Da li imate preko 18 godina?

Svakodnevica uz klasiku

Ready to go classics, slušanje klasične muzike od jutra do mraka

5
0

Od dvadesetog veka, sa pojavom tehnologije, nosača zvuka, gramofona, magnetofonskih traka koje su dalje evoluirale u uređaje koje danas poznajemo i koristimo, klasična muzika nije više vezana samo za koncertne sale. Utvrđeni termini u kojima je isključivo mogla da se sluša zamenjuje stalna dostupnost i mogučnost biranja koncertnog programa to jest plejliste. Uz klasičnu muziku, sve naše dnevne aktivnosti (učenje, druženja, putovanja…) se podižu na potpuno drugi nivo doživljaja. Ovde vam predstavljamo predloge kompozicija koje bi bile zgodni prilog vašoj svakodnevici.

Uz postepeno buđenje

Delo francuskog impresioniste Morisa Ravela sa prozračnom fakturom orkestra, stvara očaravajuću, spokojnu atmosferu.

Uz brzo spremanje, jer kasnimo!

Hačaturijanova “Igra sabljama” poziva na akciju.

Na putu

Izuzetno zanimljiv aranžman Debisijevog četvrtog stava “Passepied” iz svite za klavir, možete čuti u izvođenju Punch brothers ansambla.

Dok radimo

Kompozitor dvadesetog veka, Igor Stravinski komponuje simulakrum zasnovan na modelima iz prošlosti klasične muzike te tako njegovo delo “Pulčinela”, zvuči kao da pripada nekom drugom veku, a ne svom.

Za tužne momente

Debisijev treći stav iz “Bergamske svite” je prvobitno nosio naziv “Sentimentalna promenada”, da bi tek kasnije kompozitor promenio u naziv po kakvom ga danas znamo, “Clair de lune”.

Za srećne momente

Jupiter, the Bringer od Jollity, je četvrti stav iz orkestarske svite engleskog kompozitora Gustava Holca. Svaki od sedam stavova je nazvan po jednoj planeti iz Sunčevog sistema i u svakom je opisana emocija i karakter koji se astrološki vezuju za tu planetu.

Za druženje i igru

Darijus Mijo je klasični francuski kompozitor koji je u svom radu mešao razne stilove, među kojima su pored klasične muzike i uticaji džeza. Zanimljivo je da je jedan od njegovih studenata bio i Dave Brubek .

Uz treniranje i trčanje!

Američki minimalista Stiv Rajh svojom repetitivnom muziku stvara osećaj statičnosti iako su promene uočljive na mikro nivou unutar samih modela.

Uz kuvanje

Maestralan kolorit orkestra u delu Sergeja Prokofjeva “Pećka i vuk”, gde je svaka boja dozirana u pravoj količini baš kao i u kuvanju svaki začin.

Odmaranje i priprema za spavanje

Minimalističko delo u izrazu, Arva Parta “Spiegel im Spiegel”, je jedno od njegovih najčuvenijih dela i u originalu je zapisano za violinu i klavir iako sada postoje razne verzije u okvirima dua.

Celu plejlistu možete poslušati ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: