Da li imate preko 18 godina?

Uzlet – nova festivalska energija

Autor:

Nekako tačno na sredini leta, na sjajnoj lokaciji tik uz obalu reke, predstojećeg petka i subote, 28. i 29. jula, biće održano premijerno izdanje muzičkog festivala Uzlet, koji je nastao iz Dana urbane kulture (DUK). Organizatori su ponudili šarolik program, jer će nastupiti renomirana i nova imena domaće i regionalne muzičke scene.

Na dve festivalske bine, smeštene na ušuškanoj lokaciji pored obale Zapadne Morave, čuće se rock, (t)rep i elektro zvuci. O tome šta očekuje one koji odluče da poslednji julski vikend provedu u Čačku razgovarali smo sa PR menadžerskom festivala Vanjom Ratković.

Vanja Ratković, foto: Vladimir Milivojević Boogie

Dani urbane kulture (DUK), festival koji postoji od 2015. sa fokusom na oslikavanju murala, muziku i ekstremne sportove, prerastao je, ako tako možemo reći, u dva festivala. Kako ste došli na ideju da napravite Uzlet festival?

Ideja je došla prirodno. Kako se DUK kontinuirano održavao od 2015. do 2019, da bi potom usledila kriza sa kovidom, pauziran je muzički deo festivala. U međuvremenu su se okolnosti promenile i ekipa festivala je osećala potrebu za odvojenim muzičkim događajem. Dani urbane kulture su u pogledu programa vezanog za murale postali sve bogatiji i složeniji, pa se odvojeni muzički festival učinio kao najbolja ideja. Jednostavno, u vazduhu se osetila atmosfera potrebe za promenom, novom energijom i uzletom.

Imali ste i zanimljivu kampanju i tizere kojim ste najavljivali festival. Ko je bio zadužen za identitet i odakle ideja za najavu koja glasi „Možda Čačak“?

Za celokupni identitet bio je zadužen naš dragi dizajner Marko Jozović. Suština ovog slogana jeste u decentralizaciji kulturnih dešavanja i stavljanja Čačka na mapu urbane kulture. Smatramo da je decentralizacija kulture i umetnost od suštinskog značaja za lokalnu zajednicu, njen društveni život, ali i razvoj turizma. Sadržaj koji nudimo i kroz Uzlet i kroz DUK ne postoji u gradu; kako kroz murale, tako i kroz muziku. U okviru oba festivala podržavamo i gajimo vrednosti poput ekološke osvešćenosti, tolerancije.

Svakako je Darko Rundek najveća zvezda festivala, ali biće tu još zanimljivih imena – ZZ+ i Porto Morto iz Hrvatske, Matter iz Slovenije, novi beogradski bend Ohajo… Kako ste birali izvođače za premijerno izdanje festivala?

Želeli smo da obuhvatimo širok žanrovski spektar, iako su brojni izvođači cross u žanrovskom smislu. Tako imamo i etablirane i ikoničke muzičare, ali i one u povoju, pa i jedan sastav koji će premijerno nastupiti u Srbiji na Uzletu – pomenuti slovenački Matter.

Za one koji će prvi put doći na obalu Zapadne Morave i u park Mladosti, šta je ono što je ovu lokaciju izdvaja i čini je posebnom?

Lokacija je idealna za letnji festival – puno zelenila, tik uz obalu reke u kojoj se posetioci mogu kupati, ali i blizina bazena. Ogromne krošnje drveća predstavljaju prirodne klima uređaje, a u sklopu festivalske zone nalazi se i skejt park za ljubitelje ekstremnih sportova.

Park Mladosti, foto: Nenad Trifunović

Pomenuli smo već DUK u okviru koga je u Čačku do sada oslikano 100 murala. Da li ste planirali i neka stručna vođenja kroz grad za one koji će biti gosti Čačka, ali i za njegove stanovnike?

Ove godine nećemo imati stručna vođenja, ali ćemo objaviti na našem Instagramu mapu najznačajnijih murala koje će posetioci moći da obiđu peške ili biciklom.

Za one koji se dvoume da li da dođu, šta je vaša preporuka za jedan produženi vikend u Čačku? Šta da obiđu, gde da se opuste i odmore, šta da hrane i pića da probaju…

Iskusni gurmani ne smeju da zaobiđu pečenje i domaću rakiju – u kafani Mladost ili pečenjari Kod Brana. Obilazak murala je, kao što sam napomenula, obavezno. Za ljubitelje prirode, Ovčar banja, koju odlikuje prekrasna priroda, je na samo 15-ak minuta vožnje kolima, a tu je i planina Jelica u neposrednoj blizini Čačka ko voli lagani hajking. Galerija Nadežde Petrović sadrži bogatu kolekciju umetnina, a u okviru nacionalne prestonice kulture i programa Čačanska rodna paralelno će se održavati brojne manifestacije.


Na Uzletu će posebna pažnja biti posvećena ekologiji i reciklaži uz podršku i u saradnji sa kompanijom Ball Packaging i projektom Svaka limenka se računa. Na više različitih punktova biće postavljanje kutije za odlaganje iskorišćene aluminijumske ambalaže, promoteri sa rančevima u koje je moguće odložiti iskorišćenu limenku za piće biće na licu mesta, dok će pixelata na kreativan način podsetiti publiku na to da je aluminijumska limenka ambalaža koja može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Ovom saradnjom podsećamo sve naše posetioce da recikliraju i urade nešto dobro za planetu zemlju, jer ipak…svaka limenka se računa! Danas se reciklira 73% aluminijumskih limenki u Evropo a cilj je da to bude 100%.

Festival se realizuje kao deo zvaničnog programa Prestonice kulture Srbije – Čačak 2023 pod sloganom Čačanska rodna, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Čačka.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: