Da li imate preko 18 godina?

Prodaja vinila ruši rekorde

Od ivice izumiranja do oživljavanja. Tako se u protekloj dekadi kretala prodaja ploča. Sada ih u čuvenom britanskom trgovinskom lancu možete kupiti uz hleb i mleko!

Protekla godina bila je deseta godina uzastopno u kojoj je zabeležen rast prodaje ploča. Za oživljavanje ove grane muzičke industrije jednaku zaslugu dele baby boomersi i millennialsi. 

U SAD je 2015. godine prodato gotovo 12 miliona ploča, što predstavlja porast od 30 procenata u odnosu na 2014. godinu, pokazuju podaci Nilsena. To je svakako svetla tačka u našem poslovanju, kaže Džoš Fridlender iz Američkog udruženja diskografskih kuća (RIAA). U RIAA napominju i da je poslednji put velika prodaja zabeležena 1989. godine kada je prodato gotovo 35 miliona ploča, ali je već naredne godine kompakt disk preuzeo primat. Sada je situacija drugačija. Prodaja cedeova pada iz godine u godinu, a vinil je priča o uspehu (setimo se u to ime takođe čuvenog giganta Tower Records).

Među kupcima dominira mlađa publika, muškarci ih kupuju radije nego žene, a najpopularniji žanr u SAD je rok.

Značajnu ulogu u porastu prodaje ploča igraju male, nezavisne radnje koje prodaju 45 procenata svih ploča u SAD.

Naravno da su i veliki trgovci u igri, ali istinski ljubitelji vinila radije biraju indie radnje.

Što se tiče najprodavanijih izvođača tu nema iznenađenja. Na vrhu je Adele čiji je album “25” prodat u 116.000 primeraka, sledi Taylor Swift čiji je “1989” prodat u 74.000, a potom Pink Floyd “Dark Side Of The Moon” (50.000), The Beatles “Abbey Road” (49.800), Miles Davis “Kind Of Blue” (49.000) i Arctic Monkeys “AM” (48.000). Na sedmom mestu je Sufjan Stevens čija je ploča “Carrie & Lowell” prodata u 44.900, 300 primeraka više od “Sound & Color” grupe Alabama Shakes. Listu od 10 najprodavanijih zaključuju Hozier sa istoimenim albumom i muzika iz filma “Guardians Of The Galaxy”.

U Velikoj Britaniji je prošle godine prodato dva miliona i sto hiljada ploča. Iako podaci udruženja britanskih izdavača pokazuju da je to nešto manje od dva procenta tržišnog udela, prodaja vinila raste već osmu godinu uzastopno. Ova grana muzičke industrije bila je blizu izumiranja 2007. godine kada je prodato tek nešto više od 200.000 ploča.

bpi-end-of-year-infographic

I na ostrvu je najprodavanija bila Adel. Na drugom mestu je album “Back To Black” Amy Winehouse, pre svega zahvaljujući uspehu filma “Amy”, dok je na trećem reizdanje albuma benda Stone Roses iz 1989. Najveće interesovanje za kupovinu ploča pokazuju baby boomersi, koji su odrasli uz ovaj format, kao i millennialsi koji u svojoj kolekciji žele da imaju neke od najznačajnijih albuma, poput Led Zeppelina, Pink Floyda, Oasisa ili Nirvane.

Prodaju ploča prati i prodaja gramofona. Tako je Amazon objavio da je to najprodavaniji kućni muzički uređaj proteklog Božića, a HVM da je u nedelji uoči ovog praznika svaki minut prodavao po jedan gramofon.

“Kućna tehnika čini značajan deo šoping liste za Božić”, rekao je izvršni direktor HVM-a Ian Topin. “Međutim, poklon godine je gramofon, jer smo ove godine videli da vlada ogromno interesovanje za kupovinu vinila”.

U Britaniji je ploče moguće kupiti i u supermarketima. Proteklog leta Tesco je na svoje rafove izbacio poslednji album Iron Maidena “The Book of Souls”, a dobra prodaja ove ploče ohrabrila je ovaj trgovinski lanac da uvrsti još 20 naslova u 40 supermarketa širom Britanije.

foto: Tesco

Tako se među pločama, čije se cene kreću između 12 i 20 funti, nalazi novi album benda Coldplay “A Head Full of Dreams”, ali i kultni albumi The Beatlesa “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, Nirvane “Nevermind”, Bruce Springsteena “Born In The USA”, Princea “Purple Rain” i Radioheda “The Bends”.

Na rast prodaje svakako je uticao i Dan prodavnica ploča (Record Store Day) koji se od 2007. godine obeležava svake treće subote u aprilu. Sve je počelo u Sjedinjenim Državama gde je 700 samostalnih radnji proslavlilo jedinstvenu kulturu slušanja muzike na vinilima, a naredne godine priključila se i Velika Britanija. Za ovaj dan se spremaju posebna vinil izdanja u ograničenim tiražima koja se distribuiraju specijalno za ovaj događaj.

Nekoliko dana uoči prošlogodišnjeg Dana prodavnica ploča, britanska The Official Charts Company ponovo je pokrenula objavljivanje nedeljne liste, kao rezultat sve većeg interesovanja za kupovinu ploča.

Na zvaničnoj britanskoj top listi trenutno je najprodavaniji novi album Davida Bowia “Blackstar”, koji je legendarni britanski muzičar objavio dva dana pred smrt. Najprodavaniji singl je njegov “Space Oddity”.

Prodavnice ploča u Beogradu:
Leila Records, Kralja Petra 41
Yugovinyl, Toplička 35
Metropolis Records / Makedonska 21
Evergreen shop / podzemni prolaz, TC “ARKADE” Nušićeva, lokal 3
Triumvirate CD shop / ugao Njegoševe i Knjeginje Zorke
Vulkan / Sremska 2
Posle šest godina postojanja Pinball Wizard Records se zatvara 1. februara. Svi naslovi koji ostanu i dalje će moci da se kupe preko njihovog sajta.

 

ploce

foto: Yanko Peyankov

*cover foto: Roman Kraft

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: