Da li imate preko 18 godina?

X-am Mix

Sa Matijom Maksimovićem o putu od bubnjeva do produkcije i puštanja muzike, koja predstavlja nesvakidašnji spoj modernog tech-house groova, funka i disco zvuka.

Predstavljamo mladog producenta (i DJ-a) Matiju Maksimovića, koji se muzikom bavi od malena, a na lokalnu scenu se probio vrednim radom i to sve u poslednjih par godina.

Osim što je svirao po klubovima u Beogradu i Rimu, ima svoj studio u zgradi BIGZ-a, a može da se pohvali i EP izdanjem za Experiment Records iz Mančestera.

Čime se baviš? Da li možeš da nam se predstaviš?

Preko dana sam Matija Maksimović i radim u banci, a noću oblačim kostim producenta i DJ-a i šunjam se BIGZ-om.

Foto: Dušan Jelić

Koliko dugo se baviš muzikom i na koji način?

Sviram bubnjeve od jedanaeste godine i nastupao sam na raznim svirkama po Beogradu kao član nekoliko bendova. Kada sam se preselio u Italiju zbog studija, bubnjevi su ostali u Beogradu, a želja za stvaranjem je doputovala sa mnom, pa sam morao da nađem novi način da je zadovoljim. Željan upoznavanja Rima, smucao sam se po svakakvim mestima i razvio strast prema italijanskom tech-housu i italo-disco sceni. Ubrzo sam se bacio na produkciju i puštanje, nabavio Launchpad i počeo da eksperimentišem. Iskucao bih 15-ak klipova u Abletonu i pokretao ih preko Launchpada. Palio sam ih i gasio, dodavao efekte, tripujući se da radim live. Radio sam sâm dok nisam stekao znanje i veštinu da snimam i obrađujem instrumente i vokale. Sada mi je fokus usmeren ka hibridnim setovima.

Kako bi opisao stil muzike koju puštaš?

Nesvakidašnji spoj modernog tech-house groova, funka i disco zvuka. Naravno, nemam frku da zađem u neki groovy techno, ali to se desava sve ređe.

Kako bi opisao u tri reči svoju produkciju i kada si zapravo prvi put seo i napravio klupsku numeru?

Teško mi je da opišem svu svoju produkciju u tri reči jer pravim različite stvari (tech-house, tehno, minimal, indie-rock, hip-hop). Prvu klupsku numeru, melodičnu tehno traku „Caelum“, napravio sam nakon godinu i po dana eksperimentisanja sa Maschinom. Izdao sam je u sklopu EP-a pod imenom „Lampedusa“ za Experiment Records iz Manchestera.

Zašto potencijalni čitalac ovog intervjua treba da posluša tvoj miks koji si snimio za nas?

Zasšo da ne? (Smeh)

Pre par godina si sa par drugara osnovao Kolektiv Base – reci mi ko ste vi, kako je došlo do osnivanja i šta su vaše glavne aktivnosti? 

Kolektiv Base čini mala grupa ljudi koji dele strast prema elektronskoj muzici kao i video i audio produkciji: četiri DJ-a ijedan dragi tehničar koji je zadužen za celo vizuelno polje u smislu snimanja, editovanja i streamovanja. Organizujemo žurke na neobičnim lokacijama i snimamo podcaste gostujućih DJ-eva u našem studiju, a često i neko od nas uleti pa opali mix. Pored toga, proteklu sezonu smo radili kao rezidenti u klubu DOT.

Koji je poslednji DJ nastup koji si posetio (booking/gostujući DJ)? (Izbacio bih ovo u zagradama ako može)

Slušao sam Kerri Chandler-a za Novu Godinu u Rimu i mogu ti reći da je čovek BOGOTAC. Spajanje modernog tech-house groove-a sa starijim house numerama ili acapellama—i sve to dok je šurio onu klavijaturu—ostavilo je veliki utisak na mene.

Jedna(!) omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Black Sabbath — Planet Caravan.

Foto: Dušan Jelić

Šta misliš o lokalnoj klupskoj sceni?

Mislim da je lokalna klupska scena raznovrsna po pitanju muzike, ali naravno ima tu još mesta za napredak. Na primer, smatram da bi muzičke organizacije mogle više da sarađuju i stimulišu jedne druge.

U čemu (ili kome) se ogleda progres lokalne scene generalno?

Progres lokalne scene, između ostalog, vidim kroz posećenost i podršku domaće publike, inicijative organizatora da publici ponude nešto novo, kao i kroz uspehe domaćih producenata na međunarodnoj sceni, kojih, čini mi se, ima sve više i više. Takođe se može ogledati u saradnjama domaćih organizacija sa stranim.

Tracklist:

  1. Fyrone / Den Haas – Homebass
  2. ThedamnSam – Microsync
  3. Tour-Maubourg - Duophonie (Club Mix)
  4. THEOS. - Leaving Home + Jizz - More Bounce
  5. Tom Spark - Electronic Ape
  6. Roberto Surace - Dance On + Satoshi Tomiie - 65Hz
  7. Guti - Red Eye (Kenny Larkin Black Eye Remix)
  8. Neapolitan Soul - Welcome to the Dub (Phunky Trip)
  9. Ofier - Inner Voice

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: