Da li imate preko 18 godina?

Foto štafeta #7 – Prostorom do zbunjivanja

Danilo Mijatović je dobio ovonedeljnu Foto-štafetu od Anđele Petrovski, odgovorio na naših 8 pitanja i predstavio svoju seriju fotografija pod nazivom "Ispitivanje/preispitivanje".

2
0

Foto štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige / serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Ovonedeljnu štafetu dodelila je Anđela Petrovski, fotografu Danilu Mijatoviću.

Ko si ti?

Ja sam Danilo. Radim u poljima fotografije, crteža, grafike i videa. Bavim se unutrašnjim konfiktima, strahovima, samospoznajom. Volim da prevazilazim sopstvene granice u prostoru vizuelne umetnosti.

Na slici Danilo Mijatović, ph. Jelena Mitrović

Na slici Danilo Mijatović, ph. Jelena Mitrović

Šta je na fotografijama koje vidimo?

To je nekakav prostor između ličnog i objektivnog, tj. to su portreti prijatelja i mene samog. Prožimanje, kao i u životu. Ispitivanje/preispitivanje.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Nastala je svuda po malo. Veći deo rada nastao je u Beogradu, deo u Višnjičkoj Banji i završni deo na fakultetu.

Kada se to dešavalo?

To je trajalo izvesno vreme, nekoliko godina unazad. Svaki od portreta sam tretirao na simboličan način, shodno odnosu koji imamo, ili zapravo, u skladu sa svojom percepcijom tog odnosa.

DM (6)

Čime si fotografisao?

Fotografisao sam digitalno – Canon 60d, ali samo osmišljavanje i intervencije su bile daleko važnije.

DM (10)

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Ponešen saznavanjem u polju istorije umetnosti, htedoh da na estetsko-psihološki način pokušam da se bavim portretom.

Lepota u malim stvarima jesu velike promene koje mogu da izazovu. Tako na primer, volim da, jednu za drugom, popušim dve cigarete umesto jedne, da nekad kraće spavam kad bih mogao duže, da kada se javi “uk”(osećanje/potreba koje te drži i ne pušta dok nešto ne dovedeš do kraja) tvrdoglavo istrajem, bez obzira na ishod… (Odgovor na Anđelino pitanje (Foto štafeta #6) “Šta je za tebe lepota u malim stvarima?”)

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Hteo sam da napravim nešto što će ličiti na sliku rađenu uljem ili nekom sličnom tehnikom, želeo sam da nastane nešto između slike i fotografije, nekakav prostor koji dovodi ljude do zbunjivanja, makar trenutnog. Deformacije i intervencije su promišljene. Traganje za tim nečim što karakteriše nekog meni važnog.

Kako si zadovoljan ishodom?

Celom izvedbom sam, kada se podvuče crta, i više nego zadovoljan. Pa ipak, celokupan utisak, koji jeste najvažniji, drugačije komunicira kada su radovi izloženi u prostoru.

DM (12)

Sve fotografije iz ovog posta pripadaju Danilu Mijatoviću.

Ovo je poslednja Foto-štafeta u prvom ciklusu. Svaki ciklus se sastoji od 7 uzastopnih Foto-štafeta, nakon čega dolazi do restarta pri kom krećemo ispočetka. Ko započinje drugi ciklus, pogledajte na istom mestu za dve nedelje!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: