Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 pesama o kraju leta

Muzički izbor za pojačanu depresiju izazvanu dolaskom septembra.

0
3

Leto se završava kalendarski tek 23. septembra, ali svi osećamo da dolaskom s odmora, a onda i sa prvim danima aktuelnog meseca možemo zaboraviti letnje doba i užurbano se spremiti za povratak poslu, školi, fakultetu i dražesnom životu u savremenoj Srbiji. Da ne ostanemo samo na suvoj melanholiji evo spiska pesama o kraju leta koje mogu biti savršeni soundtrack za prirodno stanje tela i duha nakon povratka u realan život.

I dalje imate bronzanu boju i svi vam udeljuju komplimente kako se vidi da vam more izuzetno prija. Taman ste se navikli na gradske zvukove koje proizvode vozila u letnjem režimu GSP-a umesto uspavljujućih zrikavaca ili monteri klima zakazani za rane jutarnje sate vikendom. Ispričali ste doživljaje sa mora prijateljima i tek što vas je pustilo neraspoloženje oko ponovnog prisećanja na bezbrižne letnje dane dolazi septembar. Prvi radni dani, školski, studentski. A i GSP više nije u letnjem redu vožnju što garantuje špiceve gde god se okrenete.

Niste jedini. Melanholija prvih septembarskih dana i žal za letom udarala je (i udara) muzičare različitih žanrova i nacija. Od nama bliskih, na srpskohrvatskom, preko britanskih gotičara do australijskih sint psihodeličnih rokera ili velikana rok en rola svi osećamo 1. septembar i kraj leta kao svojevrsni početak jeseni (iako nije) i povratka u stare, manje ili više, tmurne životne rutine.

Lista pesama o kraju leta vam sigurno neće pomoći da se rešite melanholije. Verovatno je još i pojača. Ali da parafraziramo Hegela i njegovu izreku po kojoj filozofska istina nastaje u korespondenciji vanjske realnosti i koncepta – pesma nas je održala!

THE BEACH BOYS – ALL SUMMER LONG

Pesma s kojom se završava remek-delo Georga Lucasa „American Graffiti“ sa istoimenog albuma jedne od najvećih američkih r’n’r grupa i rodonačelnika surf rock-a  najviše leži onima koji su se tek vratili s odmora s voljenom osobom i upravo ih udara prvi talas postmorske melanholije. Ovim albumom Beach Boys su proveli neverovatnih 49 nedelja na Billboardovoj listi najprodavanijih nosača zvuka, a singl „I Get Around“ koji, valjda, zna svako sa zdravim zvučnim aparatom je njihovo prvo mesto na listi te 1964.

Wilson i Love, glavni tekstopisci benda, opevaju sam kraj još nezavršenog leta reminiscencijom na simbole kalifornijske surferske kulture nabrajajući ih u veselom narativu o momku i devojci koji su ga proveli zajedno. Znaju da je kraj blizu, ali ih „pjesma“ i dalje podseća na happy times.

Lucas je uzeo baš ovu pesmu za odjavnu špicu filma pošto je bila simbol nezaustavljivih promena u američkom društvu izazvanih Kenedijevim ubistvom i ratom u Vijetnamu, promena koje su najviše pogodile omladinu i promenile je u svakom pogledu. Nešto slično možete i vi doživeti dok je slušate ovih dana –  prisetićete se sjajnih momenata iako, kao što kažu tekstopisci, : „…won’t be long til summer time is through“, ali dovoljno da bude toplo oko srca. Bar još jedan dan.

JINX – LJETO 

Sledeća pozicija je eksluzivo rezervisana za one koju su odmor proveli u zemljama bivše Jugoslavije (čitaj: Hrvatskoj pošto je soundtrack Crne Gore više okrenut Aci Pejoviću i treperima koji u pesmama najviše koriste budvanske toponime)

Singl s fenomenalnog albuma iz 2001. „Avantura počinje“ opisuje propalu letnju avanturu (a može i raskid koji se dogodio nakon povratka s mora) u smooth jazz muzičkoj osnovi sa tekstom koji je sigurno nastao u letnjoj melaholiji poput ove koja nas kolektivno pohodi svih ovih dana.

Coco Mosquitov tekst uz neverovatan Yayin glas ne samo da budi emocije prema pripadnicima suprotnog (ili istog) pola koje smo ostavili u emocionalnoj pjeni valova već nas baca u katatoniju na pomisao o plažama Visa, Korčule, Brača, Mljeta i drugih toponima Srednje i Južne Dalmacije i Istre.

„Ljeto“ je melaholija na kub, tera na plakanje, ali verovatno ne postoji bolja pesma o kraju leta na srpskohrvatskom jeziku. Ili bar tačnija u opisu emotivnog i fizičkog stanja nakon povratka s odmora i pokušaja povratka u normalu. Uostalom, stih: „Više ne miriše mi sol/suze smirile su glad“ objašnjava sve. Zato Jinx na repeat da preživite prvi radni dan.

THE CURE – THE LAST DAY OF SUMMER

Dark gothic rock žalopojka Roberta Smitha o poslednjem danu leta s albuma „Bloodflowers“ iz 2000. predstavlja kraj trilogije započete s „Pornography“ izdanjem iz 1982. i kultnim „Disintegration“ iz 1989. nije toliko o vremenskim i prostornim melanholijama već o unutrašnjem stanju nemira dodatno pogoršanog poslednjim danima leta.

Kao i sve pesme The Cure sa ove trilogije one su u formi dugosvirajućih (traje 5:35) i sa ekstenzivnom upotrebom klavijatura. Uvodni solo će vas totalno ubaciti u Smithov mindset a kada krenu stihov : „Nothing I am/nothing I dream/nothing is new“ vas tačno ubadaju direktno u srce i objašnjavaju kako se osećate. Mislimo na povratak s mora no „The last day of summer“ ima širi spektar mračnih emocija pa je možete pustiti i kada ste depresivni iz drugih razloga. Ipak, ritam, lirika i mračna podloga na najbolji način izvlače ono najgore iz nas pa je samo možemo toplo/hladno preporučiti za ove, postmorske dane.

TAME IMPALA – THE MOMENT

Sa mračnog Smitha prelazimo na hipstere iz Australije, jedan od najboljih novijih r’n’r bendova, Tame Impala. Singl sa njihovog trećeg albuma „Currents“ koji je Kevinu Parkeru i društvu doneo kritičke panegirike i globalnu slavu pripoveda o prihvatanju samog sebe i neizostavnim, sledujućim, promenama koje se prihvataju hrabro iako nose neželjenu odgovornost.

Ovaj album je bio prelaz sa psihodeličnog r’n’r-a na alternativni elektro pop/rok pošto je zvuk sintisajzera potisnuo gitare a ritam više vukao u plesne vode dok je Parker bukvalno sve radio na albumu, uključujući i finalni miks pesama, i time skrenuo pažnju na svoje renesansne umetničke veštine.

Pustimo podatke i posvetimo se samoj pesmi: „The moment“ je možda i jedina numera sa ove liste koja će vas oraspoložiti i naterati da lakše prihvatite povratak u realnost. Tekst nije direktno vezan za poslednje letnje dane, ali stih: “„storm clouds are closing in”“ kao i neverovatna količina synth pozitivne energije potrebne da bi se preživela svakodnevica vaspostavljaju, što bi rekao Vuk Drašković u najboljim danima, „The moment“ kao idealan singl za prevazilaženje morske melanholije.

I da ne zaboravimo: spot Joe G-a i George Manzanille na najbolji mogući način izvrće pop kulturne simbole kalifornijske letnje kulture (je l’ neko pomislio na Beach Boys-e) i stavlja ih u novi, hipsterski kulturni kontekst dok ovakva vizuelizacija samo pojačava utisak tek svršenog odmora.

PLACEBO – SUMMER’S GONE

Nakon hipsteraja vraćamo se na dark i gothic. Singl sa najboljeg i najuspešnijeg albuma albuma tinejdžerske alt rock atrakcije Placebo „Without you I’m nothing“ je, kao i sve pesme sa albuma, doživeo nepatvorenu podršku kako kritike i publike (prodao se u preko 2 miliona primeraka 1998.) tako i kolega muzičara oduševljenih novim zvukom Briana Molka i drugara.

Rolling Stones i David Bowie su ih vodili na turneje kao predgrupe a ovaj album je, ako ćemo biti iskreni, odličan i na fenomenalan način reflektuje post Generacija X  omladinski angst , omladine pre “milenijalca”.

„Summer’s gone“ je pesma upravo o tome: o odrastanju „van kalupa“ kako Molko opisuje svoj tekst i pokušajima da se  ne upadne u tmurnu kolotečinu prosečnosti. Iako nema direktne veze s krajem leta ova pesma će vam udariti poslednji ekser u kovčeg i inspirisati da i dalje tugujete za letom alegorijski povezanim s vašim odrastanjem i starenjem. Zvuči komplikovano? Samo poslušajte i sve dolazi na svoje mesto.

GREEN DAY – WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS

Jedan od nosećih singlova albuma „American Idiot“ iz 2004. kojim su Green Day napravili revoluciju u američkoj popularnoj muzici uspostavivši novi podžanr „punk rock opere“ (mada više vuče na stari, dobri konceptualni album) sa opštim narativom o tinejdžeru antiheroju po imenu Jesus of Suburbia iz niže srednje klase. Green Day su opevali sve žuljajuće aktuelne društveno političke teme (ratove u Iraku i Avganistanu, socijalne razlike, opsednutost oružjem, maltretiranje), prodali 16 miliona primeraka i sebi dodelili titulu punk rock trubadura generacije ’90-ih.

No manje o grupi a više o pesmi – „Wake me up when septembre ends“ je tinejdžerska pesma koja bukvalno peva o temi ovi liste.

„Summer has come and passed/the innocent can never last/wake me up when September ends“ i stihovi : „Ring out the bells again/like we did when spring began/wake me up when September ends“ toliko jasno govore o početku školske godine, završenom letu i njegovoj nevinosti i svemu odurnom što jesen nosi sa sobom (u stihovima se pominjuju i kiše) da ćete se ovim hitom ne samo vratiti u emo detinjstvo već i dodatno nadražiti ako ste tinejdžer. Da ne spominjemo ostale stihove koji podsećaju na domaće all time narodnjake.

Nema bolje pesme za Srbe zaglavljene u “postgodišnji odmor” melanholiji.

DARKO RUNDEK – GRANE SMO NA VJETRU

Pošto smo kod Green Day-a pomenuli etno prelazimo na domaći teren: singl sa kultnog prvog (mada su i „Bolero“ i donekle „Tajni grad“  praktično Rundekovi solo albumi pošto je glavni autor posle odlaska Sahera iz benda 1985.) solo albuma Darka Rundeka, „Apokalipso“ iz 1997. ovenčan hrvatskim „Porinom“ za album godine, priča o kraju leta u gradu i ljubavi koja pokušava da bude iznad svega.

„Ljetu je kraj/ruku mi daj/zapamti prizor/i nikad me ne pitaj kamo dalje“ savršeno opisuje prizor koji nas očekuje sa večerašnjom olujom. Da ne dužimo – poslušajte pesmu spevanu nakon delimičnog Rundekovog povratka iz francuske imigracije izazvane ratnim dešavanjima

Sve u svemu, „Grane smo na vjetru“ daju i neku vrstu mediteranskog šmeka. Ova pesma je pravo opraštanje od leta pa je pojačajte do maksimuma i ne posustajte dok slušate baršunasti glas omiljenog nam hrvatskog kantautora leve provenijencije.

DON HENLEY-BOYS OF SUMMER

Himna ’80-ih frotmena i bubnjara (zvanično) najprodavanije rok grupe svih vremena – The Eagles – Don Henley-a napravila je pravi ršum u Americi 1985.  Muziku je komponovao Mike Campbell, gitarista pratećeg benda Tom Petty-a „The Heartbreakers“ koji je melodiju prvo uradio za njega, ali mu je ispadala iz koncepta albuma „Southern Accents“ na kome je tada radio te je nije uzeo.

Producent Jimmy Iovine, osnivač Interscope records-a koji će postati milijarder osnivanjem Beats kompanije i podetikete Death Row records i potpisivanjem 2Pac-a tražio je pesme za Henley-ev solo album. Campbell je poslao melodiju Henley a on je, slušajući je u automobilu na kraju leta 1984, tokom vožnje napisao tekst o prelasku iz mladosti u sredovečnost praveći alegoriju na kraj leta i ljubavni odnos.

Album  „Building the Perfect Beast“ osvaja Grammy za najbolji rok album sledeće godine, a spot za singl koji je u maniru francuskog novog talasa režirao Jean-Baptiste Mondino, jedan od najvećih modnih fotografa ’80-tih, osvaja sve moguće MTV nagrade.

„Boys of summer“ ima neverovatnu naraciju koja je odlika svih The Eagles pesama (setite se samo „Hotel California“) i besprekorno postavlja alegoriju o kraju leta i starenju.

Tekst : „Nobody on the road/Nobody on the beach/i feel it in the air/the summer’s out of reach“ simboliše pustahiju ostalu nakon odmora. Kasnije Henley pripoveda o devojci govoreći o idealima mladosti („Your brown skin shinin’ in the sun/you got your hair combed back and your sunglasses on, baby/and I can tell you my love for you will still be strong“)

Šta god mislili o himnama ’80-tih, „Boys of summer“ je hitčina za iskakanje iz stolice, pogotovo radne i to u rano jutro.

Pustite je na najjače i setite se leta.

LANA DEL RAY – SUMMERTIME SADNESS

Numera sa jednog od najboljih albuma poslednjih deset godina, „Born to die“ trip hop balada Lane Del Ray. Gangsterska Nancy Sinatra, kako se katautorka prozvala, peva tačno o onome što osećamo kada se prisetimo  leta – permanentne melaholije.

„Think I’ll miss you forever/like the stars miss the sun in the morning sky/later’s better than never“, vožnja do udaljenje plaže sa voljenom osobom i nezaboravno leto.

Ova pesma će vam možda poboljšati stanje i pustiti vas iz melahnolije ukoliko se skroz utripujete. Zato probajte. Možda uspe.

THE DOORS – SUMMER’S ALMOST GONE

Za kraj pesma sa komercijalno najuspešnijeg albuma jedne od najvećih rok grupa svih vremena, „Waiting for the sun“ i jedinog albuma koji je, za vreme postojanja grupe, uspeo da bude prvi na Billboardovoj listi.

„Summer’s gone“ govori o letnjoj ljubavi i prolaznosti letnjih avantura. Psihodelična r’n’r melodija, pitak glas Jim Morrisona kao i Manzarekove klavijature spojene u jednostavnu ali jasnu liriku („summer’s almost gone/summer’s almost gone/We had some good times/But they’re gone /the winter’s comin’ on/summer’s almost gone“) uspevaju da nas ubace u podnošljivo melaholično, gotovo filmsko, tretiranje odurnog kraja leta.

Na kraju, mekana psihodelija uvodi u radnu nedelju. „Summer’s almost gone“ i teško možemo nešto uraditi povodom toga. Sem da prođemo što bezbolnije.

 

Lajkuj:

Komentari:

 1. ... says:

  Phantom Planet – See You Next Summer
  Weezer – The Last Days Of Summer
  Dusty Springfield – Summer is Over

 2. Meri M. says:

  Cousteau, The Last Good Day Of The Year

 3. baki says:

  malo šarenija varijanta:

  1. cocteau twins – frou-frou foxes in midsummer fires
  2. michael franks – comming to life
  3. stevie wonder – summer soft

Ostavite komentar:

Slični članci: