Da li imate preko 18 godina?

Gorostas belog sporta koji stari kao vino

Div sa Šalate. Priča o Ivi Karloviću, teniseru koji u 37. godini igra vrhunski tenis i ima pozitivan skor sa Novakom Đokovićem.

1
0

Mnogi će možda reći da njegov tenis nije zanimljiv. Da sve rešava posle jednog ili nekoliko udaraca. Ali tenis je upravo takav bio godinama unazad, tek poslednjih dve decenije igrači forsiraju igranje sa osnovne linije i maratonske poene. Onima koji ovu igru vole mnogo duže nego što traje njena renesansa u Srbiji, današnji tenis takođe nije preterano zanimljiv.

Srećom, u svako vreme postoje igrači koji su drugačiji, koji prkose pravilima i uobičajnim praksama. Oni na sebe navlače gnev, ali i simpatije. On kaže da gotovo nikada publika nije na njegovoj strani. Jednostavno, veći je od svih ostalih i publika često staje na stranu naizgled slabijeg, čak i kada plasman govori suprotno. Ipak, beli sport bi izgubio mnogo da on i dalje ne igra na vrhunskom nivou.

Ivo Karlović je hrvatski profesionalni teniser. Ako ne volite tenis, vrlo verovatno ne znate za njega. Ako ga volite, znate da je Ivo najviši profesionalni teniser u istoriji (visok 211 cm), i da ima veoma snažan servis. Više od toga, obično znaju samo pravi ljubitelji ove igre, a razlog za to je činjenica da Ivo nikada nije previše privlačio pažnju. Tek ponekad, rezultatima.

Dobri div je deo profesionalnog tenisa od 2000. godine, a pažnju celog sveta skrenuo je na sebe 2003. godine kada je u prvom kolu Vimbldona savladao Lejtona Hjuita, tadašnjeg vladajućeg šampiona i svetskog broja 1.

Tada je počelo nešto što i danas traje. Povremeno se povrede ispreče, ali od tada, do danas, Ivo je deo najboljeg tenisa na svetu. I to veoma važan deo. Ivo je i danas igrač koji, na brzim podlogama, svakome može da napravi probleme. U dvadeset navrata je pobeđivao igrače koji su u tom trenutku bili u najboljih deset, a među njima je bili su i Rodžer Federer, Hjuit, Endi Rodik, Nikolaj Davidenko, Tomaš Berdih, Marin Čilić, David Ferer, Žo Vilfrid Tsonga, Stanislas Vavrinka, Miloš Raonić.

Karlović je jedan od svega nekoliko igrača koji imaju pozitivan rezultat protiv Novaka Đokovića. U tri dosadašnja susreta, Ivo je pobedio dva puta, poslednji put prošle godine.

Nikada nije bio u centru pažnje ni u Hrvatskoj. Prvo je to bio Goran Ivanišević, pa Mario Ančić i Ivan Ljubičić, pa Marin Čilić i Borna Ćorić. Svo to vreme, Ivo igra tenis vredan mesta u stotinu najboljih. Najbolji plasman u karijeri mu je bilo 14. mesto sredinom 2008. godine, a danas, četiri meseca posle 37. rođendana, ponovo je među najboljih 30 igrača.

U slobodno vreme, koga ima veoma malo, voli da igra košarku, gleda serije, i trudi se da provodi svaki trenutak koji može sa suprugom i ćerkom.

Kaže da je razlog za ozbiljne rezultate i u ovim godinama duguje stilu igre (a gotovo je jedini koji i danas dominantno igra servis-volej), ali i pažnji koju poklanja pripremi, zagrevanju, oporavku posle meča, ishrani i svim drugim faktorima

Na prethodna dva turnira igrao je finala, a u Njuportu je, u spektakularnom meču, došao i do titule – sedme u karijeri. Time je postao najstariji igrač koji je osvojio ATP turnir još od davne 1979. godine. Samo sedam dana kasnije i u drugom finalu bio je na poen do pobede, ali je Monfils ipak uspeo da izbegne poraz.

karlovic-newport-2016-final-trophy

Rekorda i kurioziteta je mnogo: Broj patika koji nosi je 51. Najstariji je igrač u najboljih 100, bez šanse da mu neko pomuti status (osim ako Tomi Has ne učini još jedno čudo). Ivo je i među najtežim igračima na turu, a teži od njega je samo Džon Izner. Njih dvojica su 2008. na Otvorenom prvenstvu Australije bili dubl partneri i to je najvišili dubl u istoriji (zbirno 419 cm).

Na velikim turnirima nikada nije ostvario neki zapažen rezultat, ali je uvek nekako bio tu da pomrsi račune boljima od sebe. Ako imate loš dan, a sa druge strane mreže je div sa Šalate, crno vam se piše.

Na prošlogodišnjem Wimbledonu je došao do četvrtog kola, izbacivši Tsongu, a u meču sa Marejom poražen je posle velike borbe u veoma napetoj atmosferi. Sve se možda moglo završiti i drugačije da glavni sudija nije čak jedanaest puta svirao prestup Karloviću pri servisu, što je Ivu potpuno poremetilo.

Tokom karijere odigrao je više tie-break setova nego mečeva. Apsolutni je rekorder u broju odserviranih as servisa u karijeri, sa više od 11000. Za ovih 16 godina, osvojio je čak 92% gemova na svoj servis.

Aktivan je na društvenim mrežama a njegov Twitter profil prati više od sto hiljada ljudi i važi za jedan od najzanimljivijih na turu zbog Karlovićevog odličnog smisla za humor.

U meču protiv Radeka Stepaneka 2009. godine u Dejvis kupu odservirao je 78 as servisa (meč je izgubio 7-6,6-7,6-7,7-6,14-16, posle 5:59 minuta, što je deveti najduži meč u istoriji, i jedan od retkih sa te liste koji je odigran u jednom danu). Jedno vreme je bio svetski rekorder i kada je najbrži servis u pitanju – 251 km/h, ali je Australijanac Sem Grot ovaj rekord oborio. Ipak, pošto je Grotov rezultat bio na turnirima nižeg ranga, Ivov rezultat ostaje najbolji na ATP događajima.

Karlović je izuzetak od mnogo pravila, drugačiji po mnogo čemu, a opet nekako, mesto mu je baš tu gde jeste, i nadam se da će još dugo trajati.

*cover foto: ATP World Tour

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: