Da li imate preko 18 godina?

Zimski soundtrack

U ovom tekstu podsetićemo se šta je obeležilo najhladnije godišnje doba kada je svetska  muzička produkcija u pitanju.

Ukoliko zbog svakodnevnih obaveza niste bili u mogućnosti da na pravi način ispratite nova izdanja, naredni redovi bi vam mogli biti od pomoći. Pred vama je članak u kom sumiramo najbolje od muzike iz prethodna dva meseca. 

Od Perta i Toronta preko Njujorka i Kalifornije do Skandinavije i Londona, muzičke preporuke najrazličitijih stilova stižu sa svih meridijana. Bedroom pop, psihodelija, folk i elektronika na jednom mestu. Možda se među ovim albumima krije nešto što bi moglo da vam ulepša naredni period.

Počinjemo od australijskih uzdanica, grupe Tame Impala koji su konačno su objavili The Slow Rush, dugo očekivano četvrto studijsko izdanje. Na prva dva albuma, izgradili su kredibilitet jednog od najistaknutijih reprezenata psihodeličnog roka, na prošlom su prigrabili R&B elemente na uštrb gitara, a na ovom su se baš priklonili pop zvuku. Ipak, nije to onaj generički, mejnstrimaški zvuk, već su Kevin Parker i družina eksperimentisali sa različitim žanrovima sa psihodelijom kao osnovnom polaznom tačkom, ali bez prepoznatljivih hipnotičkih rifova i sa više sintetičkih beatova. Siguran sam da će ova skupina pesama pokoriti letnje festivalske pozornice.

Muška polovina benda Everything but the Girl, Ben Watt, objavio je divni solo album Storm Damage. Ovo je verovatno njegovo najintimnije izdanje u karijeri, a zasigurno jedno od najboljih tekuće zime, bar kada je potpisnik ovih redova u pitanju. Iza ovih deset melanholičnih i introspektivnih numera krije se lična tragedija, te Watt dopušta sebi da bude ranjiviji i emotivniji, dok se zvuk oslanja na sumornije, mračnije boje. Elegantno uklopljeni slojevi akustičnih i električnih instrumenata zvuče očaravajuće. Topla preporuka.

Ploču koju sam najčešće preslušavao tokom ove zime jeste The Neon Skyline, a potpisuje je talentovani kanadski kantautor, Andy Shauf. Fenomenalna kombinacija indie popa i savremenog folka, sa aranžmanima u kojima se prepliću lagane gitare, klavirske melodije i duvačka sekcija. Muziku na ovoj ploči nije briga za odnos kazaljki na satu, dane u nedelji niti koje godišnje doba je u pitanju. Bilo kada, bilo gde – pristaje uz sve. Njegov sunarodnik, Dan Bejar aka Destroyer, još jednom je pokazao koliko talenta i kreativnog potencijala poseduje. Album Have We Met odražava dramatičnu atmosferu, uz nonšalantni vokal i poetiku koja miksuje melanholiju i crni humor. Stilski, zvuk se prostire od njuvejva osamdesetih sa dominantnim synth-pop uticajima do moderne indiectronice a la Thom Yorke. Novi uzbudljivi i interesantni uradak u obimnoj diskografiji Bejara.

Kad smo se već dotakli indiectronice, neizbežno je pomenuti Suddenly, novi album koji nam je predstavio Caribou. Fuzija raznih žanrova, od klavirskog popa do uvrnutog hip-hopa, Dan Snaith se poigrava strukturama samih pesama, pritom isporučujući zavodljive melodije praćene nežnim falsetom. Iako balade nekako zauzimaju posebno mesto na ploči, proslavljeni producent ipak ne gubi plesni podijum iz vida. Caribou nam daje dovoljno razloga za mrdanje kukovima.

Kvalitetno izdanje objavila je četvorka iz Njujorka koja nastupa pod firmom Nada Surf. Ugodni gitarski power-pop, sunčane melodije i pevljivi refreni krase njihov deveti studijski album Never Not Together. Muzika koja priziva leto, more, trčanje po plaži. Letnja ploča usred zime. Norveški bend Sløtface predstavio je novu pop-pank zbirku pesama Sorry For The Late Reply sa toliko zaraznim melodijama koje vam danima posle neće izbijati iz glave. U uvodnoj numeri „S.U.C.C.E.S.S.“ možemo čuti stih „Why be good enough when you could be the damn best?“ kojim su me kupili na keca. Mešavina bendova kao što su Garbage, Gossip i Wolf Alice.

Veterani iz sastava Wire, odbijaju da se predaju. I nakon 43 godine od debi albuma, londonska družina ne misli da stane. Na Mind Hive, pored provlačenja karakterističnog zvuka koga prati uobičajeni masivni zid gitara, u pravom balansu prisutni su sintisajzeri, pa sve skupa kreira modernu verziju post-panka. Negde sam pročitao da post-pank uvek može da računa na Wire. Apsolutno istinito!

Čini se da sve čega se Jonathan Wilson dotakne, pretvori se u zlato. Obožavao sam njegova prethodna tri albuma, zatim ploče gde je on umešao prste kada je o produkciji reč, a dopada mi se i njegovo najrecentnije izdanje Dixie Blur. Ovoga puta snimao je u Nešvilu, te je svom omiljenom gitarskom zvuku Laurel Canyona iz sedamdesetih, pridodao je blugras i kantri elemente, pa imamo soundtrack putovanja od američkog juga do Kalifornije. Najbolja najava lepšeg vremena koje nam predstoji. Nakon izlaska iz grupe Belle & Sebastian, Isobel Campbell je objavila tri zajednička albuma sa Markom Laneganom, dva pod imenom The Gentle Waves, a  početkom februara, posle 14 godina, svetlost dana ugledalo je njeno treće studijsko izdanje pod svojim imenom i to „There Is No Other“. Sanjivi, prolećni pop/folk sa psihodeličnim dekoracijama, uz njen uvek prijatni vokal prava su terapija za umorno telo i dušu. Comeback kakav se samo poželeti može.

Pored pomenutih, preporučujemo nove albume koje su objavili Soccer Mommy, Drive-By Truckers, Kvelertak, Boniface, Black Lips, Frances Quinlan, Holy Fuck, Squarepusher, Bill Fay, Shopping, King Krule, Greg Dulli, Honey Harper, Disq, Dan Deacon, U.S. Girls, Agnes Obel, Wilsen i drugi…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: