Da li imate preko 18 godina?

Top lista: Klasa 2018 – debitanti godine

Ko su muzički rukiji na koje treba obratiti pažnju?

U ovom članu osvrnućemo se na neke od najboljih debitantskih albuma (i to onih dugosvirajućih) objavljenih u toku ove godine. Šta nam to sveža krv donosi? Čiji su nas debi ploče obradovale od januara do decembra 2018. i od koga to možemo očekivati velike stvari u budućnosti?

Osnovni razlog za kreiranje jedne ovakve liste jeste kako bi se svetla pozornice ustremila ka novim, talentovanim, mladim nadama koji tek krče svoje mesto u muzičkom svetu. Zbog toga ovde ima mesta isključivo za one koje su tokom ove kalendarske godine objavili svoj prvenac i u toku 2018. postali poznati široj javnosti, a ne neka etablirana imena koju su krenula u solo vode nakon raskida sa bendovima ili neki projekti sa strane.

A još jedan razlog jeste kako bih sebi olakšao muke pri izboru konačne Top liste najboljih albuma za ovu godinu. Pragmatizam na delu…

Kao i uvek, slobodni ste da u komentarima izdvojite vaše favorite i da nam skrenete pažnju na talentovane muzičare.

Shame / Songs of Praise (Dead Oceans)

Ovaj petočlani bend dolazi iz južnog Londona i na svom debiju donosi svežu kombinaciju post-panka, garažnog roka, krautroka i mračnih gitarskih elemenata. Energijom i žestinom podsećaju me na njihove sunarodnike iz benda Idles ili danske kolege Iceage. Pored furiozne svirke, jedno od njihovih glavnih oružja je vokal frontmena Charlieja Steena, koji peva, vrišti, škripi, besni i grmi tokom čitavog albuma, igra se svojim glasom i dominira u gotovo svakoj pesmi.

Superorganism / Superorganism (Domino)

Evo još jednog muzičkog osveženja za 2018. godinu. Superorganism kolektiv broji osam članova, devojke i momci dolaze iz svih krajeva sveta, uključujući Japan, Novi Zeland, Koreju, Australiju, V. Britaniju, predvodi ga tinejdžerka Orono Noguchi, a samozvani debi album predstavlja prolećni miks indi popa i elektronike sa nekim čudnim gruvom koji vas momentalno podstiče na đuskanje. Ovog leta ukačio sam ih na zagrebačkom Inmusicu, tako da mogu posvedočiti da znaju da naprave dobru plesnu žurku i u živom nastupu.

Parcels / Parcels (Kitsune Musique)

Članovi ovog kvinteta originalno dolaze iz Australije, a trenutno borave i stvaraju u Berlinu. U prošlosti su sarađivali sa Daft Punk duom, te stoga su jasni karakteristični disko uticaji na samozvanom prvencu. Pored francuskog benda, uviđamo groovy elemente Nile Rodgersa, Morodera, te Kings of Convenience i Jens Lekman zarazne funky ritmove. Ploča stvorena za ples i ništa osim plesa.

Snail Mail / Lush (Matador)

Još uvek u svojim tinejdžerskim godinama, gitaristkinja i kantautorka objavila je “Lush”, pesmaricu u kojoj se dotiče univerzalnih tema ljubavi, nerazumevanja, razočarenja i slično, ali koje uspeva da obradi na jedan zreo i originalan način. Emotivan vokal u pratnji ćudljivih indi gitara sasvim precizno uspevaju da dočaraju željenu atmosferu. Ukoliko vašim ušima prija ono što rade Cat Power, Courtney Barnett, Waxahatchee i Liz Phair, verujem da će vam se svideti i Snail Mail.

The Beths / Future Me Hates Me (Carpark Records)

Sa Novog Zelanda stiže raspevani indi-rok debi sada tročlane družine koji donosi svežu dozu dominantno gitarskog zvuka. Alfa i omega benda je devojka po imenu Elizabeth Stokes, koja je vodeći vokal, gitaristkinja i tekstopisac. Njen glas veoma prija i odlično paše uz himnične refrene melodičnih numera razigranog, dinamičnog tempa, pa ovaj uradak interesantnog naziva služi za instantno popravljanje raspoloženja.

Soccer Mommy / Clean (Fat Possum)

Kada je kantautorska scena u pitanju, odličnim debi izdanjem predstavila nam se Sophie Allison ake Soccer Mommy, devojka rođena u Švajacarskoj, ali odrasla u Nešvilu. „Clean“ je klasičan album o odrastanju, sa svim svojim avanturama i emocijama koje nosi sa sobom. Tu su pesme kroz koje se provlači nesigurnost kroz adolescentski period, zatim numere o raskidu i „srcobolji“, gde nam Sophie demonstrira priličnu zrelost u pisanju. Još jedna kvalitetna muzičarka koja se pridružuje čitavoj plejadi ženskih kantautorki koji osvajaju svetsku muzičku scenu.

Greta Van Fleet / Anthem of the Peaceful Army (Republic)

Evo sastava oko koga se lome koplja ove godine. Jedni ih veličaju i etiketiraju kao spasioce istinskog rokenrola, dok ih drugi blate i optužuju za plagijarizam. Ide se čak toliko daleko da ih nazivaju najpoznatijim tribute bendom na svetu. Da li prvenac grupe iz Mičigena predstavlja čistu krađu Led Zeppelina ili preko potrebno osveženje kada je rokenrol muzika u pitanju, na vama je da procenite. Kako zvuče uživo, ljubitelji ovog benda iz regiona imaće prilike da čuju naredne godine kada će GVF svirati na glavnoj bini Exit festivala.

Dream Wife / Dream Wife (Lucky Numbers)

Melodičnom pank triju iz Brajtona, ali sa londonskom adresom energije, bunta i žestine nimalo ne nedostaje. Devojke poseduju rušilačku snagu, beskompromisnom svirkom i nepokolebljivim stavom  grabe ka slavi, a postaju i sve traženija roba kada je u pitanju lajv performans. Do sada su otvarale za The Vaccines, Garbage i The Kills, a verujem da će sledeća koncertna sezona biti ta kada će iskazati sav svoj potencijal i kada će raditi i solo turneje.

Bodega / Endless Scroll (Whats Your Rupture?)

Njujorški sastav kombinuje proto-pank sa art-rok uticajima, sa oštrim, brzim gitarskim rifovima, minimalističkim perkusijama i stihovima koje krasi suvi sarkazam, domišljata ironija i kontraverzni komentari o društvenoj situaciji, manje-više stoji u opisu ovog benda. Ne bih dodao ništa drugo, osim da su me kupili time što podsećaju na Parquet Courts.

HONORABLE MENTIONS:

Bacite uho na debi ploče koje su objavili Kali Uchis, Tash Sultana, Closer, Anna Burch, Rolling Blackouts Coastal Fever, Vein, Pale Waves i drugi…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: