Da li imate preko 18 godina?

Sezona velikih očekivanja – Evroliga II deo

Crvena zvezda će drugu sezonu zaredom igrati Top 16 Evrolige. Da li je kod Real Marida došlo do zasićenja materijala? Koliko može Feberbahce?

U prvom delu smo se upoznali sa grupama C i D, i bavili se sudbinama “večitih” favorita CSKA, Maccabija i Barcelone. Danas, pogledajmo šta se krije u preostale dve grupe, i kakve su šanse Cedevite i Crvene Zvezde u okršajima sa evropskom elitom.

GRUPA B – CEDEVITA, LIMOGES, LABORAL KUTXA, ARMANI MILANO, ANADOLU EFES

Cedevita vam je poznata iz najave o ABA ligi, pa nećemo previše trošiti reči na njih – tek da obnovimo ono najbitnije. Klub su napustili veterani Marko Tomas i Roko Leni Ukić, ali su stigli naturalizovani Gruzijac Jacob Pullen, iskusni centar Luka Žorić i James White, a uprava se potrudila da zadrži okosnicu ekipe koju čine Miro Bilan, Fran Pilepić, Luka Babić i Nemanja Gordić. Za sada, ne igraju loše u ABA – videćemo kako će se snaći u Evropi.

leo

Leo Westermann

Limoges je veliko ime, i jedan od retkih evropskih klubova koji u vitrini ima i Evroligu, i Saportu, i Žućka, ali to su neka prošla vremena. Danas je Limoges uglavnom takmičar nižeg ranga u Evropi, uz poneku francusku titulu da zadovolji navijače. Ipak, ne treba ih previše potcenjivati – bivši Partizanovac Leo Westermann će ponovo voditi priču sa pleja, dovedeni su Amerikanci Will Daniels i Mark Payne, a intrigantno pojačanje je i dugogodišnji nemački reprezentativac Heiko Schaffartzik koji je stigao iz Bayerna. Centar Ali Traore, prošle godine član glavnog domaćeg rivala Strasbourga, će takođe biti jako solidno pojačanje. Nije nemoguće da iznenade, ali bliži su Evrokupu nego Top 16 fazi.

Laboral Kutxa je prošle godine sastavljena kao što bi moj urednik i ja sastavili fantasy tim na zvaničnom sajtu Evrolige. Na parketu je to izgledalo naravno užasno, pa i ne čudi što je ekipa preživela “generalku” odmah po ispadanju iz ACB plej-ofa. “Seču knezova” preživeli su francuski internacionalci Kim Tillie i Fabien Causeur, kao i Amerikanci Mike James i Darius Adams – tu su doduše još i Tornike Shengelia i Davis Bertans, ali su obojica trenutno neko vreme van stroja (Bertans baš nema sreće sa povredama).

TU-PREGUNTAS-1024x341

U Baskiju su kao pojačanja stigli Zvezdin swingman Jaka Blažič, te prekaljeni banger Ioannis Bourousis, kome će se u reketu pridružiti i Hrvat Darko Planinić i Estonac Kristjan Kangur. Novi šef stručnog štaba Velimir Perasović će jako brzo morati da sklopi ovo u nekakvu celinu – Kutxa u poslednje vreme baš i nešto nema strpljenja sa trenerima.

Armani Milano je nastavio sa kapitalnim investicijama. Ovog leta, u evropsku prestonicu mode stigli su “večiti” Charles Jenkins i Milan Mačvan, te Hrvati Stanko Barać, Kruno Simon i Oliver Lafayette (dobro, tehnički, on jeste Hrvat što se FIBA tiče). Jamel McLean, stari znanac Gani Lawal i italijanski reprezentativci Andrea Cinciarini i Daniele Magro zaokružuju spisak novajlija, koji će zajedno uz odličnog Alessandra Gentilea pokušati da napadnu Final Four. Trener Jasmin Repeša je veteran mnogih evroligaških bitaka, i dugo je vremena radio u Italiji, što su sve veliki plusevi. Sezona, doduše, nije baš dobro počela – u finalu Superkupa neočekivano su poraženi od strane Reggio Emilije…

Olympiacos vam uvek deluje kao da je slabiji nego prošle godine, onda takmičenje počne, i vidite da to baš i nije slučaj. Dok god neuništivi Billy Spanoulis i njegov sabrat Giorgios Printezis ordiniraju dvoranom Mira i Prijateljstva u Pireju, crveno-beli će biti prilično krupan zalogaj za bilo koga u Evropi. Ono što odmah upada u oči je što će ove sezone popularni “Thrylos” ponovo imati klasične centre od preko 205 visine – snažni Patric Young stigao je iz Galatasaraya, dok talentovani Nikola Milutinov dolazi iz Partizana. Italijanski reprezentativac Daniel Hackett će morati da zameni Kostasa Sloukasa koji je otišao u Fenerbahce, a iz redova turskog šampiona Pinara pristigao je DJ Strawberry, nekadašnji plejmejker Cibone i sin velike bejzbol zvezde Darryla Strawberrya. Ukratko rečeno – ovo je ponovo dobra ekipa.

players-olympiacos-piraeus-media-day-2015-eb15

Olympiacos/foto: euroleague.net

Anadolu Efes je tim koji sam, u jednoj diskusiji sa kolegom, nazvao najgorim timom u Evropi. Zašto tako mislim? Jednostavno, u minulih dvadeset godina, vlasnici ovog sportskog kolektiva uložili su prosečan desetogodišnji budžet neke dobrostojeće EU zemlje i zauzvrat dobili tek dva Final Four učešća, od kojih poslednje beše sada već davne 2001. Od prošle godine, šef struke u Efesu je proslavljeni srpski trener Duda Ivković, i prva godina njegovog mandata završila se porazom u finalu od raspomamljenog Pinara, kao i četvrtfinalom Evrolige i jubilarnim desetim trofejom kupa Turske.

Ipak, za sada deluje kao da gazde “pivara” imaju neki dugoročni plan, tako da je Ivković dobio svo vreme sveta (ovo je prilično relativan pojam za turske prilike) da u roku od par godina napravi tim za najviše domete.

Mladi lavovi Cedi Osman i Dario Šarić, kao i francuski plej Thomas Heurtel čine starosedeoce – bitna pojačanja su centri Bryant Dunston i fenomenalni defanzivac Alex Tyus, šuter Pinara Jon Diebler i urugvajski reprezentativac Jayson Granger, kao i bivša “četvorka” Lokomotive Kuban Derrick Brown. Nenad Krstić se još oporavlja od povrede, a nešto više minuta ove godine dobiće veliki talenat turske košarke Furkan Korkmaz, po mnogima budući NBA lottery pick. Final Four je sasvim dostižan cilj ove godine.

PROGNOZA: čini se da je jedino pitanje ovde Limoges vs. Kutxa – Cedevita možda može do petog mesta ali dalje teško, dok će Armani, Olympiacos i Efes lagano do sledeće runde.

GRUPA A – STRASBOURG, BAYERN MUNICH, KHIMKI, FENERBAHCE, REAL MADRID, CRVENA ZVEZDA

Strasbourg je još jedan u nizu timova koji je obnovio gotovo celu startnu petorku, na šta ste se dosada već navikli ako iole pratite evropsku košarku i njene yo-yo trendove. Novi plejmejker je nekadašnji igrač Dallasa Rodrigue Beaubois, i on će zajedno uz undersized četvorku Kylea Weemsa i crnogorskog centra Vladimira Golubovića biti glavna uzdanica ekipe iz grada na obali Rajne. Ipak, možda je i najveće pojačanje za ekipu koju vodi francuski selektor Vincent Collet to što je Tadija Dragićević 1500km daleko u Podgorici, pod čvrstim ugovorom.

Bayern Munich je lani, nakon odlične sezone 2013-2014, uzeo jedan korak unatrag. Bavarci našeg Karija Pešića nisu uspeli da se domognu Top 16, ni da odbrane domaću titulu, pa se ove sezone od njih očekuju mnogo bolje partije. Realov trojkaš KC Rivers će imati priliku da bude jedan od glavnih igrača, umesto bit-part ofanzivac koji je bio u Madridu, a iz Albe dolazi Alex Renfroe, inače reprezentativac Bosne i Hercegovine. Duško Savanović, John Bryant i Nihad Đedović, kao i nemački reprezentativci Anton Gavel i Paul Zipser, će i ove godine nositi Bayernov dres – ekipa deluje bolje nego prošle godine, moram priznati.

bryce-taylor-and-vasilije-micic-fc-bayern-munich-media-day-2015-eb15

Bryce Taylor i Vasilije Mićić

Khimki je još koliko prošle godine sastavio pravi Dream Team za evropske prilike – to je bilo dovoljno da se osvoji Evrokup i tako unapred izbori evroligaška viza, ali opet nedovoljno da se sa trona u VTB ligi svrgne CSKA. Ove sezone prebogati tim iz moskovske oblasti otišao je i korak dalje – velika pojačanja su NBA povratnici Alexey Shved i Zoran Dragić, a njima se pridružio i crnogorski reprezentativac Marko Todorović, bivši košarkaš Barcelone i Bilbaa. Kada uklopite Dragića i Shveda u ekipu gde već igraju Tyrese Rice, Petteri Koponen, Paul Davis i iskusni Sergei Monia, dobijate na papiru izvesnog kandidata za najsjajnija odličja. Ostaje još samo pitanje hoće li se svi oni snaći zajedno, jer Evroliga često nije blaga prema navrat-nanos sklepanim All-Star selekcijama…uprava, ako i ništa, slepo veruje treneru Rimasu Kurtinaitisu, kome će ovo biti već peta sezona na čelu tima – drugi Evrokup mu je sigurno kupio još poena, ali neuspeh u Evroligi ove godine bi već mogao da ga košta.

zeljko-obradovic-fenerbahce-istanbul-media-day-2015-eb15

Željko Obradović/foto: euroleague.net

Fenerbahce našeg Željka Obradovića je u minuloj sezoni osvario istorijski uspeh plasmanom na Final Four, ali je u Turskoj ostao kratkih rukava kako u kupu, tako i u prvenstvu. Svakako premalo za jedan od najskupljih timova Evrolige, koji je i pored najava da će kresati budžet sasvim solidno letos obnovio roster. Iz NBA dovedeni su centri Ekpe Udoh i Pero Antić, kao i krilo Gigi Datome, milion evra koštao je transfer Nikole Kalinića iz Crvene Zvezde, a na pleju su angažovani Kostas Sloukas iz Olympiakosa i Ali-Aga Dixon iz Pinar Karsiyake, čovek koji ih je u prethodnom plej-ofu domaćeg takmičenja bukvalno zavio u crno.

pero-antic-fenerbahce-istanbul-media-day-2015-eb15

Pero Antić/foto: euroleague.net

Samo su nekadašnji Grobari Jan Vesely, koji u poslednje vreme igra fenomenalno, i Bogdan Bogdanović preostali iz tima koji je igrao F4 u Madridu – bezdušni potrošač Andrew Goudelock poslat je u ligu koja je željna takvih igrača (tj. u Kinu), Nemanja Bjelica otišao je u NBA, dok se ostatak rasuo malo po Turskoj (Erden, Preldžić, Sipahi, Savas), malo po Evropi (Zisis, Žorić).

Final Four se sada postavlja kao apsolutni minimum minimuma – realno, ovaj tim mora da uzme duplu krunu u Turskoj i barem dohvati finale Evrolige…sve ostalo biće neuspeh, i dalji boravak trofejnog stručnjaka na Bosforu bi mogao biti doveden u pitanje.

Šta je sledeće za Real Madrid, tim koji je u 2015. osvojio sve što se osvojiti može? Inicijalni rezultati (porazi od Unicaje u superkupu Španije i Valencije u prvom kolu ACB) govore da je možda i došlo da zasićenja, kao i zamora materijala. Rudy Fernandez, Chacho Rodriguez, Felipe Reyes, Sergio Llull i Jonas Maciulis za sobom imaju naporan Eurobasket, Gustavo Ayon, Andres Nocioni i Jaycee Carroll su godinu dana stariji, a jedina pojačanja su Trey Thompkins iz Novgoroda, te bivši swingman Charlottea Jeffery Taylor, koji će pokušati da oživi svoju karijeru posle tri prosečne godine u Hornetsima.

players-real-madrid-media-day-2015-eb15

Real Madrid/foto: euroleague.net

Treba ovde obratiti pažnju na velikog talenta Luku Dončića, koji je sa svojih 16 godina još sredinom prošle sezone priključen prvom timu, kao i Willya Hernangomeza, koji je vraćen iz Seville posle uspešne dvogodišnje pozajmice. Vreme će pokazati kako će Real izneti teret tekuće sezone, ali ih dotad svakako ne treba otpisivati. Dok se ne pokaže suprotno, oni su prvi favorit za odbranu krune.

Stigosmo tako i do Crvene Zvezde, sa čijim ste promenama verovatno već upućeni, ali ako niste, da vas podsetimo – exit Marcus Williams, Charles Jenkins, Nikola Kalinić, Bobi Marjanović, enter Gal Mekel, Ryan Thompson, Marko Simonović, Stefan Nastić & Sofoklis Schortsianitis. Na prvi pogled, Zvezda deluje slabije u odnosu na prethodnu sezonu, ali treba uzeti u obzir da je tim kasno kompletiran (Mekel se priključio saigračima tek u septembru, Sofo i Thompson su vukli povrede na pripremama itd.) i da će se tek pokazati šta ovaj sastav zaista može.

Gal Mekel za sada ostavlja odličan utisak sa svojih 7.4 asistencija u ABA ligi, dok se ostatak ekipe polako uklapa u hodu.

Skor od 4-1 u ABA ligi, uz jedini poraz od Cedevite, i jesu i nisu realno stanje stvari. Prvi test za crveno-bele je danas, u četvrtak 15. oktobra, od 19 časova u Kombank Areni – pobeda u ovom meču umnogome će pomoći našem jedinom predstavniku da se eventualno domogne sledeće faze takmičenja.

PROGNOZA: jebeš objektivnost, Zvezda završava četvrta ispred Strasbourga i Bayerna, uz barem jedan veliki skalp za pojasom. Ja se lično nadam da će to biti Fenerbahce…

Lajkuj:

Komentari:

  1. Petar says:

    Huh :) “Ipak, možda je i najveće pojačanje za ekipu koju vodi francuski selektor Vincent Collet to što je Tadija Dragićević 1500km daleko u Podgorici, pod čvrstim ugovorom.” Nažalost tačno.

    Moja prognoza: Real opet prvi kandidat za titulu, CSKA za petama. Druga dva mesta na F4 Barselona/Fener/, pa sledeći red Oly/Himki. Top 8 još i Makabi, Efes, Armani, eventualno u srećnom spletu okolnosti i Pao.

Ostavite komentar:

Slični članci: