Da li imate preko 18 godina?

Record Store Day i ovog aprila u Beogradu

Praznik za sve ljubitelje muzike i ploča ove subote u Beogradu. Koncerti, promocije, specijalna izdanja i popusti. Prognoza kaže da neće biti kiše. Uživajte!

Autor:
1
0

Proslava Dana prodavnica ploča (Record Store Day) 22.aprila na više lokacija u gradu. Zaokret, Čumićevo sokače, Leila i Muzička kuća Metropolis ugostiće ove subote ljubitelje vinila. 

Ove godine obeležava se 10 godina od kada je pokrenuta ova manifestacija, koja se održava svake treće subote u aprilu. Sve je počelo u Sjedinjenim Državama gde je 700 samostalnih radnji proslavlilo jedinstvenu kulturu slušanja muzike na vinilima, potom se priključila Velika Britanija, a zatim i ostale zemlje širom sveta, uključujući i Srbiju.

plocce

foto: Seth Doyle

Pop DepresijaPinball Wizard Records, Zaokret i Kišobran za ovogodišnju proslavu Dana prodavnica ploča organizuju prolećno, lenjo popodne koje će nastupima u Zaokretu obojiti nesalomivi kantautori sa severa Milan Glavaški (Eva Braun, Popcycle, Rebel Star) i Petar Dolinka (Eva Braun, Svetionici severa), i najnovije kantri čudo, bend Stepa.

Jedinstvena poetika i prepoznatljive melodije oduvek su bili najbolji saveznici Milana Glavaškog. Kroz njegove pesme imaćemo priliku da se još jednom podsetimo koliko dubok “dah” nam je potreban da preplivamo nemirne “reke” i pregazimo “staze punog meseca”. Petar Dolinka se dugo skrivao od radoznalih fanova njegovog lika i dela, ali je sada pravi trenutak da ponovo izađe iz ilegale i pruži nam priliku da obnovimo gradivo, ali i čujemo neke ljubomorno čuvane pop bisere.

Odgovor na pitanje svih pitanja: “Da li će krug biti prekinut?” stiže od mladog benda Stepa i odričan je. Oni su poslednji u nizu bendova koji smeštaju pustinju i kaktuse među šljivike i livade. Beogradski kantri rok odavno nije imao dostojnijeg predstavnika, a vreme pred njima će to najbolje pokazati.

Za vinilni chillaut je zadužen kolekcionar i DJ, Spacewalker Milić, koji će zavrteti soul i balearic, funk i hiphop i naterati vas da đuskate. Proslava desetog Dana prodavnica ploča počinje u 15:00 i traje do mraka.

Paralel – Beogradski Festival Subkulture i Mascom Store u Čumićevom sokačetu organizuju celodnevnu otvorenu zabavu, posvećenu muzici i gramofonskim pločama. Radnja Mascom Store, koja je registrovana i na zvaničnoj Record Store Day listi, biće u centru celodnevnih muzičkih dešavanja, a pridružuju joj se i autentična radnja orijentalnih začina Spice Up Shop Beograd, galerija Nešović Fine Arts, kao i nekolicina nezavisnih kreatora iz Belgrade Design District-a. Proslavi se pridružuju i Moto Platz s motorima i obližnji muzički Wurst Platz Bar.

RSD-2017-fb

Biće organizovana velika berza ploča od 12 do 20 časova, na kojoj će gostovati Yugovinyl. A uz berzu, program će otvoriti nastup dečijeg DFhor-a, nakon toga, u 13 časova uslediće koncertna promocija novog albuma Bojana Vunturišević “Daljine”. U 19 časova u Nešović Fine Arts galeriji biće otvarena izložba rok fotografija “Music Is Not Dead” Aleksandra Zeca. U Mascom Store-u biće izložene i grafike Vuka Vidora, inspirisane bendom EKV i manje replike, već prepoznatljive statue Dejvida Bouvija iz Kinoteke, autora Milorada Stajčića.

Moma Rajin, Žikica Simić, Vlada Džet, ali i Miki Panjković, Bane Trifunović, Dule Nedeljković, Dimitrije Vojnov, Aleksandra Nikšić, Ognjenka Lakićević, Kezz neke su od ličnosti koje će s posetiocima Record Store Day-a u Čumiću podeliti svoj muzički izbor. Poznati gosti, puštaće na gramofonu svoje omiljene ploče od 13.30 do 19 časova, uz razgovor s domaćinima manifestacije, u nekoj vrsti živog radijskog programa, a sve će se odvijati u centralnom delu Čumićevog sokačeta, na trgu ispred prodavnice ploča Mascom Store.

U Mascom Store će povodom ovog internacionalnog praznika u subotu stići specijalna izdanja vinila, među kojima su David Bowie, The Smiths, The Cure, Vangelis, Lou Reed, Madonna, The Ramones…

I ove godine Leila (Gospodar Jevremova 6) obeležava Record Store Day uz poklone, popuste i specijalna RSD izdanja. Celodnevna žurka #vinylterror počinje u 14:00, a na gramofonu će se menjati Pavle Zindović, Luka Gaćina i Milan Saitović.

Tokom celog dana Muzičkoj kući Metropolis (Makedonska 21) obeležava se ovaj dan. Od 14:00 do 18:00 nastupa DJ Miloš “Smoke’n’Soul”, a od 21:00 Magic Bush live&kicking, uz celodnevni popust od 15 odsto na vinile Univerzala i 5 odsto na sve ostale ploče.

RSD-10

Ploče su 2007. godine bile na ivici izumiranja, i upravo Record Store Day ima zasluge za porast prodaje muzike na vinilu. Te 2007. u Velikoj Britaniji je prodato tek negde oko 200.000 ploča, dok je prošle godine 3,2 miliona. Prema oceni Gardijana smrt velikih muzičkih zvezda protekle godine je bio jedan od glavnih pokretača porasta prodaje vinila. Na vrhu liste najprodavanijh albuma našao se “Blackstar” koji je Dejvid Bouvi objavio dva dana pre smrti.

Deset najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji 2016.

1. David Bowie – Blackstar
2. Amy Winehouse – Back To Black
3) Various Artists – Guardians of the Galaxy Mix 1
4) Radiohead – A Moon Shaped Pool
5) Fleetwood – Mac Rumours
6) The Stone Roses – Stone Roses
7) Bob Marley – Legend
8) The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
9) Prince Purple – Rain
10) Nirvana – Nevermind

Zanimljivo je i da je prošla godina na ostrvu bila i prva u kojoj je novac potrošen za kupovinu ploča bio veći od potrošnje za digitalno preuzimanje muzike. Više od polovine kupaca vinila ima između 25 i 44 godine.

vb

I u Sjedinjenim Američkim Državama prodaja ploča beleži rast već 11 godina. Tako je prošle godine prodato 13,1 milion ploča, a rok je i dalje najzastupljeniji žanr sa 69 odsto.

Deset najprodavanijih albuma u SAD 2016. 

01. Twenty One Pilots – Blurryface (68,000)
02. David Bowie – Blackstar (66,000)
03. Adele – 25 (58,000)
04. Amy Winehouse – Back to Black (58,000)
05. Radiohead – A Moon Shaped Pool (57,000)
06. The Beatles – Abbey Road (54,000)
07. Bob Marley and the Wailers – Legend: The Best Of… (49,000)
08. Twenty One Pilots – Vessel (46,000)
09. Miles Davis – Kind of Blue (42,000)
10. Lana Del Rey – Born to Die (39,000)

Ukoliko želite da kupite gramofon u Beogradu to možete učiniti kod beogradskog distributera One-HiFi. Slobodan Vujanović vam nudi i jedan od milijardu izbora 10 ploča koje treba da nabavite kada kupite gramofon.

*cover photo: Artificial Photography

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: