Da li imate preko 18 godina?

The Smashing Pumpkins na INmusic festivalu #16!

Autor:

The Smashing Pumpkins, jedan od najuticajnijih alternativnih rock bendova, drugi su potvrđeni headliner INmusic festivala #16 koji se održava od 24. do 26. juna naredne godine, uz već najavljene The National!

The Smashing Pumpkins jedan su od ključnih muzičkih sastava koji su obeležili zvuk grungea i devedesetih svojom jedinstvenom mešavinom psihodelije, heavy metal rifova, art rocka, shoegazea i sanjivog liricizma.

Bend su 1988. godine u Čikagu osnovali frontmen i gitarista Billy Corgan, gitarista James Iha, basistica D’arcy Wretzky i bubnjar Jimmy Chamberlin. Debitantskim albumom ‘Gish’ 1991. godine osvojili su muzičku kritiku i uvrstili se u prvi red nadolazećeg grunge talasa koji će u narednim godinama osvojiti svetsku muzičku scenu.

Usledio je multiplatinasti ‘Siamese Dream’ 1993. godine koga je uz Butch Viga, kao producenta i prvog albuma benda, producirao Billy Corgan. Album je osim komercijalnog uspeha i hit singlova ‘Today’, ‘Cherub Rock’, ‘Disarm’ i ‘Rocket’ od muzičke kritike jednoglasno proglašen jednim od najboljih alternativnih rock albuma svih vremena.

Dve godine kasnije objavljuju konceptualni ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’ koji zaseda na prvo mesto Billboardove liste uz multiplatinasti status, a singlovi ‘Bullet with Butterfly Wings’, ‘Tonight, Tonight’ i ‘1979’ bendu donose Grammy, dve MTV Video Music nagrade i American Music Award za najbolji alternativni muzički sastav.

Turbulentne godine pod lupom svetske javnosti i promene u sastavu benda rezultiraju formalnim raspadom benda 2000. godine no članovi aktivno stvaraju u sklopu drugih muzičkih projekata, a Billy Corgan kao glavni autor benda reformira The Smashing Pumpkins 2005. i uz promene u postavi benda objavljuje pet studijskih albuma. James Iha i Jimmy Chamberlin se trajno vraćaju u bend 2018. godine, a u novembru 2022. godine započinje sukcesivno izdavanje trostrukog albuma ‘Atum: A Rock Opera in Three Acts’, čiji je završni treći čin svetlo dana ugledao u maju ove godine. Reč je o studijskoj rock operi u 33 pesme koje se tematski nastavljaju na prethodnike ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’ (1995) i ‘Machina/The Machines of God’ (2000) i nesumnjivo svedoče o izuzetnoj kreativnoj energiji benda koji iza sebe već ima više od 30 miliona prodanih albuma, nemerljiv umetnički ugled i headline nastupe na najvećim muzičkim festivalima širom sveta. The Smashing Pumpkins premijerno će nastupiti pred hrvatskom publikom u junu 2024. godine u sklopu INmusic festivala #16.

INmusic festival vraća se na jarunska ostrva od 24. do 26. juna 2024. u svom šesnaestom izdanju kao najdugovječniji, najveći i najznačajniji hrvatski međunarodni muzički. Trodnevne festivalske ulaznice za INmusic festival dostupne su putem festivalskog webshopa po ceni od 89 evra (+troškovi transakcije).

*maslovna fotografija: Paul Elledge

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: