Da li imate preko 18 godina?

Vreli junski singlovi

Autor:

Vreme koncerata, turneja i festivala je uveliko u toku. Ali vreli jun doneo je i nekoliko zanimljivih regionalnih singlova. Videćemo šta nas čeka do kraja leta…

Ortaci iz Beograda Gojko, Staša, Demir i Bojan koji su nakon godina zajedničkog džemovanja odlučili da objave prvu pesmu. Oni su BRAVOmomci, a prvi singl se zove „Moja Zemljo“.

„Pesma nosi vrlo važnu, opštejugoslovensku poruku, tj. tiče se svih naših ljudi, što je dobro u cilju opšteg osvešćenja svih naroda Balkana“, kažu BRAVOmomci.

 

Elektro-rok duo Laplander izbacio je četvrti singl pod nazivom „Agni“, duhovnu molitvu koja predstavlja savremeni nastavak grčkog hrišćanskog pojanja. Njihov izraz semplova i oštrih melodija, nagovešten prethodnim singlom, prati i ovu pesmu uz razigranu bass liniju Dubaka. Laplander ovog puta bez ustručavanja obrađuje arhaične mitove i spaja prolaznost sa nasleđem.

Miroslav Cakić i Milan Bogdanović (prethodno: i duhovi) su napravili novi bend. Hteli su da svoj novi identitet liše ikakvih slojeva značenja pa su odabrali kratko i random ime – a šta je više random od +1, osobe koju ćete možda povesti sa sobom negde gde nećete platiti da uđete, neizvesnog dejta, imaginarnog prijatelja…

Tokom protekle dve godine, napravili su i snimili pesme za svoj prvi album. Album su nazvali „Sve znamo“. Uporedo sa završetkom rada na albumu, oko +1 se formira lajv bend, kome se priključuju Slobodan Jovanović (ex-Irie FM) – bubanj, Srđan Popov (Sergio Lounge) – bas, i Kosta Jovanović (Young Husbands, Ensh, Han Oslo) – gitara. Prvi spot i singl je za pesmu „Koga imaš“ (režija: Marina Uzelac).

Sastav ZNTNDR, koji čine Jovan Todorović i Ilija Duni, predstavili su video spot za prvi singl Wonderful Time sa debi albuma Pieces of Things That Come to Life.

Jovan Todorović je renomirani srpsko-američki režiser i multidisciplinarni umetnik koji živi u Njujorku. Bio je član beogradskog benda Kill Me Laser, režirao spotove za svetske zvezde kao što su Jessie Ware, Major Lazer i SOHN, a takođe je reditelj filma Beogradski fantom. Ilija Duni je beogradskoj i regionalnoj sceni već uveliko poznat kao pevač, gitarista, tekstopisac i autor muzike uticajnih bendova Petrol i Ti, koji su obeležili prethodne dve decenije u muzičkim alternativnim krugovima.

Njihov zajednički muzički-video projekat, ZNTNDR, se odvija na relaciji Beograd – Njujork. Minimalističkom estetikom elektronskog zvuka, razuđenim sinkopiranim ritmovima, snažnim basovima i setnim vokalima Jovana Todorovića, ZNTNDR prave udobnu atmosferu duboke noći, intime pred svitanje i aftera u plišanom separeu zadimljenog kluba,  dok gitare Ilije Dunija unose atmosferu orijenta od Ohridskog jezera do istanbulskih bazara. ZNTNDR je skraćenica od reči arapskog porekla Zenit i Nadir, odnosno najviše i najniže tačke na nebeskoj sferi.

Tri godine od izlaska istoimenog debitantskog albuma, Rush to Relax vraća se s novim albumom koji donosi najraznovrsniji izbor pesama ovog DIY rokenrol projekta do sada! Damjan Manevski, makedonski muzičar koji živi i stvara u Ljubljani (Damjan je član grupa Lelee i Molokai), na novoj ploči nastavlja svoj prirodni razvoj kao muzičara, a još više kao tekstopisca potpuno u duhu dobro poznate makedonske muzičke tradicije.

Pesni vo meani“, prvi singl sa budućeg albuma „Misli“. Inspiracija za pesmu došla je nakon nekoliko porodičnih proslava prošlog leta i intenzivnih emocija koje buknu u takvim trenucima. Jasno je da se ovakve posebne prilike često pretvore u velike fešte na kojima svi totalno polude – osećaj kakav retko viđamo na indie koncertima!

 

Bosanskohercegovački bend Divanhana na društevnim mrežama je već podelio novi singl sa aktuelnog albuma „Zavrzlama“. U pitanju je video za još jednu autorsku pesmu ovog popularnog sastava. „Lola“,  je snimana na njihovom poslednjem koncertu  neposredno pre početka pandemije.

Iz benda poručuju kako je ovaj video samo jedan u nizu koje će pokloniti svojoj publici tokom letnjeg perioda: „Dugo smo živjeli kroz turobnu pandemiju u zanosu magičnog koncerta u Lisinskom, pa i preživjeli istu zahvaljujući dušama punim ljubavi upravo zbog svih nota, svakog aplauza, zagrljaja, riječi koje razmijenismo te noći u Zagrebu. Sretni smo što serijom live videa sa pomenutog koncerta, koje ćemo sa vama podijeliti u narednim ljetnim danima“, poručuje Divanhana.

Čakovečki post-hardcore bend Dead Dog Summer svoju saradnju sa zagrebačkom izdavačkom kućom Geenger Records najavljuju prvim singlom i video spotom za pesmu „Diamonds and Thorns“ sa njihovog prvog albuma „A Place of Someday“ koji izlazi ove godine.

Stvar “Diamonds and Thorns” je priča o uzimanju stvari i osoba “zdravo za gotovo” i poricanju stvarnosti u kojoj živimo, o konstantnom vrtenju u krug i čekanju da se stvari u životu same poprave i strahu koji nas koči da bi napravili prvi korak ka svojoj sreći.

Kantautorka Natalija Rajković Nataleé je nakon singlova „Prvi plan“ i „Bebo“ sa albuma „Osvesti se“ snimila i spot za pesmu „Remi“.

„Pesma Remi upoređuje ljubavni odnos sa kartaškom igrom u kojoj uvek jedan gubi. U ovom slučaju, bilo je više partija, a poslednja koja je presudila ozvaničava pobednika – bend Nataleé!“, izjavila je Natalija Rajković.

Pančevački pank bend Raskid 13 objavio je singl i spot „Zgodan lepotan“, i tako najavio izlazak prvog albuma „Imamo sve“, koji će se pojaviti tokom ove godine u izdanju promoterske kuće Long Play.

„Imamo različita muzička, ali slična društvena interesovanja“, navode članovi grupe. „Želimo da kroz muziku stvaramo pozitivnu energiju, promovišući optimizam na satiričan i melodičan način.“

Dvojac marisol predstavio se krajem 2020. godine svojim prvim singlom Kontrol frik, a potom i albumom “Žene mape”, koga su hrvatski mediji okarakterisali kao „najbolji ljetnji domaći soundtrack“. marisol sada predstavlja svoj novi singl i video  „Mars“.

Novim zvukom odmiču se iz mediteransko – tropskih u neke druge, udaljenije i pomalo utopijske destinacije i pozivaju da godišnje odmore planirate izvan okvira klasičnih letnih pejzaža i lansirate se sa njima na crvenu planetu.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: