Da li imate preko 18 godina?

Niko ne želi domaćinstvo Olimpijskih igara

Olimpijski komitet se nedavno suočio sa manjkom kandidata za najveći globalni događaj. Preveliki troškovi teraju i neke moćne ekonomije da odustaju. Da li će domaćin Igara 2032. godine biti cela jedna oblast umesto grada?

1
0

Održavanje Olimpijskih igara nekada je smatrano prestižom, ali se situacija promenila. Proteklih godina nekoliko gradova je povlačilo kandidature za domaćinstvo i tako je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno došao u situaciju da na stolu ima dve kandidature za domaćina Letnjih olimpijskih igara 2024 – Pariz i Los Anđeles. Naposletku, odluka je pala da jedan od njih bude domaćin Igara 2024, a drugi 2028. Sve će biti poznato u septembru, kada se MOK ponovo bude sastao u Limi.

Kandidaturu za domaćinstvo Igara 2024. povukli su Hamburg, Budimpešta i Rim. Olimpijski komitet Italije povukao je kandidaturu Rima, pošto je gradski savet glasao protiv tog projekta. Prethodno je gradonačelnica Virdžinija Rađi istakla da grad ima mnogo važnijih projekata i da bi organizacija Igara sahranila italijansku prestonicu pod planine duga i tone cementa. Građani Hamburga su se na referendumu izjasniili protiv kandidature tesnom većinom od 51,6 odsto glasova. Glavni razlozi za “NE” bili su preveliki troškovi i strah od terorizma. Iako je imala najmanje šanse za pobedu, iz trke se povukla i Budimpešta budući da je inicijativa protiv kandidature prikupila više od 260.000 potpisa. Već u ranoj fazi kandidature su povukli Baku, Istanbul, Doha, Madrid, Gvadalahara, Sankt Peterburg i Boston.

Brazil, domaćin Igara 2014, bio je rastuća i stabilna ekonomija kada je 2009. godine Rio de Žaneiro dobio domaćinstvo. Pa ipak, nekoliko godina kasnije počeli su problemi i najveća južnoamerička ekonomija suočila se sa recesijom, a zemlja sa političkom nestabilnošću. Sve to se odrazilo na organizaciju dva velika sportska događaja – Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine. Budžet za Igre je premašen za 1,6 milijardi dolara. Problemi tek isplivavaju na površinu, a jedan od najočitijih je korupcija.

2017-03-08-rio2016-The-Legacy-thumbnail

foto: RIO 2016/Alex Ferro

Sa recesijom, merama štednje i pritiscima kreditora suočava se i Grčka. Među kreditima koje vraća je i onaj od 15 milijardi dolara, koliko je koštala organizacija Olimpijskih igara 2004. godine. Olimpijska borilišta su zapuštena i zatvorena, a sada stoje kao spomenik loše odluke da Atina bude domaćin najvećeg globalnog događaja. Na nedavno završenom Palić Film festivalu Zlatni toranj za najbolji film dodeljen je ostvarenju “Park” Sofije Egzarhu. Radnja ovog ostavrenja smeštena je u Olimpijsko selo u Atini, deset godina nakon Olimpijskih igara. Grupa dečaka luta po ruševinama igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Kina nije štedela za organizaciju Olimpijskih igara 2008. godine. Jedan od simbola ovih Igara je stadion “Ptičije gnezdo” čiji je trenutni kapacitet 80.000 mesta. Stadion je simbol Nove Kine, a njegovo godišnje održavanje je oko 9 miliona dolara. Deo profita se ostvaruje od turističkih poseta, a svakodnevno ga poseti između 20 i 30 hiljada ljudi. Nedavno su na ovom stadionu prijateljski fudbalski meč odigrali Arsenal i Čelsi.

Beijing_national_stadium

stadion “Ptičije gnezdo”

I London 2012. je premašio budžet, ali je jedna od osnovih ideja vodilja organizatora bila održivost, u čemu su uspeli, što je vidljivo pet godina kasnije. Olimpijski stadion u Parku Kraljice Elizabete koriste fudbaleri Vest Hema, a u avgustu će biti domaćin Svetskog prvenstva u atletici. U Olimpijskom selu se nalaze stanovi, kafići, barovi, restorani, parkovi, igrališta… London je koristio već postojeće objekte za neka takmičenja, poput teniskog turnira koji je igran na Vimbldonu. Neki od objekata su bili montažni, pa su korišćeni i za druga takmičenja u Britaniji, ili su nakon Igara prodati. Upravo bi ovaj model mogli da slede i Pariz (koji je favorit za organizaciju Igara 2024) i Los Anđeles. Ovi gradovi već imaju sportske objekte, koji bi uz rekonstrukciju mogli da se koriste za Olimpijske igre. Nemaju problem ni sa infrastukturom, a ni sa smeštajnim kapacitetima. Uostalom, Los Anđeles, domaćin Igara iz 1984. godine, ostvario je profit od organizacije najvećeg globalnog događaja. Kod LA je jedino pitanje da li će čekati još 11 godina, ili će lobirati da Igre ipak dobije 2024. Pariz je svakako favorit – to je godina u kojoj bi franvuska prestonica obeležila 100 godina od prethodnih Igara, a i vreme je da se posle Rija i Tokija (koji je domaćin 2020. godine) Igre vrate u Evropu. Ova dva grada imaju dobre odnose, tako da postoji mogućnost i da se dogovore oko redosleda, pa bi odluka u Limi bila puka formalnost za članove MOK-a.

Sve Olimpijske igre, od 1968. do 2014. godine, premašile su budžet. Barselona 1992. za četiri puta, a Atlanta 1996. za 150%. Međutim ovi gradovi nisu bili u minusu. Montreal, koji je bio domaćin Letnjih olimpijskih igara 1976. godine, budžet je premašio za neverovatnih osam puta. Za vraćanje kredita bilo im je potrebno gotovo četiri decenije.

Jedine Olimpijske igre održane na ovim prostorima bile su zimske u Sarajevu 1984. godine. Posledice rata, nemaštine i nebrige i danas su vidljive, o čemu smo već pisali.

opasnost-od-rusenja-muzej-xiv-zimskih-olimpijskih-igara-547-before-after

foto: Nemanja Knežević

Domaćin Olimpijskih igara 2032. godine biće određen sedam godina ranije. Za sada interesovanje pokazuju Australija, Indija i Nemačka, koja žarko želi Olimpijske igre, prve još od onih u Minhenu 1972. godine. Nemačka ideja je posebno zanimljiva, jer kandidat ne bi bio grad, već pokrajina Severna Rajna Vestfalija, sa 13 gradova uključujući Dizeldorf, Dortmund, Keln i Bon. Indija još nije izašla sa imenom grada, ali je Olimpijski komitet ove zemlje tražio od Vlade podršku za organizaciju Azijskih igara 2030. i Olimpijskih 2032. godine. Australijski kandidat je Brizbejn i njihov adut je činjenica da, kao i Pariz i Los Anđeles, ima izgrađenu infrastrukturu i borilišta.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: