Da li imate preko 18 godina?

Najbolji i najgori mundijalski dresovi

Ko se potrudio, ko baš i nije. Ko pomera granice, ko inspiraciju nalazi u prošlosti, a ko ne mari previše za izgled dresa?

Najk i Adidas i na Svetskom prvenstvu u Rusiji nastavljaju rivalstvo koje je u ravni rivalstava između Brazila i Argentine, Nemačke i Holandije, Engleske i Škotske, ili ako više volite Srbije i Hrvatske. Dresove Adidasa nosi 12 reprezentacija, dok Najk ima ugovore sa 10. Najk je na istom nivou kao u Brazilu 2014, dok Adidas oblači tri reprezentacije više. 

Najveći gubitnik je Puma. Za dres nemačkog proizvođača ovoga puta opredelile su se samo četiri reprezentacije, duplo manje nego u Brazilu. Puma je imala samo dve ekipe (Švajcarska i Urugvaj), ali je svega nekoliko meseci uoči početka Mundijala uspela da potpiše ugovore sa Senegalom i Srbijom. Nju Balans je pridobio dve članice KONKAKAF-a Panamu i Kostariku, a prisutna su još četiri proizvođača Umbro (Peru), Humel (Danska),  Erea (Island) i Uhlsport (Tunis).

Adidas kao proizvođač sportske opreme ima dve titule u nizu (Španija i Nemačka), Pumi je tutulu donela Italija 2006, a Najk je prvu (i za sada jedinu) osvojio 2002. godine kada je Brazil osvojio svoju poslednju titulu.

O zaradama i profitima koji će se tokom samog Mundijala brojati u milionima, a na kraju godine u milijardama, nekom drugom prilikom. Namera ovog teksta je da se bavi dizajnom dresova. Biće podeljeni u tri kategorije – najbolja prva garnitura, najbolja druga garnitura i najgori dresovi. Postoje reprezentacije koje imaju odličnu i prvu i drugu garnituru dresova, postoje naravno i one kojima je prva garnitura bila apsolutni prioritet, ali i one koje su bile dovoljno hrabre da naprave odličnu drugu garnituru. Lista je, naravno, subjektivna.

Najbolja prva garnitura

Nigerija

Afrička reprezentacija igra u grupi sa Argentinom, Hrvatskom i Islandom i njene šanse za drugi krug su nikakve. Daleko je ova selekcija od onih legendarnih iz devedesetih, ali im je dres genijalan. Inspirisan dresom koji su nosili na Mundijalu u SAD 1994. godine, u kombinaciji svetlo zelene, bele i crne, vrlo brzo se našao na vrhu liste najbolje ocenjenih dresova. S pravom. Ovaj dres je potpuno drugačiji od svega viđenog za ovaj Mundijal i privukao je pažnju čak i onih koji fudbale ne prate previše. Nigerija sasvim izvesno u Rusiji neće uraditi ništa, ali će ovaj dres biti na listi najupečatljivijih u istoriji.

Nike je napravio čitavu kolekciju pod nazivom “Naija”. Nema sumnje da će ovo uz dres svetskog prvaka biti najprodavaniji ove godine. Hipseraj? Pa šta!

Belgija

Odličan dres imali su Belgijanci za EURO 2016, odličan imaju i sada, i prvu i drugu garnituru. Prva garnitura inspirisana je dresom koji su Belgijanci nosili na Evropskom prvenstvu 1984. godine. Dres je dominatno crveni, sa romboidima u bojama belgijske zastave i grbom fudbalske federacije u sredini. Logo Adidasa je žute boje, a na bočnim stranama dresa su u štrafte u nijansi tamnijoj crvenoj od one koja dominira. Odlično.

Nemačka

Još jedan Adidasov dres, i još jedna inspiracija iz prošlosti. Na belom dresu se pojavljuje reinterpretacija čuvene šare sa dresa koji je Nemačka nosila kada je osvojila Mundijal 1990. Ovoga puta šara nije u bojama nemačke zastave, već su to crne i sive linije različitih širina. Font koji se koristi na ovom, ali i na nekim drugim Adidasovim dresevima, inspirisan je nasleđem sovjetskog dizajna.

Peru

Zvuči pomalo neverovatno, ali je tako. Fudbalska reprezentacija Perua je izgled svog dresa definisala još 1936. godine. Beli dres sa crvenom dijagonalnom trakom koja kreće od levog ramena. Južnoamerička reprezentacija učestvuje na Mundijalu prvi put od 1982. godine, a Umbro je dres obohatio zlatnim paspulom uz crvenu traku i zlatnom trakom sa logotipom na ramenima.

Japan

Inspiracija za plavi dres Japanaca bio je oklop koji su nosili samuraji. Takođe inspiracija za teget štrafte i bele štraftice na dresu potiču od jedne drevne japanske tehnike šivenja. Japanci su svakako najveći favorit za četvrto mesto u Grupi H, u kojoj igraju protiv Poljske, Kolumbije i Senegala, ali imaju fenomenalan dres.

Najbolja druga garnitura

Francuska

Francuska je jedna od onih ekipa koja ima odličan i domaći i gostujući dres, ali ovoga puta prednost drugoj garnituri. Beli dres sa diskretnim plavim i crvenim linijama, uz francusku zastavu sa zadnje strane okovratnika i porukom “Naše razlike nas ujedinjuju”.

Engleska

Crveni dres engleske reprezentacije je, kao i prva garnitura, svedenog dizajna. Ipak na ovom je prisutan patern na prednjoj strani koji prikazuje krst Svetog Đorđa. Klasičan dizajn ovog dresa upotpunjuju beli šorc i crvene čarape.

Kolumbija

Odlična i prva i druga garnitura, ali pošto može samo jedan – onda gostujući. Dres je kraljevsko plave boje, sa narandžastim detaljima (logo i Adidasove štrafte, monohromatski grb). Sa leve strane dresa imamo grafički detalj kao na Adidasovim dresovima s početka devedesetih, koji asocira na šal koji nose berači kafe u ovoj zemlji.

Meksiko

Još jedan primer odličnog i svedenog Adidasovog dizajna. Beli dres sa crvenom, belom i zelenom štraftom, bojama meksičke zastave. Inspiracija je dres koji je ova reprezentacija nosila tokom 50-ih godina.

Hrvatska

Reprezentaciju Hrvatske kada je na terenu prepoznaju i oni koji ne prate fudbal. Čuveni “kockasti” motiv se pojavljuje i na gostujućem dresu, s tim da nema crvene ili bele, već su ovde kvadrati crni i sivo-plavi. Smelo.

Pohvale za Dansku, tipičan fudbalski dres, potom za Island, mada bi savez te zemlje mogao da razmisli o novom sponzoru, Španiju koja ima odličan domaći dres, Rusija takođe, kao i Argentinu koja je u poslednjem trenutku ispala sa liste (više navijački).

Najgori dresovi

Urugvaj

Puma je očito u žalosti, em imaju samo četiri ekipe na Mundijalu, em među njima nema Italijana. Prva garnitura Urugvaja je nebesko plavi dres sa belim obrisima spomenika “Un sol para Atlántida”, dok je druga garnitura jednostavno bela. Moralo je bolje.

Panama

Oba dresa koja je Nju Balans radio za centralno-američke reprezentacije su loša, ali blaga prednost ide Panami. Inspiracija za ovaj dres je nacionalna ptica (Harpija orao), himna i panorama Panama sitija. Sve je to lepo, ali je dres jednostavno loš.

Saudijska Arabija

Previše jednostavan dizajn. Sve je tu – dobar kroj, materijal, font. Ali, moglo je još detalja osim kombinacija bele i zelene boje. Dovoljno da bude najlošiji Najk dres za ovaj Mundijal.

Maroko

Najlošiji Adidasov dres je urađen za Maroko. Domaća garnitura, crveni dres, zeleni šorc i crvene čarape i nije tako loša, ali je gostujuća bela, sa crvenim detaljima, katastrofa.

Tunis

Kada vam je sponzor Uhlsport i ne možete očekivati ništa bolje od ovoga. Komentar je suvišan i u ovom slučaju fotografije same govore.

Van konkurencije

Srbija

Fudbalskom savezu je po okončanju kvalifikacija istekao ugovor sa Umbrom i izabran je novi sponzor. Izbor je pao na Pumu. Najpre je predstavljena gostujuća garnitura, koja zapravo predstavlja modifikaciju dizajna rađenog za Italiju pre nekoliko sezona. Potom je predstavljena prva garnitura koja je zasnovana na Puminom šablonskom modelu. Nadamo se da će rezultat prevazići izgled dresa.

foto: FSS

Šta vi kažete? Koji dres je na vas ostavio najbolji, a koji najlošiji utisak.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Petar says:

    Srbija ubedljivo najgora, oprema kao sa nekog amaterskog takmičenja gde smo svi skupili pare pa kupili ono čega je bilo u tom trenutku 11 komada. Mada nekako i podseća na Srbiju kao državu. Meni lično je najbolja Francuska, Japan i ovde izostavljeni Island.

  2. Laza says:

    hocu ovaj francuski dres!!! nas je sramota, jedino smo sa Nike-om imali zanimljiv dres

Ostavite komentar:

Slični članci: