Da li imate preko 18 godina?

Adios, Manu!

Kraj jedne ere. Manu Đinobili je posle 23 godine aktivnog igranja okončao karijeru.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji, igrač koji ostavio neizbrisiv trag u košarkaškom sportu i koji je svojim partijama više od dve decenije oduševljavao zaljubljenike u ovu prelepu igru, Manu Đinobili je objavio da završava karijeru, odnosno da je utakmica protiv Golden Stejta u prvoj rundi prošlosezonskog plejofa ujedno bila i njegova poslednja.

Ono o čemu se već neko vreme spekulisalo, dobilo je potvrdu prošlog ponedeljka kada se proslavljeni argentinski igrač oglasio na svom Twitter profilu najavivši okončanje blistave karijere ovenčane brojnim trofejima, kako ekipnim, tako i individualnim.

NBA svet, naročito simpatizeri San Antonio Spursa, čiji je Manu član bio 16 godina, ističu kako njegov odlazak označava veliki gubitak za ligu i definitivan kraj jedne ere u kojoj je trio Dankan, Parker, Đinobili, kasnije sa Leonardom i zajedno sa trenerom Popovičem, osvojio četiri šampionska prstena prikazujući igru kojoj su se divili svi kojima je košarka u srcu. Posebno mesto u srcima navijača, bez svake sumnje, zaradio je i junak ovog članka.

Pre odlaska u Teksas, Manu je dominirao i na starom kontinentu. Kao kroz maglu, sećam ga se još sa Svetskog prvenstva u Grčkoj 1998. godine, zatim nešto kasnije u dresu Ređo Kalabrije, kada je italijanska liga bila najjača u Evropi i kada su ga partije u plejofu Palakanestra protiv Kindera, preporučile upravo Bolonji gde je nagovestio o kakvom se talentu i potencijalu radi. Na Apeninima je proveo dve godine i osvojio praktično sve što se može osvojiti. Triplu krunu je Kinder upisao na svoj konto 2001. godine i to na impresivan način. Pao je najljući rival Fortitudo u finalu lokalnog prvenstva, osvojen je kup Italije, a u evroligaškom trileru sa Taukeramikom klub je došao do druge evropske titule. Možete da pretpostavite da je ključna uloga pripadala Đinobiliju koji je poneo titulu najboljeg igrača i strelca u ovim takmičenjima. Isto ovo uspeo je uradi i naredne sezone, premda je bolonjski klub morao da prepusti titule i u EL i u domaćem šampionatu.

Nakon što je u Evropi dokazao klasu, bilo je vreme da se otisne u najjaču ligu na svetu i sledeća stanica bila je San Antonio, klub koji ga je par sezona ranije izabrao kao 57. pika na draftu.

Samo dva klika mišem deli vas od saznanja da je Manu igrao u pet NBA finala, osvojivši četiri titule beleživši u proseku 13.3 poena, 3.5 skokova, 3.8 asistencija za 25.4 minuta odigravši ukupno 1,057 utakmica.

Dva puta je bio biran za all-star, a 2008. godine proglašen je najboljim šestim igračem lige. Međutim, on je mnogo više od statistike.

Manu je bio ekstreman clutch igrač koji je jednim potezom mogao da reši ishod meča. Pamtiću ga po neverovatnim prodorima koji su naizgled delovali kao da ni on nije najsigurniji šta će sa loptom, međutim te akcije bi se obično završavale njegovim atraktivnim zakucavanjima ili asistencijama bez gledanja ili izrazito teškim šutevima posle čijeg pogotka vam vilica padne na pod!

Bio je ultimativni timski igrač. Bez obzira da li je u startnoj petorci ili je ulazio sa klupe (što je bio češći slučaj), činio je da njegovi saigrači postižu bolje performanse, nikada nije po svaku cenu želeo sebe da istakne, ali je u presudnim momentima itekako znao da preuzme odgovornost.

I sa 41 godinom, kao drugi najstariji aktivni igrač u NBA, plenio je borbenošću, istinskom strašću za pobedom i nadmetanjem sa mnogo mlađim rivalima. I u poznim igračkim godinama postizao je zavidne rezultate. Đinobili je prvi igrač u NBA istoriji koji je zabeležio 20 i više poena za manje od 20 minuta za 40+ košarkaše. Takođe, prvi je igrač u istoriji NBA koji je postigao 20 i više poena sa klupe na dve uzastopne utakmice za 40+ košarkaše, i prvi igrač sa 40+ godina koji je postigao 25 i više poena sa ubačenih najmanje šest trojki.

Kada je potpisnik ovih redova u pitanju, Manu je verovatno najbolji stranac na svojoj poziciji u istoriji NBA lige.

Bio je pouzdan u završnici, u ključnim momentima lopta je neretko bila u njegovim rukama i mnogo puta je dobijao utakmice u poslednjim sekundama. Ovo se dešavalo ne samo u NBA, već i u dresu argentinske reprezentacije. To smo najbolje osetili mi na svojoj koži kada nas je ugrobario na Olimpijskim igrama u Atini na kojima su gaučosi kasnije osvojili zlatnu medalju. Tom pobedom vratili su nam milo za drago iz Indijanapolisa i finala svetskog prvenstva koje smo dobili nakon produžetka. Manu je u tom finalu bio povređen i nije mogao da pružii značajniji doprinos za tih 12 minuta koliko je ukupno proveo na parketu. Da je on igrao, pitanje šta bi se desilo do kraja.

Inače, na tom Mundobasketu 2002. godine Argentina je predvođena Manuom, Obertom, Pepe Sančezom, Skolom, Noćionijem nanela prvi poraz favorizovanom Dream team-u još od 1992. godine, nakon 58 uzastopnih pobeda. Dve godine kasnije, na pomenutim OI u Atini, Manu je sa 29 poena predvodio svoj tim u polufinalnoj utakmici protiv Amerikanaca kada su se plavo-beli ponovo radovali, da bi u finalu rutinski savladali Italiju.

Đinobili je uz Bila Bredlija jedini košarkaš koji je uspeo da osvoji zlato na Olimpijskim igrama i objedini titule u Evroligi i NBA.

Kakva je veličina Manu u svojoj domovini, govori jedan zanimljiv detalj. Naime, povodom njegovog oproštaja oglasio se i sadašnji plej Real Madrida, njegov sunarodnik i kolega iz reprezentacije Fakundo Kampaco, koji je na svom twitter profilu objavio Kakav tužan dan, dodavši poznato la puta madre, a u komentarima je neko pitao A ko je umro?, da bi usledio odgovor još jednog fana Niko. Manu je prestao da igra.

Siguran sam da će sledeći put kada Emanuel Đinobili bude u žiži javnosti, to biti prilikom njegovog ulaska u košarkaški Hall of Fame. Ako meni ne verujete, valjda hoćete Novickom.

Proteklih nekoliko dana, sačinjeno je mnoštvo Youtube klipova i raznih drugih kompilacija Manuovih najboljih poteza tokom čitave karijere. Dok ih budete gledali, reči kao što su senzacionalno, neverovatno, veličanstveno svako malo će vam padati napamet. Parafrazirajući sve popularniju Internet zezanciju, recite mi, koji ste Manuov spektakularni potez? Ja sam pobedonosna blokada nad Hardenom.

Hvala na svemu, Manu, uživaj u zasluženoj penziji. Bila je istinska privilegija gledati te sve ove godine.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Ognjen says:

    Svaka cast! Ovakvom majstoru se trebalo zahvaliti za sve, sa jednim ovakvim tekstom. Ja sam zakucavanje preko Jao Minga ili trojka u poslednjoj sekundi protiv Golden Stejta u produzetku. 😃

Ostavite komentar:

Slični članci: