Da li imate preko 18 godina?

Najbolji i najgori dizajn dresova za EURO 2016

Analiza dresova za Evropsko prvenstvo. Za dobar dres je potrebno dobro platiti. Impoviziacija ne prolazi!

Kompanija Najk dominira na tržištu sportske opreme. Međutim, opremu ove američke kompanije nikada nije nosila fudbalska reprezentacija koja je postala prvak Evrope. Prilika za to je ovogodišnji Euro u Francuskoj koji se održava od 10. juna do 10. jula.

Najk opremu na kontinentalnom šampionatu nosiće šest reprezentacija. Ipak njihov najveći konkurent Adidas oblači devet od 24 učesnika Evropskog prvenstva. Kladionica Vilijam Hil uoči prvenstva najviše šansi za titulu daje Francuskoj, reprezentaciji koju oblači Najki. Slede dve reprezentacije koje su već decenijama verne Adidasu – aktuelni svetski prvak Nemačka i aktuelni evropski šampion Španija.

Lista dresova koja sledi je uglavnom subjektivna. Međutim da ne bih bio previše ličan i stavio dres Engleza na tron konsultovao sam i nekoliko dizajnera koji ne gledaju fudbal. Ova lista je rezultat glasanja koji nalikuje evrovizijskom.

Najboljih 5

Francuska

Najk je za ovu godinu (Euro i Kopa Amerika) skrojio dresove koji u mnogim slučajevima imaju identičan dizajn, samo se boje u skladu sa nacionalnim menjaju. Mađutim i među njima ima onih koji se izdvajaju. Na francuskom Najk Vajper dresu dominira tradicionalna plava boja, a na grudima se ističu mrežaste ploče. Dres i šorts su plavi, čarape crvene. Jednostavno, moderno i sa merom.

Gostujuća garnitura za koju je nspiracija bila zastava Francuske još je bolja. Dres je pretežno beli sa rukavima nalik bojama francuske zastave. Umesto logotipa francuske federacije na dresu se ponovo koristi kultni petao, sa jedinom zvezdicom iznad koja predstavlja pobedu na Svetskom prvenstvu 1998.

Severna Irska

Adidas je ove godine prilično podbacio, ali je ovo njihov najbolje dizajniran dres za Euro 2016. Odlična kombinacija tradicionalne zelene sa tamno plavom uz beli šorts i zelene čarape. Možda i najbolji dres za EURO.

Mađutim deo navijača Severne Irske, koja se posle 30 godina pauze plasirala na veliko fudbalsko takmičenje, je pobesneo kada se pojavio novi dres. Za samo 24 sata njih gotovo 6.000 potpisalo je peticiju kojom su tražili izbacivanje tamno plave boje sa dresa. Njihov zahtev je bio da dres bude potpuno zelen i da podseća na one koje je reprezentacija nosila na Mundijalima 1982. i 1986. U Fudbalskom savezu Severne Irske su rekli da su konsultovali navijače pri izboru dresa i objavljujući rezervnu garnituru na Tviteru napisali: “Ovo je novi gostujući dres Severne Irske! Bolje…?”.

jd_192923_a

Turska

Dres Turske je tradicionalno crvene boje, ali su se u Najkijevom dizajn timu potrudili da izgleda drugačije nego prethodnih godina. Najzanimljivije je to što izgleda drugačije od ostalih dresova koji je američki proizvođač dizajnirao za Euro i Kopa Ameriku. Dominira crni geometrijski mrežasti patern koji podseća na mozaike karakteristične za vizantijsku arhitekturu. Na gostujućem dresu se ovaj motiv menja od svetlo tirkizne do bele. Jednostavno rečeno odličan dizajn!

turkey-euro-2016-kit-3

Belgija

Belgijanci imaju sjajnu generaciju. Kladionica Vilijem Hil ih pozicionira kao pete po redu favorite za evropsku titulu. Njihova oprema je svakako u pet najbolje dizajniranih! Na belgijskom dresu su nacionalne boje zemlje najbolje uklopljene. Upečatljiv detalj su fluroscentno žute adidas štrafte na bokovima dresa i šortsa.

belgium-euro-2016-home-kit

Još bolja je gostujuća garnitura za koju je dizajnerskom timu Adidasa inspiracija bio tradicionalni biciklistički dres belgijskih reprezentativaca kakve su nosilici svetski prvaci u ovom sportu. Jednostavan plavičasti dres sa belgijskim trikolorom. Perfektno.

Italija

Jedini pažnje vredan dres Pume je italijanski. Dresovi nemačkog proizvođača opreme su modernog, uskog kroja, međutim, ono što italijanske razlikuje od preostala četiri (Slovačka, Češka, Austrija i Švajcarska) su detalji. Domaći oprema je klasika – plavi dres, beli šorc, plave čarape. Ali ključ je u detaljima – diskretne tamnije plave štafte i zlatne linije na rukavima i sa unutrašnje strane kragne, na dresu koji je nešto svetlije plave boje u odnosu na prethodna takmičenja. Odlično!

italy-euro-2016-home-kit-1

A onda dolazimo do gostujuće garniture. Polo beli dres sa trakom u bojama italijanske zastave. Jedinstveno! Ništa manje nismo ni očekivali od Italijana.

pirlo

Najgorih 5

Albanija

Italijanski proizvođač sportske opreme Makron oblači reprezentaciju Albanije koja debituje na kontinentalnim šampionatima. Dizajn domaće, gostujuće i golmanske garniture je identičan. Dominira stilizovani dvoglavi orao, na poleđini i ispod okovratnika. Ekipa iz Footy Headlines-a koja je analizirala dresove je dobro primetila da okovratnik na dresu neodoljivo podseća na onaj koji je Najk patentirao za dres Južne Koreje na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Katastrofa!

Ukrajina

U ukrajinskom fudbalskom savezu su se držali tradicije. Domaći dres- žuti, gostujući- plavi. Vrlo zanimljiv detalj su dugmići. Ali motiv kariranog stolnjaka je potpuno nejasan. Treba odati priznanje onome ko je ovo smislio. Pretpostavljam da bi ovaj dres bio u vrhu neke hipsterske liste za Euro 2016.

Adidas-Ukraine-2016-Kit (1)

Mađarska

Mađari na Evropskom prvenstvu nastupaju prvi put posle 1972. godine, ali se oko dresa nisu previše trudili. Kao i njihove komšije Ukrajinci, oslanjali su se na tradiciju. I na domaćoj i na gostujućoj garnituri kombinovane su prepoznatljive mađarske boje (crvena, bela i zelena) uz tradicionalan, jednostavan dizajn. Dovoljno da se nađu na listi najružnijih dresova.

Hungary Euro 2016 kits

Rumunija

Nakon što se Joma “proslavila” na poslednjem Svetskom prvenstvu dizajnom dresa za Honduras (kakav je to samo užas bio) slična priča je i sa Rumunijom. Ovde dizajna zapravo i nema. Domaća garnitura- žuta sa plavim i crvenim detaljima, gostujuća- crvena sa žutim i plavim detaljima. Jadno!

Romania euro 2016 home away kits released

 Island

Svaka čast Islanđanima! Dobili su dva puta Holandiju i po jednom Češku i Tursku u kvalifikacijama i zasluženo su u Francuskoj. Simpatični su Islanđani koje još od 2002. godine oblači italijanska Erea. Vreme je da potpišu ugovor sa nekom ozbiljnijom kompanijom.

Van konkurencije

Gostujući dres Nemačke

Prvi put od 1962. Nemačka se opredelila da im prva garnitura bude skroz bela. Jednostavno i neupadljivo. Međutim gostujući dres je odvratan. Inspiracija za vodoravne sive štrafte i zelene rukave Adidasovom dizajn timu bio je “ulični fudbal”. Ovo je dres za neke amatere koji dresom žele da privuku pažnju, a ne za veliku fudbalsku silu kakva je Nemačka.

germany-euro-2016-away-kit-12

Dres Hrvatske

Kod dresa hrvatske reprezentacije ništa novo. Sada se šahovnica patern viori na dresu, slično kao na opremi koju su komšije nosile na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine kada su bili treći na svetu. Od tada je prošlo 18 godina i vreme je da se to promeni. Dosadno je. I glupo. Isti motiv samo sa dve plave na gostujućem dresu je mnogo smelije rešenje. Za pohvalu.

0000015588_720_405_cut

Gostujući dres Španije

Španija je na Svetskom prvenstvu u SAD 1994. godine imala sasvim sigurno najružniju garnituru u istoriji. Za Euro 2016 domaći dres je dobar. Jednostavan. Sa merom. Ali je gostujući blagi užas. Crveni i žuti trouglovi u nekoliko nijasni raspoređeni su na prednjoj strani dresa “u slavu španskog fudbala”??!!. Lekcija iz 1994. nije naučena. Tarzanija je ovaj dres najbolje definisala – zakočen ekran na tetrisu.

spain-euro-2016-away-kit-14

Favorit za titulu

Vreme je da titulu osvoji Engleska. Imaju najmlađi tim na prvenstvu! I odlične dresove. I domaći i gostujući. Koji god budu nosili u finalu, 10. jula na stadionu Sen Deni, pevaće “God Save the Queen”.

1840

*cover photo: uefa.com

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: