Da li imate preko 18 godina?

Airbnb potraga: iznajmite brod, ostrvo ili palatu

Odabrali smo kuće, palate, stanove i imanja od kojih većinu verovatno možete sebi da priuštite, i u kojima verovatno ipak nećete nikada odsesti. Jedno malo skrol-putovanje kroz nekretnine sa svih strana sveta.

Kao što u nedostatku vremena ili novca za putovanje utehu tražimo u Google Earth-u, tako i u nedostatku nasleđenih stanova / vikendica / kuća tragamo za idealnim i priuštivim mestom za odmor, a proteklih godina to najčešće činimo u ogromnoj Airbnb bazi podataka. Iako uglavnom posežemo za ovim sajtom kada nam je potrebno da za što manje novca i na što boljolj lokaciji prespavamo u nekom čistom stanu čiji vlasnik govori engleski, postoji mnogo neobičnih nekretnina, pa i poseda, koji su na raspolaganju. Na ovoj listi nalaze se i ona mesta na kojima možete priuštiti spavanje nekoliko dana, pa i nedelja, ali i ona koja bi jedva poklonili sebi na veče; kriterijum je samo taj da bi u njima bilo dobro probuditi se. U susret letu, priznajem, možda ima previše Italije. 

Call Me By Your Name (Sicilija) 

Ukoliko ste gledali ovaj film, jasno vam je zašto kuća neodoljivo podseća na lokaciju na kojoj je snimljen. Kameni zidovi, nehajno spuštene knjige, domaće vino i sveži džemovi, pločice u svim prostorijama. Osim toga, imanje se nalazi 20km od obale, a 2km od grada Canicattì. U Italiji nije važno koja je godina.

Netaknuta 1948. (Tokio) 

Originalna kuća iz sredine prošlog veka pruža uvid u japansku kulturu kakvu uglavnom gledamo samo na ne tako savremenim filmovima. Podignuta iz pepela nakon rata, ova kuća se nalazi u Akasaka distriktu: na spratu je smeštajni prostor, a u prizemlju se nalaze kafe i galerija.

Čitavo malo ostrvo (Norveška)  

Ostrvo zvuči kao ozbiljna ponuda, a premda bismo mogli ovo imanje da nazovemo i grebenom, na 10.000 kvadratnih metara se između dve obale nalazi sasvim dovoljna crvena kućica sa dvorištem, a na raspolaganju je i čamac.

Casa Josefa (Meksiko Siti) 

Ne tako priuštiva kuća, ali sa razlogom. U centru ovog ogromnog grada, i u blizini najrazličitijih (potencijalno) zanimljivih avenija i muzeja, Casa Josefa je izgrađena tokom 20-ih godina prošlog veka, ali je nedavno renovirana i oslikana.

Minimalizam naspram prostranstva (Island) 

Na severnom delu ostrva nalazi se ova arhitektonska kuća, sa pogledom na zaliv Akureyri. Osim dizajnerskog ugođaja i tišine, ovaj smeštaj oštrih linija je dobro polazište za šetačke i penjačke ture, a u blizini je i glavni grad  regije u kojoj se nalazi. U blizini su fjordovi, vodopadi i čuvena mesta za posmatranje kitova.

Zamalo šezdesete na Azurnoj obali (Kapri) 

Skoro kao u Godarovom ili Romerovom filmu, ova kuća nadgleda more sa litice (pogled na uvalu Marina Piccola) i priziva zvuke svitaca. Paleta boja: nežna žuta, pastelna plava i sveža zelena. U njoj sasvim izvesno nećemo nikada spavati, ali makar možemo da prelazimo sa leve na desnu sliku nekoliko puta, u krug.

Bez balkona i stepenica (Pariz) 

Jedinstven brod iz 1931. godine, sasvim sačuvane drvene unutrašnjosti, a usidren na obali Sene u samom centru. Ukoliko je u Parizu moguće spavati na blagim talasima za isti novac za koji se iznajmljuju stanovi na vrhu stepeništa za jednu osobu, verovatno treba pokušati. Krevet je dovoljno veliki za dvoje, a brod ima čak i romantično ime – Alphonse.

Palata (Sicilija) 

Za kraj, još jedna kuća na Siciliji, ali ovoga puta u Palermu. Palata od 250 kvadratnih metara sa pločicama na kojima se prelama svetlost, očuvanim nameštajem, ogledalima sa zlatnim ramom, kaminom i tri kupatila. Sa fotografija deluje kao da u pozadini odzvanja italijanska klasična muzika; a i more je nedaleko od ulaznih vrata. Ovo iskustvo vredi, izgleda, isto koliko i parisko, a daleko manje nego francuska obala.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Alexa says:

    Jako lep izbor, predivna mesta. Ulozeno je dosta truda u pronalazenje i pisanje teksta, steta sto nema nekih cenovnih okvira.

  2. black says:

    Kliknite na link Alexa, Airbnb prikazuje cene. Slazem se, tekst je odlican.

Ostavite komentar:

Slični članci: