Da li imate preko 18 godina?

EURO 2020: najbolji i najgori dresovi

Adidas i Nike godinama unazad vode bitku za primat među fudbalskim reprezentacijama koje nose njihovu opremu. Ko je uspešniji?

EURO 2020 biće prvo veliko međunarodno takmičenje na kojem je Nike preuzeo primat nad Adidasom. Američki proizvođač oblači devet reprezentacija učesnica kontinentalnog šampionata, nemački jednu manje. Puma i dalje drži treće mesto jer u svom portfoliju ima četiri selekcije učesnice. Hummel, Joma i Jako oblače po jednu.

 Nike opremu nose trenutni svetski šampion Francuska i evropski Portugalija.

Za ovogodišnji evropski šampionat registrovano je 622 fudbalera. Statističari su precizno izbrojali da će Nike kopačke nositi više od polovine (52,4%), Adidas trećina (34,4%), dok će osmina nositi Pumine (12,4%). Preostali će nositi New Balance, Mizuno, Under Armour i Asics.

Kada pogledamo istoriju Adidas dominira. Evropski prvaci 2012. i 2008. godine (Španija), 2004. (Grčka), 2000. (Francuska) i 1996. (Nemačka) nosili su Adidas. Tako je bilo i tokom osamdesetih kada su titule u Adidasovoj opremi osvajali Nemačka 1980, Francuska 1984. i Holandija 1988. Jedino je Danska, u naravno Hummelu, titulu osvojila 1992.

Nike

Prva ili domaća garnitura francuskog dresa je dominantno tamnoplava, sa crvenom prugom preko prsa i nekoliko tanjih kraljevsko plavih pruga. Ovaj dres je moderna reinterpretacija kultnog originala iz 1998. godine, koji je zapravo omaž dresu koji je Francuska nosila na EURU 1984. Šorts je tamnoplavi, dok su štucne crvene boje. Što se tiče druge garniture, u pitanju je jednostavan i elegantan beli dres sa prugom u bojama nacionalne zastave na bokovima dresa i šortsa. Unutar oba dresa utisnut je nacionalni moto „sloboda, jednakost, bratstvo“, a inspiracija za font kojim su ispisani brojevi i imena dizajnerima je bila tipografija koju su pronašli u Institutu za istoriju knjiga u Lionu.

U Nike-u kažu da su za Portugalce, aktuelne evropske šampione, kreirali kraljevsku kolekciju koja odgovara njihovoj tituli vladara Starog kontinenta. „Domaći komplet priliči šampionskom timu, dok su odlike gostujućeg talenat, samopouzdanje i stil, svojstva koja ovaj tim ima u izobilju“, kaže potpredsednik Nike-ovog odeljenja za dizajn Skot Manson.

Prva garnitura je izuzetno elegantna, tamno crvene boje sa kragnom i zlatnim Nike logotipom i detaljima na grbu. Sa strane su crno-crveno-zelene cik-cak pruge. Prvi put od 2004. godine Portugalci će nositi zeleni šorts.

Gostujuća garnitura je omaž drugoj garnituri koju je ova selekcija često nosila na EURU 2016, koji je osvojila.

Holandija je kvalifikacija za EURO 2016 odigrala katastrofalno loše, ali se prvaci iz 1988. vraćaju na veliku scenu. Narandžasti dresovi su već odavno ikonični. Nike se potrudio da za ovaj EURO napravi odlične dresove. Prva garnitura je naravno narandžasta, sa konturama lava preko celog dresa, V izrazom i debelim crnim okovratnikom, kao i crnom trakom sa strane, uz utisnut akronim saveza KNVB. Druga garnitura je elegantan crni dres sa kragnom, „razbijen“ narandžastim linijama na kragni i bokovima dresa.

Dobar posao i kod Engleza. Kod prve garniture nema iznenađenja. Bela boja dominira na dresu, kraljevsko plava je korišćena za logotip proizvođača i grb saveza, dok su tamno plava i crvena iskorišćene za ranflu i štraftu koja ide niz bok dresa. Sve to upotpunjuje tamno plavi šorts i bele štucne. Gostujuća garnitura je iznenađenje. Dominantno kraljevsko plava boja majice sa kragnom, dopunjena je jarko crvenim detaljima (logo, grb i štrafta po boku). Šorts je iste boje. Ono što je glavna karakteristika je grafika „Tri lava“ utisnuta na dres, uz ispis „Mi smo Engleska, mi smo lavovi“ utisnut na dugmiće.

Uz ove selekcije Nike oblači i aktuelne viceprvake sveta Hrvate, kao i selekcije Poljske, Slovačke, Turske i Finske.

Odličan posao urađen je kod Finaca (asocijacija i na dres Srbije dok je nacionalna selekcija nosila Nike). Beli dres sa mornarsko / plavim gradijentom u obliku krsta je domaća garnitura i na odličan način simbolizuje finsku naciju. Komplet upotpunjuje tamnoplavi elegantni dres. Hrvatska se i dalje drži klasično „kockastog“ crveno-belog dresa, ali je odlično rešenje gostujući dres koji predstavlja kombinaciju crno-sivih kvadratića, uz jarko crvenu traku po bokovima.

Slovaci su svakako jedno od iznenađenja. Domaća garnitura je miks tamne i svetlo plave, a očito su dizajnerima inspiracija bili dresovi iz ’90ih. Preko čitavog dresa je grafika inspirisana slovačkim planinama, uz jedinstvene detalje na bočnoj traci. Druga garnitura je bela, sa detaljima na boku kao i na prvoj garnituri.

Nike se nije proslavio kod dresa Poljske, pre svega jer grb saveza baš loše izgleda postavljen odmah ispod dugmića na domaćoj garniture, dok je Turcima očito jedini cilj bio da istaknu zastavu na jednostavno dizajniranom dresu.

Adidas

Adidas je prvi put izgubio primat, ali bi stvari mogle da poprave pre svega Nemačka ili Španija ukoliko osvoje evropsku titulu. Ili Belgija koja je, kao i na prethodnom kontinentalnom šampionatu, najveći favorit iz senke jer imaju izvanredne pojedince u timu.

Nemački proizvođač se i dalje drži tradicije i na tržište izbacuje odlično dizajnirane fudbalske dresove. Posebno su zanimljiva rešenja gostujućih garnitura.

Krećemo od Nemačke. Veoma moderno dizajniran dres bele boje sa crnim vodoravnim prugicama koje pokrivaju prednji deo i rukave. Kao i kod svih ostalih EURO dresova koje je kreirao dizajnerski tim Adidasa sve linije imaju suptilan efekat poteza rukom, jer je fudbal umetnost. Na krajevima rukava su štafte u bojama nemačke zastave.

Gostujuća garnitura je veoma jednostavna, ali efektna kombinacija crne i karbon sive, a rukavi se takođe završavaju štaftama u nacionalnim bojama.

Inspiracija za dizajn dresa Španije bila je kultura i tradicija ove zemlje. Ručno oslikane površine u karo šari u crvenim i bordo nijansama slave špansku zastavu. Tri žute frafte su na ramenima, dok je okovratnik inspirisan devedesetim. Namera je bila da ovaj dres ujedini različite generacija španskih navijača.

Užarena fudbalska umetnost zamrznuta u vremenu – ovako u Adidasu objašnjavaju dizajn gostujućeg dresa. Apstraktni prikaz slavlja navijača nakon osvajanja Mondijala 2010. utkan je kao grafički element na dresu koji je dominantno (i neuobičajeno) svetlo sivi.

Vrlo efektan dres Adidas je u ovoga puta uradio za selekciju Belgije. Na dominatno crvenoj boji dresa crnim i crvenim potezima četkom na prednjoj strani ispisano je slovo B. Diskretno B u nacionalnim bojama nalazi se i na zadnjoj strani dresa odmah ispod izreza dresa. Cilj Adidasa je bio da hrabrim potezima četke pokaže duh zajedništva. Umetnost oponaša sport – ovako u najkraćem glasi opis gostujuće garniture. Ona je, kao i mnogi drugi dresovi, zasnovana na Condivo 20 šablonu, apstraktnim površina koje čine pozadinski grafiku.

Convido 20 šablon je osnov prve garniture dresova reprezentacije Rusije, dominanto crvenog sa belim detaljima. Ali ovde nije sve teklo idealno, jer je Adidas u novembru 2019. predstavio dres, koji je na rukavima želeo da završi u bojama ruske zastave. Međutim, malo su se preračunali, pa se na crvenom dresu plava se našla u sredini, a bela na kraju. I tako je umesto ruske to zapravo bila boja srpske zastave. Greška je ispravljena tako što se dres završava belom površinom.

Moguće da je ova greška inspirisala Adidasov tim da napravi najbolji patriotski dres za EURO 2020, a to je gostujuća garnitura Rusije. Jednostavan beli dres upotpunjen je plavom i crvenom trakom na prsima koja se nastavlja na rukave. Šorts je plavi, a sokne bele, sa crvenim detaljima. Odlično!

Vrlo smeo dizajn napravljen je za selekciju Škotske. Domaća garnitura je tradicionalno tamnoplava sa vertikalnim linijama koje personifikuju poteze četkom. Šorts i štucne su takođe tamnoplave. Ovu jednoličnost razbijaju crvena i bela štrafta na krajevima rukava. Gostujući dres je dominanto nebesko plavi, tako da ova boja u potpunosti asocira na Argentinu, dok šablon podseća na neke od legendarnih engleskih dresova iz ’90ih.

Vels ima vrlo jednostavne, prave fudbalske dresove. Domaći je dominantno crveni, sa žutim detaljima i zanimljivom trakom na dresu u crvenoj, žutoj i zelenoj boji štita Ovena Glendovera, vođe ustanka protiv Engleza. Gostujuća garnitura je dominantno žuta, zasnovana na Condivo 20 šablonu, uz zeleni šorts i žute stucne.

Prva garnitura Mađarska je dominatno crvena sa štraftama preko cele površine koje simbolizuju Dunav. Nacionalni motivi pojačani su belim šortsom i zelenim štucnama. Gostujući je dominatno beli, sa crvenim i zelenim detaljima.

Priču o Adidasu završavamo u Skandinaviji. Stilski dresovi Švedske su napravljeni tako da odaju počast jednom od najupečatljivijih perioda u fudbalskoj istoriji ove zemlje, od 1988. do 1994. godine. Domaći dres Švedske je dominantno žuti, sa teget detaljima, toliko jednostavan da podseća na dres nekog sudije. Ili jednostavan golmaski dres. Moralo je hrabrije. Međutim gostujući je odličan. Dominantno tamnoplavi, sa tankim žutim linijicama.

Puma

Već godinama deluje da dizajn tim Pume sve svoje snage utroši da napravi fenomenalan dres italijanske reprezentacije. Azurno plavi dres sa kragnom upotpunjen je teget i zlatnim detaljima. Čitav dres je prekriven grafikom inspirisanom mozaicima i arhitekturom iz perioda renesanse.

Puma je u aprilu predstavila novu gostujuću garnituru, jednostavniju od one sa renesansnim motivima. Jednostavan beli dres, u centralnom delu je natpis Italija, sa strane nacionalne boje zelena i crvena, a iznad su centralno postavljeni logotipi Pume i nacionalnog saveza. Puno pažnje poklonjeno je i odličnoj kompletno tamnozelenoj trećoj garnituri, gde je renenesansni grafički motiv najlepši.

Što se tiče Švajcarske, inspiracija dizajnerima je bio vizuelni jezik i principi čuvene švajcarske škole dizajna. Domaća garnitura je tradicionalno crvena sa diskretnim bordo linijicama koje simbolizuju pokret. Gostujući dres je dominantno beli sa četiri linije u obliku vrhova Alpa koje simbolizuju isto toliko službenih jezika ove zemlje.

Puma oblači još jednu alpsku zemlju – Austriju. Njihovi dresovi inspirisanih su stilizovanim oblicima u stilu bečke secesije. Domaći dres je kombinacija crvene i bele, nacionalnih boja, dok je gostujući odvažna kombinacija crne i tirkizne.

Tu je susedna Češka. Domaći dres je dominanto crveni sa grafikom koja slavi drvo lipu, slovenski simbol slobode. Isti motiv je prisutan i na gostujućem, iznenađujuće dominantnom dresu limun žute boje.

Ostali

Kod Danaca nema iznenađenja, oni su verni domaćem Hummelu. A kod njih nema iznenađenja što se dizajna tiče, pa je ovde iskorišćen klasičan dizajn po kome su prepoznatljivi. Domaća garnitura je dominantno crvena, gostujuća bela. Ovde je međutim zanimljiv grafički element zvučnog talasa utisnut na dresu, inspirisan pevanjem danskih navijača. Napravljen je na osnovu snimka 34.000 navijača koji pevaju nacionalnom timu uoči meča protiv Irske 7. juna 2019.

Španska Joma je zadužena za dresove selekcije Ukrajine. Domaća garnitura je dominantno žuta, gostujuća plava u skladu sa bojama nacionalne zastave. Centralno mesto na dresu zauzimaju konture zemlje, uz grb nacionalnog fudbalskog saveza. Katastrofalno loš dizajn.

Ovo je izazvalo nezadovoljstvo zvanične Moskve, jer mapa obuhvata i aneksiranu oblast Krima, koja je ovu odluku nazvala političkom provokacijom. Uz to je sa zadnje strane ispod okovratnika ispisan slogan „Slava Ukrajini“, a sa unutrašnje „Slava herojima“, zvanični vojni pozdrav u ovoj zemlji. UEFA je naložila fudbalskom savezu ove zemlje da ukolini slogan „Slava herojima“ ocenjujući da je reč o jasno političkom sloganu.

Dosta kontroverzi oko dresa bilo je i u Severnoj Makedoniji, za čije dresove je zadužen nemački proizvođač Jako. Debitant na evropskim šampionatima je plasman izborio u ikoničnom dresu u boji nacionalne zastave, ali su uoči šampionata predstavljeni novi dresovi koji se navijačima nisu svideli. Pokrenuta je i peticija da reprezentacija igra u starom dresu.

Novi dres reprezentacije Severne Makedonije ima tri verzije – u bordo, beloj i crnoj boji, a na njemu dominira stilizovan prikaz glave balkanskog risa, novog simbola rerezentacije.

Sudije

Macron ne oblači nijednu selekciju, ali će sudije nositi dresove ovog italijanskog sportskog brenda. Kroj je zasnovan na već aktuelnim UEFA sudijskih kompletima, ali je upotpunjen grafikom mape Evrope na kojoj nema ucrtanih granica.

Osim u crnoj boji, sudijski dres će se nositi u drečavim nijasnama plave, žute i roze,

NAJBOLJIH 5

  1. Francuska domaći dres
  2. Rusija gostujući dres
  3. Italija treća garnitura
  4. Engleska gostujući dres
  5. Švedska gostujući dres

NAJGORIH 5

  1. Ukrajina obe garniture
  2. Češka obe garniture
  3. Švedska domaći dres
  4. Turska obe garniture
  5. Poljska obe garniture

*Ovaj izbor ima i neke amandmane. U poslednjem trenutku u izboru za TOP 5 su otpali odlične obe garniture Velsa i Škotske. Standardno kod velikih reprezentacija nema prevelikih iznenađenja, jedino rezervna varijanta Portugala malo iskače. Naravno da je izbor, pomalo, i navijački obojen.

Što je najlošijih tiče Hummel nije u dizajnerskom smislu ponudio ništa novo, ali je ipak detalj sa zvučnog talasa presudio da ne uđu u najuži izbor. Jako se nije proslavio dizajnom za Makedonce. Međutim, Nike je očajno uradio dizajn za Poljake i Turke. Loši su i prvi dres Rusije i drugi Mađarske, kada govorimo o Adidasu.

Srbiju nećemo gledati ni na ovom EURU, pa je red da se podsetmo poslednjeg dresa koji je nosilaca nacionalna selecija. Bila je to fudbalska reprezentacija Savezne Republike Jugoslavija koja je učestvovala na šampionatu koji su 2000. godine zajedno organizovale Holandija i Belgija.

*naslovna fotografija: UEFA

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: