u Londonu.

Fetiš nije nužno vezan za osobu koja nosi takvu garderobu, već za samu garderobu. Dok garderoba ima ulogu da intenzivira seksualnu igru, mantra zajednice fetišista je „sigurno, svesno i sa dozvolom“.

Korset je odevni predmet koji je vekovima bio u upotrebi. Predstavljao je statusni simbol i ugled, i označavao da osoba koja ga nosi nije raspuštena. Ženski korseti su menjali svoj oblik kroz vreme, kako se menjala slika idealnog ženskog tela. Pretpostavlja se da su jako dugo deo fetišističkih fantazija.

Fetišizam je prešao u mainstream preko supkultura kao što su pankeri i „leathermen“. Mladi koji su se poistovećivali sa bendovima ala Sex Pistols, prihvatili su fetišističku odeću kao sopstveni stil i prikaz revolta. Modna dizajnerka, Vivienne Westwood, sama pankerka, otvorila je radnju u Londonu koja se zvala „Sex“, gde je prodavala bondage pantalone, gumirane čarape, korsete, i esktremne cipele, pronalazeći klijentelu negde između pravih fetišista, i mladih koji su želeli da razbijaju tabue. Westwood je i sama nosila total S&M look ranih sedamdesetih, ne samo privatno ili u izlascima, već svakodnevno na ulici, trudeći se da razbije određene ustanovljene društvene norme.

vw2

Vivienne Westwood ispred svoje fetiš radnje “Sex”

Sedamdesetih, dogodilo se seksualno oslobođenje kako žena tako i gej populacije – pravi trenutak koji je omogućio upliv fetišističke mode u mainstream. Uprkos tome što su mnoge feministkinje bile protiv upotrebe fetišističke odeće uz izgovor da služi za seksualnu eksploataciju i da je mizoginična, fetišistička moda je zapravo imala jednu bitnu ulogu – da načini žene moćnim. Helmut Newton je fotograf koji je slavio lepotu dominatrix žene. Objavljivao je radove u prestižnim modnim časopisima kao što je Vogue i pripisuje mu se da je jedan od onih koji su učinili da fetišizam bude šik.

 

Jean Paul Gaultier je još jedan od pionira mainstream fetišističke mode tokom osamdesetih godina. U ranijim intervjuima, opisivao je kako su ga majčini korseti boje tena fascinirali, i kako je smatrao da je njihovo oblačenje i vezivanje na neki način izuzetno ritualno. Njegov najpoznatiji korset svakako je Madonnin korset koji je dizajnirao za njene nastupe. Međutim, možda i više nego Gaultier, Thierry Mugler je je dizajner koji se posvećivao istraživanju i pravljenju fetišističke odeće sa modnom vizurom. Njegov fokus bili su korseti i fetišistički materijali kao što su lateks, PVC, guma i koža,  i njima je pokušavao da evocira sliku izrazito seksualne domino žene.

Koža je materijal koji se možda najviše koristi u fetišističkoj kulturi. Međutim, lateks i guma su u poslednje vreme postali izuzetno trendi, i mnogi dizajneri ih inkorporiraju u svoje kolekcije. Možda jedan od razloga zašto se lateks i gumirani materijali fetišiziraju je to što su naizgled kao „druga koža“ nosioca i istovremeno omogućavaju transformaciju. Thierry Mugler, John Galliano, pa odskora i Raf Simons za Dior, uveli su lateks i PVC u svoje kolekcije i doprineli razbijanju društvenih normi i tabua koji se vezuju za fetišizam.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: