Da li imate preko 18 godina?

Pod sjajem zvezda letnje noći

VIS Limunada je sastav koji kroz afirmaciju trajnih vrednosti savremene popularne kulture na našim prostorima nastoji da publici pruži sadržaj koji će nas sve inspirisati u težnji ka boljem kvalitetu života.

Povodom predstojećeg nastupa, u petak, 14. jula, u bašti Kulturnog centra Grad, razgovarali smo sa članovima sastava VIS Limunada o prošlim i budućim izazovima, o tome šta je zapravo VIS Limunada, gde je njihovo mesto na savremennoj sceni i još po nečemu.

Pre oko četiri godine ste održali zapažen koncert u Bašti KC Grada. U petak 14. jula nastupate na istom mestu. Šta publika može da očekuje ovaj put?

Pomenuti koncert je prvi veći nastup koji smo održali i ostao nam je u veoma lepom sećanju. Iznenadio nas je odličan prijem publike u prepunoj bašti KC Grada, a zanimljivo je da je ta atmosfera ostala zabeležena u delu slikarke Jelene Jelače koja je tih godina na jedinstven način beležila društveni život Beograda, što nam je takođe posebno drago. Od tada smo nastupali širom zemlje i po regionu, objavili smo album pod naslovom „Limunada“ i pet singl numera sa video spotovima, proširili postavu i repertoar, ali glavni izazovi su i dalje pred nama. Na našem nedavno održanom koncertu u Domu omladine Beograda smo publici predstavili jedan gala program po uzoru na velike međunarodne festivale koji su obeležili rađanje savremene popularne kulture, sa bogatim koreografijama i muzičkim aranžmanima u čemu su nam pomogli baletski sutudio Pirouette, plesni studio Sintara, gudački kvartet Intermeco i sastav Bulet for the Bad Man, uz scenske efekte i video art čije su autorke KUD Sestre. Koncept tog nasupa je bio dosta formalan i reprezentativan, što samo po sebi nije loše i čini nam se da je i publici prijalo, ali ovaj put ćemo u skladu sa ambijentom pokušati da ostvarimo intimnu prijatnu neformalnu atmosferu. Raduje nas što ćemo ponovo nastupiti u fantastičnom ambijentu bašte KC Grada i za tu priliku se pripremamo da publici predstavimo nove numere i pružimo elegantnu večernju baštensku zabavu sa svim onim duhovitim, romantičnim i uzbudljivim momentima koje pruža muzika koju sviramo.

limunada-grad-kc

Šta je to što jedinstveno što VIS Limunada donosi publici?

Muzika je u središtu našeg rada, međutim, ona nije sama sebi cilj, već je izražajno sredstvo kojim se služimo da prenesemo sadržaj koji nam je jednako važan koliko i sama muzika. Trudimo se da publici predstavimo viziju vedrog, konstruktivnog života u kontekstu savremene popularne kulture. Ta vizija može se na prvi pogled učiniti naivnom ili elitističkom, ali je njen značaj u kultivisanom, pozitivnom, konstruktivnom odnosu prema stvarnosti, upravo u večitom nastojanju da se stvarnost gradi, humanizuje i čini boljom i to uprkos poteškoćama kojih smo svakako svesni.

Kako vidite vaš rad u kontekstu savremenosti?

Fokus našeg rada je pomeren od kulturnih i muzičkih trendova, a takođe i od angažovanosti u vidu direktne kritike, u smislu iznošenja negativnih aspekata stvarnosti. Nastojimo da kroz afirmaciju trajnih vrednosti savremene popularne kulture na našim prostorima publici pružimo sadržaj koji će nas sve inspirisati u težnji ka boljem kvalitetu života. U tom smislu smo se kontekstualno, kao i radi naše sopstvene inspiracije, oslonili na period posleratne obnove i izgradnje sa kraja pedesetih i početka šezdesetih godina sa naročitim osvrtom na jugoslovensku popularnu kulturu. Naš cilj nikako nije oživljavanje minulog vremena, niti formalna rekonstrukcija nekog posebnog stila. Ne insistiramo na retro zvuku, niti retro modi ili plesu, već insistiramo na sofisticiranoj popularnoj kulturi i kultivisanom, konstruktivnom odnosu prema stvarnosti. Smatramo da u savremenoj kulturi, a pogotovo na našim prostorima, vlada jedna vrsta dezorijentacije, kao posledica globalnih i lokalnih, tehnoloških i geopolitičkih promena, koja predstavlja izazov za sve nas, te u tom kontekstu verujemo da je naš odgovor na taj izazov vrlo aktuelan i savremen.

Vrlo ozbiljno pristupate svom radu, kakvi su Vaši planovi za naredni period?

Do sada je akcent u našem radu bio na savladavanju muzičkog i kulturnog nasleđa koje nas inspiriše i to je bilo neophodno, jer je naše muzičko interesovanje takvo da uključuje veoma širok spektar žanrova i manira. Posebno nam je interesantna veza nasleđa klasične muzike sa popularnom muzikom i fuzija različitih ritmova, žanrova i izvođačkih manira. Zbog toga je negde logično što je prva faza u razvoju našeg sastava bila bazirana prevashodno na izvođenju numera drugih autora kojima smo se potrudili da udahnemo novu svežinu kroz naš aranžman. Takva praksa je deo mnogih muzičkih karijera počevši od Bitlsa koji zbog širine svojih muzičkih interesovanja predstavljaju dobar primer kombinovanja autorstva i bavljenja nasleđem. Sada je došlo vreme da pređemo u sledeću fazu u našem radu i razvoju koja podrazumeva više autorskog rada. U tom smislu nameravamo da se u narednom periodu povučemo u studio i posvetimo komponovanju i snimanju novih autorskih numera.

Vaši koncerti okupljaju odabranu publiku, a atmosfera inspiriše na zbližavanje. Da li je to vaša namera ili slučajnost?

Drago nam je ako je tako. Nije nam namera da formiramo posebno profilisanu publiku, a još manje neki vid ponašanja u kontekstu same muzike. Naprotiv, u onom kulturološkom smislu o kome smo govorili ranije, želimo da budemo što otvoreniji, da podelimo sa publikom naša uverenja i da eventualno inspirišemo na jedno šire viđenje sveta o kome smo takođe već govorili. Takođe muzika koju izvodimo ima relativno izraženu notu romantike, što je danas dosta prezrena tema, naročito ako nema nekih skandaloznih grubosti, ali možda je potrebnija nego što nam se čini. U vremenu intenzivne komunikacije i uzurpiranja privatnosti od strane različitih mehanizama, koji su u krajnjoj liniji ipak u službi tržišta, izgleda da je i emotivni život pojedinca ugrožen i pretvoren u robu. U tom smislu želimo da verujemo da je sadržaj koji nudi naša muzika možda zaista dobar okvir za neke humanije međuljudske odnose.

Autor fotografija: Jovan Nedeljkov

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: