Da li imate preko 18 godina?

Radiohead tek 12. u glasanju za Rock And Roll Hall of Fame

Glasovi fanova prikovali velike bendove za dno lestvice.

2
1

Odmah ispod oxfordshirske petorke su Range against the Machine na 13. a malo iznad su Kate Bush na 11-om i Depeche Mode na 9-om mestu.

Nominacije za ulazak u Rock And Roll Hale of Fame objavljene su u oktobru. Nakon nominacija organizacija šalje preko 900 glasačkih listića muzičkim istoriografima, kritičarima, viđenim likovima iz industrije i prethodnim laureatima kako bi glasali kojih 5 grupa ili muzičara će 2018. ući u nesvakidašnji dom rock and rolla i muzej na obala jezera Erie u centru Clevelanda. Od 2012. godine fanovi su dobili šansu da glasaju za svoje favorite. Prvih pet dobijaju po jedan glas jednak glasovima koje daju stručnjaci, ali baš od te 2012. se nije desilo da neko od izvođača sa najviše fanovskih glasova ne uđe u pet izabranih.

Grupa Bon Jovi je prva po glasovima fanova, a slede ih kultni Moody Blues, jedan od najvećih rock bendova ’80-tih Dire Straits, pomalo neočekivano The Cars i Judas Priest, metal legende poznate i po tome da su prvi heavy metal bend čiji je pevač Rob Halford, prozvan „bog metala“ zbog gotovo neverovatnog raspona glasa od tonova C2 do C6, javno priznao da je homoseksualac.

Rock And Roll Hall of Fame u centru Clevelanda

Zašto je Radiohead u naslovu ovog teksta kada su i drugi bendovi uključeni u izbor? Iz jednostavnog razloga koji nije samo zasnovan na slabom mestu u glasanju: Radiohead su javno zatražili da budu skinuti sa liste s predlogom da Dr.Dre bude nominovan umesto njih pošto je mnogo više uradio za američku muziku, a izbor u Hall of Fame za njih je „američka stvar“. Tako je Ed O’Brian, gitarista benda i ko-autor i autor većine pesama benda prokomentarisao nominaciju u intervjuu za muški lifestyle magazin „Esquire“ dodavši da bend „kulturološki ne razume zašto je nominovan za ulazak u američku instituciju i da su britanski umetnici loši u hvaljenju sebe samih“ dok je sam Radiohead „imao mnogo loših iskustava kada su nagrade i nastupi na dodelama u pitanju.“ Verovatno i intervju igra ulogu u manjem broju glasova pošto teško da bi bilo koji razuman fan Radiohead-a glasao kako bi bend ušao u instituciju u kojoj ne želi da bude. No, parafrazirajući izreku Gručo Marksa „Nisam želeo da budem član udruženja koja su me želela za člana“ sve je moguće u finalnom zbiru glasova.

Rezultati se očekuju tokom ovog meseca, a do tada uživajmo u pesmi amblematičnog naziva prvih favorita za ulazak u Hall of Fame.

 

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Saša says:

    Citat Gručo Marksa u stvari glasi: Ne želim da budem član kluba koji bi me primio kao člana. https://en.wikiquote.org/wiki/Groucho_Marx

Ostavite komentar:

Slični članci: