Da li imate preko 18 godina?

Najveća Panini manija od 2010. godine

Nemojte da vas plaše da vam treba previše novca da bi ste popunili Panini album za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Menjaža je prava stvar. A vrednost Panini albuma je neprocenjiva!

3
0

Nekoliko desetina ljudi dnevno, već više od dva meseca unazad, svakodnevno okupira plato kod Terazijske česme. Turistima koji svoje obilaske Beograda počinju na stepeništu ispred ulaza u hotel Moskva turistički vodiči objašnjavaju da oni razmenjuju sličice fudbalera. Od 2006. godine ovaj prostor je najpopularnije mesto za menjažu, kako uoči svetskih, tako i uoči evropskih prvenstava. 

Čim se pojavio Paninijev album za Svetsko prvenstvo u Rusiji plato kreće da se puni već u ranim poslepodnevnim satima, a kako se završavaju obaveze u školi, na fakultetu ili na poslu, broj onih koji okupiraju prostor kod Terazijske česme raste. Vikendom je najveća gužva i ona počinje već tokom prepodneva. Ovo je zapravo i najveća Panini manija od Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine. Ukoliko se pitate zbog čega odgovor je jednostavan – fudbalska reprezentacija Srbije našla se na velikom takmičenju prvi put posle osam godina pauze.

Cilj onih koji su se upustili u ovu avanturu je jasan – album popuniti što je pre moguće, i pokušati da vas to košta što je moguće manje. Ali 14. juna, kada na Lužniki stadionu prvu utakmicu na Mundijalu budu igrali Rusija i Saudijska Arabija, album treba da bude popunjen. Zato su menjaže prava stvar, jer iako vas se čini da ste izvukli previše sličica na kojima je marokanski Trezege, Luka Modrić ili Manuel Nojer, uvek se nađe neko kome su vaši duplikati potrebni.

Plato kod Terazijske česme je postao omiljeno mesto za menjažu uoči Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006.

Euforija je tada bila velika. Tadašanja reprezentacija SCG (iako se državna zajednica do početka Mundijala raspala) ostvarila je plasman na prvenstvo kao prva u grupi, ispred Španije, i našla se na velikom takmičenju prvi put posle šest godina. Ovo je i poslednje prvenstvo na kome je reprezentacija nastupila u plavom dresu. Šta se na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj dogodilo, druga je tema.

Ali pre nego je počeo brodolom u Nemačkoj, plato kod česme bilo je mesto gde ste na jednom mestu mogli da vidite ljude različitih generacije koji su skupljali sličice. I tako je pred svako veliko takmičenje. Ove godine su tu oni kojima je Rusija prvi album, ali i onih kojima su prvi bili Španija ’82. ili Italija ’90. Majke koje ne znaju mnogo o fudbalu, ali su tu zbog dece, očevi koji se pravdaju da ih ovo više ne interesuje previše, ali tu zbog klinaca koje uvode u Panini svet. Naravno, nije ovo samo muška pasija. Na Terazijama su i devojke koje u svakom trenutku znaju koje im sličice fale da popune album. Tu su i preprodavci sličica. Tako je bilo je proleća 2006. ili 2010…

Ali… vratimo se na trenutak na sam početak. I kako je zapravo sve krenulo. “Krivci” za ovo su braća Panini, koji su 1961. godine u Modeni osnovali izdavačko preduzeće koje objavljuje knjige, stripove, časopise i albume sa sličicama. Oni su 1970. godine za Svetsko prvenstvo u Meksiku objavili prvi album sa sličicama fudbalera. U tadašnjoj Jugoslaviji pravo na objavljivanje albuma su otkupilo je izdavačko preduzeče “Dečje novine” iz Gornjeg Milanovca, a prvi album koji se pojavio u SFRJ bio je “Asovi stadiona Minhen 74” za Svetsko prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine.

“Dečje novine” su bile poznate kao najveći strip izdavač na prostoru nekadašnje SFRJ, a osim stripova objavljivali su časopise (Džuboks), knjige i albume sa samolepljivim sličicama. Objavili su sve albume za Svetska prvenstva od 1974. do 1990. godine. Nažalost, smanjeno tržište zbog raspada zemlje, loše upravljanje i hiperinflacija uništili su ovu firmu devedesetih godina. Sredinom devedesetih godina prava na objavljivanje albuma u Srbiji kupila je firma Polydor.

Najveće interesovanje u zemlji, što je i logično, vladalo je za Mundijale na kojima je učestvovala naša reprezentacija – Španiju 1982, Italiju 1990, Francusku 1998, Nemačku 2006, Južnu Afriku 2010. godine i sada za Rusiju. Tako su i albumi za ova prvenstva bili najpopularniji.

Međutim, sličice se skupljaju i kada naša reprezentacija ne učestvuje. Tako je bilo 2014. za Mundijal u Brazilu, ili za sva Evropska prvenstva od 2008. naovamo, iako ih je Srbija sve propustila. Svakako da menjaža nije izmišljena kod Terazijske česme. One postoje od kada su se pojavili albumu. Ranije su to bila školska dvorišta, parkovi, igrališta ili kraj u kome živite, ali i par-nepar ili tapke kao šansa da dođete do neke sličice više. Društvene mreže su svakako tu situaciju promenile, tako da je menjaža postala neka vrsta društvenog događaja. Nastale su i brojne FB grupe za razmenu sličica.

Neizbežna tema kada se pojavio album za Rusiju 2018. bila je cena kesice sličica. Ove godine pet sličica u kesici košta 80 dinara, što je za čak 30 dinara skuplje nego za EURO 2016. Ali, to nije sprečilo one koji u svojoj kolekciji žele album. Posebno jer u Rusiji igra naša reprezentacija.

Odmah se pojavila teorija britanskog matematičara Pola Harpera da će vam biti potrebno 967 kesica da popunite album, ali ovo isključuje menjažu. Pa ko još skuplja sličice, a da ih ne razmenjuje. Tako da vam za popunjavanje albuma (670 sličica) umesto 77.000 realno treba oko 12 ili 13 hiljada. Menjaža je ključna. Kupite za početak kutiju sa 50 kesica i krenete. Ove godine su gotovo svima koji su se okupljali na Terazijama za popunjavanje albuma nedostajale tzv. specijelne sličice (zvanične lopte, maskote, trofej, grbovi…). I tu su ulogu imali preprodavci, koji su sakupili duplikate na menjaži i preprodavali ih. Ali budite uporni, sakupićete na menjaži sve što vam je potrebno.

Zanimljiva je i situacija sa izborom fudbalera Srbije u albumu. Svaka reprezentacija ima 18 igrača, timsku sličicu i grb. Panini je dobro procenio da selektor Mladen Krstajić neće pozvati Ljubomira Fejsu. Ali u albumu ima čak pet fudbalera Srbije koji neće igrati u Rusiji. Matije Nastasića nema zbog povrede, a Krstajić nije pozvao Nikolu Maksimovića, Jagoša Vukovića, Nemanju Gudelja i Mijata Gaćinovića, ali njihove sličice su u albumu. Slična situacija je i sa drugim timovima. Ko ima vremena može precizno da izbroji koliko igrača ima u albumu, a terene u Rusiji neće videti.

Ima i onih koji smatraju da je zatezanje albuma kako bi bio prilagođen milionima konzumenata širom sveta ubilo dušu Paninijevom albumu. Šminkanje i obrada fotografija u fotošopu doveli su do uniformisanja fudbalera. Za sve one koji bi da se podsete kako su Paninijevi albumi izgledali u prošlosti tu je blog www.oldschoolpanini.com.

Ostalo je još samo nekoliko dana do početka prvenstva, tako da nemate mnogo vremena ukoliko želite da imate popunjen album pre prvog sudijskog zvižduka u Rusiji.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: