Da li imate preko 18 godina?

Šta slušamo na početku zime?

Vrlo interesantni singlovi i albumi objavljeni su uoči zvaničnog početka zime.

Autor:

Bendovi i autori su bili vrlo inspirisani u proteklom periodu, tako da su nas u ovom vremenu kada se ponovo susrećemo sa smogom, depresivnim okruženjem, kišama i snegom, obradovali brojnim singlovima i albumima. Takođe muzičari u regionu su i koncertno aktivni, koliko to dozvoljava situacija sa pandemijom, tako da su ovaj novembar i decembar bili bitno drugačiji od istih meseci lane.

Za sam kraj godine, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, najavljeno je održavanje koncerata Belgrade Rocks, za 29. i 30. decembar, uz nastup 10 bendova. Program oba dana počinje u 17:00, a prvog dana nastupiće Damir Urban & 4, Električni orgazam, Straight Mickey And The Boyz, Kanda, kodža i Nebojša i Zoster, a drugog Bjesovi, Paraf, Obojeni program, Artan Lili i Let 3.

Beogradski bend Turbo Trans Turisti uokvirio prvi EP “Ništa…” sa poslednjim spotom za pesmu “Sivi Dani”.  Želja Turbo Trans Turista je da ih slušate otvorenog srca i uma, bez potrebe da tražite fioku tj. žanr u koju ćete ih smestiti. Jer, takva fioka, kad su TTT u pitanju, ne postoji.

U ljudskoj prirodi je potreba da se preskače preko zidova, stvarnih ili zamišljenih, da se prkosi pravilima, da se ne robuje dogmama i sistemima. Prevazilaženje prepreka, fizičko i duhovno kretanje su bit našeg života.
Idemo dalje.

Lidija Andonov i Andy Pavlov objavili su album “Mlad i Radostan”, koji predstavlja svojevrstan omaž jugoslovenskoj muzici 80ih godina prošlog veka. Ovaj album sadrži pesme za glas, klavir i kontrabas bendova koji su obeležili ovo vreme: La Strada, U Škripcu, EKV, Vlada Divljan, Električni Orgazam, Darko Rundek, Videosex, Paraf, Zana, Bajaga i Instruktori. Album je dostupan za digitalno slušanje na digitalnim platformama, a tokom 2022. godine, očekuje nas i fizičko, vinilno izdanje albuma.

Dve godine od poslednjeg koncerta (Novi Sad), skoro tri od poslednje objavljene pesme (“Ne mislim”) i nešto manje od pet godina od poslednjeg studijskog albuma (“U slojevima”, Odlični hrčak) Nežni Dalibor se iznenada pojavljuje i u saradnji sa Pop Depresija/Kišobran kolektivom predstavlja četiri nove pesme na EP izdanju “Skroz OK”. Pesme su dostupne na svim digitalnim platformama, kao i na YouTube i bandcamp kanalu benda.

Kako zvuči Dalibor posle tolike pauze? Zvuči pakleno, besno, klaustrofobično, povređeno, glasno, preglasno… Gitare kao da su rešile da spoje najbolje iz vremena Dinosaur Jr, Sonic Youth i Husker Du sa sadašnjim gitarskim herojima – IDLES, Squid, Dry Cleaning, Fontaines D.C. – Ivica Marković nikada ovako nije zvučao! Uz pomoć producenta i snimatelja Uroša Milkića i njegovog famoznog Down There Studija sve je na “Skroz Ok, “Ne prekidam”, “Ova voda” i “Nije do nas” pokuljalo napolje u neograničenoj količini: nezadovoljstvo, ironija, nepristajanje i urlik da ovako više ne može.

RadioTeatar premijerno predstavlja novu pesmu i spot u režiji Tomislava Fiketa za pesmu “Voz Vlak” Kralja Čačka i Nine Bajsić, iz radio-predstave “Soundtrack za film koji nije snimljen”. Nakon letnjeg spota za pesmu “Obrnuti red stvari” reditelja Dražena Krešića, RadioTeatar predstavlja i drugi video iz pesmarice radio-predstave, ovoga puta dinamičnu pesmu za koji je spor režiran u maniru ranih noir filmova.

“Soundtrack za film koji nije snimljen” je muzičko-poetski street-movie. Gledalac, odnosno slušalac, doživljava filmsko putovanje kroz koje ga vode dvoje osobitih protagonista, stanovnika dva više nepovezana nego povezana grada: zagrebačka pesnikinja, kantautorka i dramaturškinja Nina Bajsić i beogradski pesnik, kantautor i slikar Nenad Marić, poznatiji pod umetničkim imenom Kralj Čačka. U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija soundtracka se ne zasniva samo na reči muzici, već ju nosi i zvučno-atmosfersko tkanje Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.

Rock trio Šajzerbiterlemon objavio je pesmu “Strepnja”, singl i spot kojim najavljuju drugi album koji izlazi na proleće 2022. Režiju spota potpisuje bubnjarka benda Ana Đurović, kojoj je ovo debitantsko ostvarenje. Za kameru je bila zadužena Ana Žeželj, a za montažu Janja Bilbija.

Pesma je nastala u jesen 2019. godine uoči velikog nastupa na Hali Gali festivalu i tada je premijerno uživo izvedena u proširenoj postavi sa Andrejem Mladenovićem (Stray Dogg, Crvi, Sitzpinker) i Pavlom Trifunovićem (Sitzpinker), a dve godine kasnije u sklopu novog albuma konačno dobija studijsku verziju.

Marko Šelić Marčelo objavio je četvrti singl sa predstojećeg albuma “Nojeva varka” pod nazivom “Fernweh”. Novi singl je uradio sa svojim stalnim saborcima Nevenom Glibetić Nensi i Aleksandrom Jovanovićem Šljukom. Spot je, kao i prethodne, režirao Nemanja Maraš, ovoga puta s glumicom Dunjom Stojanović u glavnoj ulozi.

Četvrti po redu singl sa albuma otkriva nam za nijansu dalje priču koju “Nojeva varka” nosi u svojih 16 pesama, ali i bogatstvo kreativne energije kojoj su doprineli kako vrsni saradnici iz benda, tako i gosti.

Marko Šelić Marčelo ovom je albumu prišao kao jednom od svojih književnih dela: svaka pesma predstavlja poglavlje romana u stihu, a publika će celinu imati prilike da otkrije već za sedam dana, kada album bude objavljen.

“Naslov otprilike znači goruću potrebu da se bude drugde, a ne tu gde si; pesma je o onim ljubavnim odnosima u kojima je jedna strana prisutna samo fizički, dok je mislima upravo drugde, ili nigde – i cela je iz vizure one druge strane, koja u takvoj vezi ispašta”, kaže Marčelo.

Beogradski synth-pop autor Palms Voice objavio je deo trostrukog albuma obrada, u vidu 13 pesama različitih žanrova, tretiranih na njemu svojstven sumračno-melanholičan način. Na albumu su pesme kako velikih zvezda pop muzike (Madonna, Sade), tako i legendi alternativnog zvuka (Radiohead, My Bloody Valentine), a pored toga su tu i obrade krajnje opskurnih izvođača. O izboru pesama Boris Milanović poručuje: “Svaka od pesama sa albuma za mene nosi niz dubokih utisaka i asocijacija. Kroz njhovo objedinjivanje u kolekciju sam hteo da sa svetom podelim svoje iskustvo muzičkog razvoja i fascinaciju nesagledivim estetskim domenima muzike kao takve.”

Furiozni beogradski kvartet Sitzpinker posle hita “Sudan” predstavlja novi video singl “Mustang”. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu benda, a spot koji su zamislili Jana Anđić i Gvozden Ilić u finalni oblik – “Tron na stereoidima sreće Poroke Majamija” – pretvorio je Izvanredni Bob. Izdavač je Pop Depresija/Kišobran kolektiv.

Sitzpinker opet ima hit i iako se sada ne “oseća miris Istoka”, ima tu drugih zanimljivih ukusa u ovoj “povratak u budućnost” vožnji: Pavle vozi gruv i tera taj magični bas da reži, Danilo i Andrej daju ritam i unose kerozinske elemente u krimić, dok Dunja radi to što i inače Dunja radi – žedne ljude preko vode prevozi – suptilno i neodoljivo, a kako drugačije?

Singlom “Barbara”, za koji je Fantom snimio i svoj prvi video spot, ovaj muzičar otvara prvu stranicu nove kreativne faze, te ujedno najavljuje i svoj novi studijski album.

Pesnikinja i pevačica grupe Autopark Ognjenka Lakićević predstavlja svoju prvu solo pesmu “Jovane” koju objavljuje pod imenom Olja. Singl “Jovane” dostupan je na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu Pop Depresija/Kišobran.

“Jovane” je jedna crtica iz života, uspomena na ironično proleće i uzaludno leto i onaj magični trenutak kada se vazduh ne pomera i kada se sve naizgled raspada… Spot je snimljen je u Beogradu, a sveženski tim činile su rediteljka Kristina Milosavljević, snimateljka Tina Dragović i montažerka Nataša Pantić.

“Olja je naziv onlajn projekta iza kojeg stojim ja, Ognjenka Lakićević, iz benda Autopark i moji prijatelji i saradnici bez kojih ovo ne bi postojalo. Odluka da se pesme koje povremeno pravim kod kuće snime je nastala za vreme pandemijske izolacije: nedovoljno kompleksne za Autopark, a previše drage da ih odbacim, ali ono što je presudilo da poželim da ih trajno zabeležim i podelim s drugima, jeste to što sam ovde prvi put i autorka muzike, što je nova i uzbudljiva vrsta odgovornosti i slobode,” kaže Ognjenka.

Post-punk bend Gazorpazorp predstavio je novi videospot za pesmu “Outro”, četvrti single/spot sa prošlogodišnjeg EP-a “Od vazduha i sunca” (Moonlee Records).

Animirani spot je rezultat saradnje mladog tandema – spot je osmislio i režirao Ilija Petrović, dok se je Nikola Mijailović pobrinuo za animaciju. Ilija o spotu kaže: “Outro je moja omiljena pesma s ploče banda Gazorpazorp, zato što u njoj ima puno muzike. Uz muziku se dobro pleše pa u spotu ima animacije, koje je crtao moj prijatelj Nikola.”

Lucija Šerbedžija, hrvatska glumica i pevačica, svojim karakterističnim vokalom naglašava senzibilitet autorske pesme “Vodi me”. Ujedno ovom pesmom otvara novu stranicu svog velikog umetničkog stvaralaštva, a ono je nadogradnja na njenu dosadašnju vrlo uspešnu glumačku karijeru.

“Pjesma Vodi me, tj. riječi za pjesmu, nastale su kao refleks moje potrebe za bijegom iz ove stresne i neurotične svakodnevice koju živimo. A pojavio se i nekakav unutarnji poriv ka toplijem, ljubavnijem i mirnijem stanju”, rekla je o pjesmi Lucija Šerbedžija.

Pesmu prati i video spot kojeg je režirao Danilo Šerbedžija. “Budući da je pjesma dosta filmična, htjeli smo naglasiti atmosferu i neki unutrašnji osjećaj, a ne samo pratiti fabulu pjesme”, rekao je Danilo.

Kantautor, kompozitor i pevač Acart predstavio je novi singl i spot “Pa plešemo”.  Acart (Aleksandar Mitrović) pored književnog, kritičarskog i pedagoškog rada, kao muzičar već godinama uspešno plovi raznolikim muzičkim vodama – od etno-džeza, fjužna i fanka do simfonijske, elektronske i primenjene muzike. Iza sebe ima tri audio-izdanja: “Ćiril Method” (Lampshade Media, 2017) i EP “Studio Sessions” (Lampshade Media, 2018), “Homo
Ludens” (Kontra Records, 2020). Uporedo sa objavljivanjem singla “Pa plešemo”, u toku su i multimedijalne promocije Acartove nove knjige “Indigo tišine” u nekoliko gradova Srbije.

Beogradska petorka proto tip predstavila je novi video singl “krećem se”. Poetični video režirala je Sara Radulović.  “Ovom pesmom bend se otvara i komunicira sa novim temama, kao što su ljubav, prolaznost i promenljivost odnosa. Dok su podražavanja bila diverzija, ovo je jedna vrlo konkretna i iskrena ljubavna pesma, koja odiše melanholijom. Refreni su pesimističan odgovor na strofe koje vape za ljubavlju. Ipak, izlaz iz pesme, putem muzike i ritma donosi nadu i ostavlja slušaoca rasterećenog i u dobrom raspoloženju,” objašnjava gitarista i vokal benda Nikola Čučković.

Beogradski bend Bronze objavio je prvi LP pod nazivom “Ticking Bomb” za izdavačku kuću Geenger records. Album sadrži deset pesama i predstavlja retrospektivu benda od samog nastanka do danas. Bronze je jedan od najaktivnijih hardcore/ punk bendova na ovim prostorima i čine ga nekadašnji članovi poznatih hc bendova Hitman, The Bridge, Deadrise, Mob Law, Jain, Fullsize… Bili su dosta koncertno aktivni van granica Srbije, a turneji po Evropskoj uniji prošle godine otkazana je zbog pandemije. Album je dostupan na streaming platformama, a vinil možete kupiti naručivanjem direktno od benda ili izdavača.

Alternativni rock duo Short Reports snimio je svoj prvi LP “Cats vs Dogs” uz pomoć Know How Production i Draška Popovića koji je uradio mastering.

“U toku vremena koje provodimo zajedno, susrećemo se sa mnogim situacijama u kojima kroz različite reakcije i emotivna stanja, upoznajemo detaljnije sebe kao i jedno drugo. Svaka nova okolnost i iskustvo dovodi i do nastanka naših pesama od kojih je izabrano pomenutih 9 za prvi album”, kažu članovi benda.

Sa ovog LP-a prva dva singla “Connection” i “Bad Side” su dobila i svoje video spotove u toku 2021. godine, a u planu je da se sa pomenutog albuma vizuelizuje još nekoliko pesama. Takodje, bend Short Reports već uveliko sprema drugi album koji će biti snimljen u toku 2022. godine.

Synth i electro-rock bend bura.jugo premijerno se predstavlja javnosti singlom “Odlična ideja”, za koji režiju potpisuje Ana Domljan. Uz singl i prateći video spot, bura.jugo predstavlja i svoj debitantski EP naslovljen “Sasvim dobar plan”. Video spot objavljen je na YouTube kanalu etikete Snaga, a singl “Odlična ideja” kao i EP “Sasvim dobar plan” mogu se preuzeti po principu “plati koliko želiš” na službenoj bandcamp stranici benda ili slušati na svim dostupnim streaming platformama.

Slovenačka razigrana indie/post-punk grupa Lelee je objavila prvi videospot za singl “Čudo” sa svog debitantskog albuma “Čuka bije pumpa” (Moonlee Records / Ill in the Head Records, 2021), koji potpisuje beogradski umetnik Miloš Tomić.

Stvaranje videa Miloš opisuje sledećim rečima: “Čudo je buket biranih dnevničkih i voajerskih prizora koje ja već dugo primećujem i lovim kuda god krenem, ma šta da radim. Ovakav šareni materijal nastaje bez posebnog plana ali sa brušenim lovačkim njuhom za sitnice, iskre, kadrove, stihove iz svakodnevice…. Zamislite reku koja prolazi kroz velike prljave gradove, prirodu, sela.. i meni donosi sve što usput pokupi ili što u nju ljudi bace. Od takvog biranog šarenog smeća sam slagao ovaj video mozaik inspirisan ritmom, energijom i rečima pesme Čudo. Čudesno!”

Jedni od pionira dark zvuka na našim prostorima, makedonska kultna grupa Mizar, koja postoji već četiri decenije, objavila je novi singl “1903”.

Nakon prethodnog “Messengers of the Downfall”, novi je singl je pesma o slobodi pevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog, napisanog pre gotovo 50 godina. U originalnom se tekstu opisuje 1903. godina, godina ustanka Makedonaca protiv Otomanskog Carstva, a iz Mizara poručuju kako je tema slobode poprilično aktualna i sada.

“Novi singl 1903. pjesma je o slobodi, vrlo aktualnoj temi i u ovom trenutku kad smo svi zatvoreni već dvije godine u kućnom pritvoru zbog kovid pandemije. Malo po malo gubimo sva politička i socijalna prava. Kako kaže refren pjesme “Sloboda ili smrt”…”, poručili su iz Mizara.

Nikola Čuturilo je posle singlova “Sanjam te” i “Lice ulice” objavljenih ove godine, predstavio novi album “Priče iz Depoa”, koji predstavlja intimnu i iskrenu vlastitu projekciju, izraženu u maniru autentičkog zvuka rock muzike.

Na albumu Nikola predstavlja deset pesama koje predstavljaju oštre i pokretne slike svega što on oseća, želi i čuje duboko u sebi: “Moj bend je kliznuo u svaku od numera dajući joj baš ono što sam čuo i želeo od samog početka.- kaže Nikola o albumu. – To je na kraju rezultiralo konceptom dobro snimljenog živog benda na zadatku, sirovo, bez nepotrebne kozmetike. Novi/stari producent Vladimir Negovanović je neko ko odlično poznaje moj muzički senzibilitet. Kao da smo u režiji i gluvoj sobi imali tu nevidljivu estetsku skicu koju smo svi prepoznali i onda se samo prepustili toj čarobnoj avanturi putovanja ka njoj”.

Ana Stanić je objavila maksi singl “Moja Nova godina” sa tri nove autorske novogodišnje pesme.  Inspirisana tradicijom mnogih svetskih muzičkih zvezda da objavljuju božićne albume, a željna da tako nešto postoji i kod nas, naročito u ovo sumorno vreme kada je praznična euforija sve manje prisutna, okupila je veliki broj vrsnih muzičara i kroz pesme “Božićno jutro”, “Ja i ti” i “Noći ledena”, dala svoj doprinos podizanju  novogodiśnjeg uzbuđenja i prevazilaženju praznične teskobe. Autor muzike i koautor tekstova je Ana, dok su aranžmane radili Ivan Ilić, Vukašin Marković i Mladen Pecović.

“Već neko vreme želim da objavim ovako nešto i presrećna sam što je napokon tu, naročito jer su sada praznici skoro obesmišljeni, a šta će pre da nas spasi nego mašta i magija. Dug i složen rad je iza mene jer je ovo poseban muzički i tekstualni pravac, ali na kraju sam, uz pomoć divnih muzičara sa kojima sam sarađivala, uspela da napravim 3 pesme različitog raspoloženja, ali sa zajedničkom emocijom topline, nade i ljubavi”, izjavila je Ana Stanić.

Bend Porto Morto službeno je objavio svoj dugoočekivani studijski album “Portopop” koji je dostupan na svim streaming servisima. “PortoPop je naša vizija nešto modernijeg ili možda malo progresivnijeg popa te jedan naš predložak za to kako bi se u 2021. godini moglo pristupiti zvuku današnjeg benda. Zanimljivo nam je kako se desio, čini nam se, fini balans između zvuka tradicionalnog rokenrol benda i elektroničkog estetskog vokabulara moderne pop muzike, koja zapravo nije uobičajena za jedan višečlani bend, koliko prvenstveno namijenjena za solo izvođače”, ističu iz benda.

Nakon velikog letnjeg hit singla “Hawaii” grupa Detour objavila je novi singl “Klaun” koja tematizira gorki osećaj nestanka ljubavi.

“Klaun je pjesma koja govorio nestanku ljubavi uslijed nerazumijevanja i različitog shvaćanja istih stvari. To može biti romantična, ali i prijateljska ljubav. Priča o čovjeku koji zbog svojih specifičnih uvjerenja postaje osamljen, ogorčen, nesnosni gad, pa čak i čudovište, o tome kako se ljubav pretvara u mržnju pod iluzijom dobrih namjera. To je dijelom pjesma o aktualnom stanju u društvu, sebičnosti i opasnosti nekih uvjerenja koja u ime osobnih sloboda diskvalificiraju društvenu odgovornost, empatiju i povjerenje koje je osnovno vezivno tkivo društva.  Pjesma ne ulazi u razloge već se bavi posljedicama takvih odnosa i društvenih trendova, a posljedice su gubitak ljubavi, razumijevanja i tolerancije što je u konačnici katastrofa za sve nas, bez obzira na to tko je zapravo u pravu”, ispričao je lider grupe Detour Nenad Borgudan.

Keni nije mrtav, jedan od koncertno najaktivnijih bendova u regiji, objavili su svoj debi album koji se zove “Ajmo da plešemo”. Album, sastavljen od deset pesama, predstavlja celinu različitih poruka i priča autora i pevača benda Mateje Đokića, praćenih iskrenom rock ‘n’ roll svirkom.

Izlazak albuma prati i VHS spot za naslovnu pjesmu “Ajmo da plešemo”, a bend je i dalje na svojoj never-ending turneji, snimanju spotova kao i promociji albuma.

“Pozivamo vas da zajedno plešemo na vetru, da gledamo visoko i želimo još jače!”, poručuje Keni nije mrtav.

E-Play je objavio novi singl i spot “Hotel Jugoslavija” u kojem gostuje muzičar Momčilo Bajagić Bajaga. Spot je urađen u produkciji RTS-a. Reč je o ljubavnoj pesmi, prožetoj retro pop prizvucima osamdesetih, koja je nazvana po mestu svog nastanka – čuvenom hotelu “Jugoslavija”, u kome E-play ima prostorije za probe.

“Jednog prehladnog, vetrovitog februarskog dana našli smo se Bajaga i ja u E-Play prostoriji u hotelu Jugoslavija. Bajaga se veoma lako nadogradio na moju muzičku temu, koju sam imala spremnu, i jako brzo je napisao jedan deo teksta. Kasnije je došao moj tekstualni deo”, rekla je pevačica i basistkinja banda Maja Cvetković. Osim njih dvoje u snimanju su učestvovali članovi E-Playa bubnjar Goran Ljuboja Trut i gitarista Nemanja Velimirović, kao i klavijaturista Bajage i Instruktora Saša Lokner.