Da li imate preko 18 godina?

Proto Tip: pobeđuje zajedništvo i ljubav

Proto Tip je beogradski bend koji je ove godine objavio debitantski album “s ivice sanjanja” čija je velika beogradska koncertna promocija zakazana za petak, 10. novembar, u Amerikani Doma omladine.

Razgovarali smo sa Damjanom Nedelkovim Dakijem iz ovog benda, koji pored toga vodi muzički program KC Grada, pravi muziku za filmove, pušta muziku kao Urban Farming, a takođe svira i u bendu Gazorpazorp. Daki se bendu priključio bukvalno pred Hali Gali kompilaciju 2019. godine.

Koliko dugo se bavite muzikom i na koje sve načine?

Bavim se muzikom od 2011. godine, a 2012. je bio prvi koncert sa bendom, imali smo par autorskih stvari i par obrada. Zvali smo se Žuti Tranzistor ima i snimaka na YT, kucajte Žuti Tranzistor – Emosi su nepotrebni (smeh).  Od pre dve godine se bavim i muzikom za film, a moj za sad prvi i jedini film na kom sam radio je Indigo Kristal, ali trenutno radim na još jednom dugom metru. Dobio sam ponudu i za dva diplomska filma dogodine, tako da mi je velika želja da se bavim muzikom za film što više kako vreme bude prolazilo. Tu su naravno i Gazori koji dogodine izbacuju svoj debi album. Krenuo sam od ove godine da se bavim elektronikom sa ortakom, nešto između Bonoba, Four Teta, Mount Kimbie… Spremili smo drugar i ja pet pesama koje će biti objavljene u januaru/februaru. Tu je neka nova priča sa ekipom iz Radara koju neću još da otkrivam… I sa mojim bratom Srkijem vrtimo pod imenom Urban Framing.

Opišite nam prostor u kome stvarate muziku.

Muziku stvarmo kući ili u studiju.

Kako je nastao album “s ivice sanjanja”? Objasnite nam proces iza pravljenja album.

Nastajao je u jako teškim životnim situacijama, u velikoj borbi za boljim sutra, mogu da kažem da je trajalo jako dugo, ali je pobedilo zajedništvo i ljubav jednih prema drugima, kao i ljubav prema muzici.

Koja vam je omiljena numera sa albuma i zašto?

Jedna od dve omiljene pesme sa albuma je “krećem se” jer ću se zauvek sećati kada smo je Nikola i ja prvi put napisali. Pesma se desila usled nekih velikih gubitaka, on i ja smo sedeli u BIGZ-u svirali i plakali, ali smo osećali da zajedno možemo sve da prevaziđemo. Druga pesma je “sve što boli proći će”. Ona mi je najbolja pesma koju smo do sad napisali.

Kako biste opisali plejlistu koju ste nam poslali?

All over the place.

Gde možemo da vas slušamo?

Trećeg novembra smo u MKC Skoplje, a 10. novembra imamo veliku promociju u DOB-u u sali Amerikana. Posle toga jurimo gradove po regionu da promovišemo album najbolje što možemo.

Šta novo najavljujete uskoro? Video sam da se priprema neki spot, šta možete da nam otkrijete?

Spot nam izlazi ovih dana, baš za pesmu “sve što boli proći će”, a ono čemu se posebno radujem jeste nova Hali Gali kompilacija gde ćemo predstaviti novu pesmu ali i neke nove mlade bendove koji nam se pridružuju u kolektivu.

Da li je u planu i neko novo izdanjeAlbum, singl ili EP?

Za sada kao što sam spomenuo nova stvar za Hali Gali kompilaciju, pa na proleće neki novi singl, čisto da ostanemo u kreativnoj kondiciji.

Koji je poslednji koncert koji ste posetili i gde?

Ja u KC Gradu radim muzički program tako da imam sreće da relativno često gledam koncerte, mogu da kažem da me je bend El Shirota iz Meksika oduvao pre jedno mesec dana, a i Denis Katanec je bio fantastičan!

Šta mislite o lokalnoj muzičkoj sceniu čemu se ogleda njen progres?

Domaća muzička scena je širok pojam, ako pričam o Hali Gali bendovima, to su bendovi koji polako zauzimaju svoje mesto na svim velikim regionalnim festivalima, kreću da pune klubove po regionu. I mislim da nas sve zajedno čeka lepa budućnost ako nastavimo ovako. Ono što je meni još dobro jeste Crni Cerak, jedva čekam njihov debi album! Pogotovo bi skrenuo pažnju na Bibu koji je iz pesme u pesmu sve bolji i bolji. Tu su Rouzi i Jowam koji su sa pesmom “Malo Tiše” pokidali! Naravno Seine i Denis Katanec iz regiona su moji favoriti.

Šta misliš da je najvažnije kod mladih muzičara/entuzijasta kada počinju svoj put?

Najvažnije je da se bave muzikom zbog muzike, da im to ne bude platforma gde će da promovišu brenodove ili neki “lifestyle” tupavi. Da su tu zato što im je zabavno i zato što imaju unutrašnju potrebu da se bave time iako ne umeju da verbalizuju zašto im toliko znači. I naravno da budu strpljivi!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: